Column Teamchef Politie Rijswijk: ‘Goede voornemens’

Column
Stefan van Egmond, Teamchef bij Politie Rijswijk.
Stefan van Egmond, Teamchef bij Politie Rijswijk. (Foto: Politie)

“De laatste donderdag van januari. Een maand die door veel mensen begonnen werd met goede voornemens, waarvan een groot deel zo aan het einde al is gesneuveld.

Helaas is er ook een kleine groep die het nieuwe jaar met slechte voornemens is begonnen. Zo werd van meerdere Rijswijkse inwoners hun stalen ros gestolen de afgelopen maand, zijn de eerste winkeldieven alweer aangehouden en hebben ook een aantal inbrekers niet het goede voornemen gehad om in 2023 van hun slechte gewoontes af te komen. Bij verschillende woningen werd er ingebroken. Ook een aantal bedrijven waren de klos. 

Als politie proberen we hier, samen met onder andere de afdeling handhaving van de gemeente en de buurtpreventieteams, zowel preventief als repressief op in te zetten. Wat voorbeelden: we plaatsen tekstkarren om inwoners erop te wijzen om 112 te bellen bij verdachte situaties. Ook hebben een aantal buurtpreventieteams ‘witte voetjes’, kartonnen schoenafdrukken die symbool staan voor de schoen van een inbreker, neergelegd bij woningen waar overduidelijk niemand thuis was. Verder zijn politie en handhaving zowel zichtbaar als onopvallend aanwezig op straat.

Vorig jaar heb ik twee keer meegelopen met de buurtpreventieteams. Rijswijkers die zich belangeloos inzetten om hun omgeving leefbaarder en veiliger te maken. Ik was onder de indruk van hun inzet en enthousiasme. Een ontzettend mooi initiatief: niet alleen hebben we zo ‘s avonds extra ogen op straat, maar het is ook gezellig en gezond voor buurtbewoners om met elkaar op pad te gaan in de wijk. Over goede voornemens gesproken; heeft u interesse om mee te lopen bij een buurtpreventieteam? Meld u dan aan op: www.rijswijk.nl/buurtpreventie.

Bij de politie hebben we natuurlijk ook goede voornemens. Een van die voornemens is om het komende jaar extra te gaan inzetten op gedigitaliseerde criminaliteit. Criminaliteit die niet direct heel zichtbaar is, maar die inwoners wel vaak raakt in hun portemonnee en waar steeds meer mensen slachtoffer van worden. Sterker nog, gedigitaliseerde criminaliteit groeit exponentieel ten opzichte van traditionele criminaliteit. Vooral de geraffineerde manier waarop deze criminaliteit plaatsvindt, maakt dat iedereen hier slachtoffer van kan worden. Maar ook voor thema’s als bijvoorbeeld ondermijning blijven we ons inzetten. En ja, ook bij meldingen van fietsendieven, winkeldieven, inbrekers en andere criminelen kunt u op ons blijven rekenen. 

Of uw goede voornemens nu wel of niet zijn gesneuveld, laten we Rijswijk met elkaar in 2023 nóg veiliger maken. Heeft u alsnog weer een goed voornemen.”

Stefan van Egmond (37) is Teamchef bij de Politie Rijswijk. Zijn column verschijnt elke laatste donderdag van de maand in Groot Rijswijk. Deze column verscheen in Groot Rijswijk van 26 januari 2023.