Column Huri Sahin: Een jaar burgemeester

Column
Huri Sahin is burgemeester van Rijswijk.
Huri Sahin is burgemeester van Rijswijk. (Foto: Gemeente Rijswijk)

Deze week ben ik één jaar uw burgemeester. Bij het schrijven van mijn tweede column denk ik terug aan mijn eerste jaar in Rijswijk. Wat kan er veel gebeuren in één jaar. En wat een intens jaar is 2023 geweest en dan is het jaar nog niet eens voorbij.

Om te beginnen, het burgemeesterschap is echt het allermooiste ambt in het openbaar bestuur. Mijn verwachting dat je als burgemeester de overheid ‘een menselijk gezicht’ kunt geven, heb ik daadwerkelijk ervaren. Het kan. Ook al is het niet altijd makkelijk omdat je soms ook besluiten neemt waarmee niet iedereen blij is.

De meest verdrietige gebeurtenissen die tekenend voor 2023 zijn geweest, zijn zonder twijfel de twee gezinsdrama’s in onze gemeente. In beide situaties is er sprake van een vrouwenmoord. Als burgemeester heb ik geleerd dat je ongelooflijk voorzichtig moet zijn in je woordkeuze. Voor mij betekent het een drama in de familie, omdat de pijn het meest gevoeld wordt binnen een familie. Tegelijkertijd zie ik hoe immens groot de pijn kan zijn in de samenleving. Hartverwarmend en diep onder de indruk ben ik hoe de sportclubs, de buurt, de scholen, de werkgever en vele lieve vrienden troost bieden en als het ware de kinderen en nabestaanden door deze dagen ‘dragen’. Terwijl ze zelf ook intens verdrietig zijn. Diep respect.

Het menselijk gezicht zijn als burgemeester, zie ik ook als ik bruidsparen bezoek die hun 60- of 65-jarig huwelijksjubileum vieren. Zij zijn blij als ik hen bezoek en de gesprekken die ik met hen voer zijn ongelooflijk waardevol. Aan het einde van mijn bezoek stel ik altijd de vraag of ik een signaal of wens mag meenemen naar het stadhuis. Ook dat leidt soms tot concrete acties. Naast het bieden van een luisterend oor, kijk ik altijd naar de bevoegdheden die ik heb als burgemeester om zaken aan te pakken. Een voorbeeld hiervan is het instellen van tijdelijk cameratoezicht in het Stationsgebied. Zichtbaar maken dat je woorden oprecht zijn is van belang voor het vertrouwen.

In mijn eerste jaar als burgemeester heb ik veel organisaties en bedrijven bezocht. Van het Europees Octrooibureau tot de opening van een kapsalon. En ik heb ongelofelijk veel mensen gesproken. Van voorzitters van diverse belangrijke instituties, tot de Koning tijdens zijn bezoek aan de iftar in wijkcentrum Stervoorde. Maar vooral ook hele gewone mensen die zich dagelijks inspannen voor anderen.

Alles overdenkend heb ik in één jaar burgemeesterschap iets echt Rijswijks ontdekt: saamhorigheid. Hoe ‘hoogstedelijk’ Rijswijk ook is en hoe groot de problemen soms zijn, in het hart van Rijswijk is er warmte en verbondenheid, een dorps karakter. Dat is bijzonder. Ik hoop dat we dit ook in 2024 gaan koesteren en het als kracht gaan uitdragen.