Column Annemiek van Moorst: Ga jij de uitdaging aan?

Column
Annemiek woont en schrijft in Rijswijk.
Annemiek woont en schrijft in Rijswijk. (Foto: Privéfoto )

We hebben eters vanavond. Er wordt aangebeld. Terwijl de jassen worden opgehangen zegt hij: ‘Wat ruikt het hier lekker.’ Zij heeft een iets betere neus en vraagt: ‘Eten we hachee?.’ ‘Ja, zoiets’, antwoord ik glunderend.

Hij loopt naar de keuken en tilt de deksel van de hapjespan af. Hij roept ‘ah lekker, zo rook de hachee van mijn oma ook.’ ‘Wat zit erin?’ Ik ga de ingrediënten af. Drie aubergines, twee uien, een pond kastanjechampignons, twee tenen knoflook, 120 gram ontbijtkoek, 100 ml rode wijn, 400 ml groentebouillon, 4 laurierblaadjes, twee eetlepels tomatenpuree, zes eetlepels sojasaus, 2 eetlepels agave siroop. En op het bord garneren we het met gehakte hazelnoten, verse rozemarijn en zoete aardappelpuree. ‘Geen vlees?’, vraagt hij. Ik zeg lachend: ‘Geen vlees en toch dezelfde smaak en geur.’

Voor de zevende keer is het van 4-10 maart ‘De week zonder vlees en zuivel.’ Zeven dagen lang een groot groentenfeest. En nu hoor ik je al zeggen: ‘Is dat wel gezond? Hoe kom je aan je eiwitten? Is het wel voedzaam genoeg? Krijg ik geen B12- of ijzertekort?’ Geen paniek! Voor alles is een oplossing, dus ook voor dit soort dingen. Het gaat erom dat je de knop in je hoofd omzet op ‘gewoon’ proberen. Doe deze week eens mee en misschien krijg je de smaak wel te pakken om door te pakken! Kijk maar eens naar bepaalde voedingsmiddelen in de schappen van de supermarkt die je als niet-veganist normaal voorbijloopt.

Ik ben vegetariër, dus voor mij is elke warme maaltijd al enige tijd een groot groentenfeest. Het laten staan van zuivel en daar vervangende producten voor gebruiken is voor mij ook een uitdaging. Op de website https://www.weekzondervlees.nl zijn genoeg recepten en achtergrondinformatie te vinden om daarin te duiken. Als je de uitdaging ‘een week zonder vlees en zuivel’ echt aangaat, ga je nieuwe gerechten ontdekken, heerlijke smaken proeven en bijzondere ingrediënten leren kennen. En stiekem help je mee aan een meetbaar verschil voor de planeet van morgen.

Stel dat je deze week besluit om mee te doen, dan bespaar je 193 liter water en 80 vervoerskilometers. Dat is 18% minder water en 41% minder kilometers aan CO2-uitstoot door uitlaatgassen. En stel dat heel veel mensen meedoen … Tel je winst dan maar eens uit.Wie weet heb je na deze week de smaak te pakken en besluit je een paar dagen in de week of misschien wel helemaal vleesloos en/of zuivelloos te gaan eten. Alle beetjes helpen. 

Mijn tip van deze column is ‘zet de knop in je hoofd eens om, probeer het en wie weet kom je tot nieuwe inzichten.’ Samen kunnen we het verschil voor de planeet echt maken!