Column Burgemeester Huri Sahin: Elke stem telt!

Column
Huri Sahin is burgermoeder van Rijswijk.
Huri Sahin is burgermoeder van Rijswijk. (Foto: PR Foto)

Vorige week viel bij 291 Rijswijkse kiesgerechtigde jongeren post van mij op de mat: een brief om ze te feliciteren dat zij op 22 november bij de Tweede Kamerverkiezing voor het eerst mogen stemmen. We staan er niet altijd bij stil, maar het krijgen van stemrecht is een echte mijlpaal in je leven. In mijn ogen zelfs belangrijker dan het mogen halen van je rijbewijs. Je stemrecht heeft zo veel betekenis omdat je vanaf nu mag meebepalen hoe en door wie Nederland wordt bestuurd. 

De opkomstcijfers laten helaas zien dat niet alle jongvolwassenen hun nieuwverworven recht op waarde schatten. Dat vind ik zorgelijk. Ook omdat de cijfers laten zien dat als je op je 18e wel gaat stemmen, de kans groter is dat je dat de rest van je leven blijft doen. Dat is belangrijk. Hoe eerder we beginnen met educatie over democratie, hoe groter de betrokkenheid is van jongeren. Daarvan ben ik overtuigd.

In Nederland mogen we samen bepalen wie ons vertegenwoordigen in de gemeenteraad, Provinciale Staten, algemeen bestuur van waterschappen en Tweede Kamer. Hoe meer mensen stemmen hoe beter de volksvertegenwoordiging een afspiegeling is van ons allemaal. Daarom telt elke stem! En dat is precies de reden waarom ik mij bij iedere verkiezing inzet om ‘eerste keer stemmers’ te enthousiasmeren om naar de stembus te gaan. 

Bij de laatste Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen in maart van dit jaar probeerde ik de opkomst te verhogen door een filmpje te maken voor jongeren. En samen met commissaris van de Koning Jaap Smit bezocht ik MBO-studenten van Yuverta en bracht mijn stem uit samen met een 18-jarige student. 

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing heb ik voor een meer persoonlijke aanpak gekozen. De 291 jongeren ontvangen deze week naast mijn brief ook het boekje “Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen”. Een heel leuk boekje, waarin schrijvers Titia Hoogendoorn en Nienke Schuitemaker op een laagdrempelige manier uitleggen hoe de politiek werkt, waarom je moet stemmen en hoe je slim kunt stemmen. Een aanrader, niet alleen voor jongvolwassenen. 

Daarnaast geef ik deze week een gastles over het belang van de verkiezingen aan leerlingen van het Rijswijks Lyceum. Met hulp van ProDemos (bekend van de Stemwijzer) hoop ik de leerlingen iets van mijn enthousiasme voor onze democratie mee te geven. Ik heb daar ontzettend veel zin in. Of al mijn inspanningen straks zijn terug te zien in de opkomstcijfers van Rijswijk blijft nog even spannend. Daarvoor reken ik niet alleen op de jongvolwassenen, maar op iedereen, dus ook op u! Ik zie u op 22 november graag bij één van de 28 stembureaus in Rijswijk.