Annemieks column: ‘Als je haar maar goed zit’

Column
Annemiek van Moorst is blij dat haar kapper zo meedenkt over een coupe die bij haar past.
Annemiek van Moorst is blij dat haar kapper zo meedenkt over een coupe die bij haar past. (Foto: PR)

Annemiek van Moorst is tevreden over haar kapper in Oud-Rijswijk, zo blijkt uit haar column die in Groot Rijswijk van 3 februari verscheen.

“Oud-Rijswijk telt negen kappers. Mijn afspraak om naar de kapper te gaan nadert weer. Net als mijn halfjaarlijkse tandartsafspraak is het een tweemaandelijks moetje. Ik heb dan last van voor-stress. Mijn haren op mijn slapen kleuren vijftig tinten grijs. Ik ben stiekem ietwat ijdel, dus dat wil ik niet.

Wat zal ik doen? Helemaal grijs verven? Uitgroei bijkleuren? High lights? Kort pittig kapsel knippen? Nieuwe coupe? Langer laten groeien? HELPPP! De stress slaat weer toe.

Ik maak de deur van mijn kapperszaak opgewekt open, maar van binnen roept mijn onzichtbare paniekmonster: ’Je bent er nog niet uit hè?’ ‘Grrrrrr’, denk ik. Dat klopt. Er zijn weinig dingen in het leven waar ik keuzestress van heb, maar een verf-knipbeurt hoort daar zeker bij. 

Ik graaf in mijn gedachten waar dat toch vandaan kan komen. Als kind had ik tot mijn elfde jaar hetzelfde kapsel dat met een schuifspeldje aan de zijkant van mijn hoofd werd vastgezet. Daarna had ik een tijd lang een vlot kapsel met pony. Daar zal het niet aan gelegen hebben. In mijn studententijd wilde ik op een gegeven moment iets heel anders. Voor het eerst van mijn leven nam ik een permanentje en had echte krullen. Het zat echt nonchalant goed.”

Uit schaamte droeg ik een pet

“Toen die begon uit te groeien, ging ik naar de hippe kapper Kinki. Een fenomeen in de stad waar ik toen woonde. Daar is mijn kapper-stress geboren. Wat een vlot passend hip kapsel moest worden, werd een kapsel dat totaal niet bij mij paste. Ik baalde zo verschrikkelijk. Uit schaamte droeg ik een pet, totdat ik vond dat ik er weer toonbaar uitzag.

Ik heb nu een kapper die goed weet wat ik wil en wat mijn haar wil. Vooral dat laatste is belangrijk, omdat ik nog weleens een droomkapsel laat zien dat dus wel bij mijn wil past, maar niet bij mijn haar. Haar mening is voor mij belangrijk. Dus helemaal grijs verven? Ze zegt: ’Nee… doe maar niet, dat kan altijd nog.’ Uitgroei bijkleuren? ‘Ja… goed plan.’ High lights? ‘Ja… dat geeft diepte.’ Kort pittig kapsel? ‘Nee… dat past niet bij jou.’ Nieuwe coupe? ‘Ja… lijkt mij leuk.’ Langer laten groeien? ‘Nee… nu even niet.’ 

Na twee uur stap ik blij van binnen én van buiten superopgewekt, stressloos en zingend ‘Als je haar maar goed zit’, de kapperszaak uit. Mijn haar zit weer nonchalant perfect. Dank je wel kapper, en tot de volgende keer.” 

Annemiek van Moorst woont in Rijswijk, is gedragsspecialist en werkte meer dan dertig jaar in het onderwijs. Ze schrijft voor haar plezier.