Rijswijk van twee kanten: Poetsstation

Column
Marc Tangel & Frans Limbertie schrijven elkaar om de week een kattebelletje.
Marc Tangel & Frans Limbertie schrijven elkaar om de week een kattebelletje. (Foto: DvE)

Nieuwsblad Rijswijk redacteuren Frans Limbertie & Marc Tangel schrijven elkaar om de week een kattebelletje. Deze week buigen ze zich over het familiedrama op de Weidedreef en de toekomstige schoonmaakbeurt van het NS-station.

Beste Frans,

Terwijl wij vorige week de eerste winterse neerslag in Rijswijk mochten verwelkomen, zit jij warm en zonnig in het buitenland. Verschil moet er zijn. Is het een beetje uit te houden op je vakantieadres? Volg je het lokale nieuws uit je woonplaats nog? Het belangrijkste item kan je niet ontgaan zijn, want dat stond landelijk in de belangstelling. Een familiedrama op de Weidedreef. Wat de uitslag van het politieonderzoek ook mag opleveren, één ding staat vast: de kinderen zijn de grote verliezers. Pas 12, 16 en 19 jaar oud, moeten zij verder zonder hun beide ouders. Hoe langer je er over gaat nadenken, hoe minder het te bevatten is. Ik zou mij niet kunnen voorstellen hoe ik mijn puberteit was doorgekomen zonder ouders. Laten we hopen dat er een groot netwerk beschikbaar is om deze jongeren op te vangen. En dan heb ik het niet eens zo zeer over de opgestarte crowdfundactie, maar vooral over immateriële support. De geestelijke steun. Om een verloren toekomst voor deze kinderen te voorkomen. 

Sorry dat mijn berichtje deze week wat somber van toon is. Door dit nieuws zou je bijna vergeten dat de rest van de wereld gewoon doordraait en de feestdagen bijna voor de deur staan. Heb jij al leuke plannen voor de kerst? Geniet nog even van de rust en tot snel weer terug in het winterse Rijswijk!


Inderdaad is zo’n familiedrama vreselijk om te horen, Marc. En dit nadat Rijswijk een paar maanden geleden ook al iets soortgelijks meemaakte in de Muziekbuurt, waar een jonge vrouw werd vermoord door een jaloerse ex-partner. Helaas lijken wij hier maar geen vat op te kunnen krijgen en ben ik bang dat dit in de toekomst beslist nog wel vaker gaat voorvallen. Gelukkig is de opvang hier in Nederland wel goed geregeld. Bij zulke gebeurtenissen komt de samenleving meestal direct in actie en ontstaan er mooie initiatieven. 

De Sint is weer vertrokken naar Spanje. Stilletjes had ik even de hoop dat zijn hulppieten ons station eens goed zouden gaan poetsen, maar ik denk die andere Marc (Weterings, voorman van Rijswijks Belang), dit niet durfde te vragen aan de goede oude baas. Aan de andere kant denk ik dat Marc zelf goed geschikt zou zijn voor ‘dit pittige klusje’. Ik zag namelijk dat onze wethouders de nieuwe projectleider gebiedsontwikkeling Jean-Paul Papamarkou onlangs een rondleiding gaven over het station. Mij is ter ore gekomen dat Jean-Paul zeer onder de indruk was van de architectuur van het gebouw en dat hij genoeg toekomstmogelijkheden ziet om hier in de toekomst het ‘pareltje van Rijswijk’ van te maken. Tijdens de lunch bij Broodspoor zijn de officiële contracten alvast getekend. Voor de kerst arriveert er een grote schoonmaakploeg die onder leiding van Marc Weterings het station zal omtoveren in een grote en schone kerststal. Met z’n allen kerstontbijtje doen daar? Ruimte zat!