Groencafé én groenmarkt bij Museum Rijswijk op zaterdag 28 mei

Cultuur
Afbeelding
(Foto: Wendy Bakker)

Op zaterdag 28 organiseren Museum Rijswijk en Platform Groen in Rijswijk een Groencafé en een markt over bloemetjes en bijtjes. Anna Kreffer houdt een lezing over de wilde bij. Er is een rondleiding langs de expositie ‘To Be or not to Bee’ van Madelon Hooykaas.

Buiten kan je op de groene markt biologische plantjes en honing kopen en een kijkje nemen in de wondere wereld van de bodem met het Compostcircus van de Compostbakker. Voor kinderen is er een leuke kinderknutselactiviteit.

Relatie Wilhelminapark en Vietnam

Het Museum Rijswijk en het Platform Groen in Rijswijk hebben de handen ineengeslagen en een gevarieerd programma samengesteld waarin kunst en natuur samengaan. De aanleiding is de expositie ‘To Be or not to Bee’ van kunstenaar Madelon Hooykaas. In haar tentoonstelling legt zij onder andere een relatie tussen de Natuurtuin in het Wilhelminapark, waar de Rijswijkse imker Hung Nguyen honingbijen houdt, en het project Pleiku in Vietnam. Daar geeft hij les over het bijenhouden aan weeskinderen en jongeren.

Wilde bijen

In het Groencafé neemt Anna Kreffer je mee in de wereld van de wilde bijen. Anna is voorzitter van de Haagse natuurvereniging KNNV. In haar presentatie vertelt ze over de vele soorten wilde bijen. Welke moeilijkheden ondervinden deze mooie diertjes in deze tijd? Wat kun je zelf in eigen tuin of balkon doen om ze te helpen? Bij mooi weer ga je samen op zoek naar wilde bijen in de museumtuin. Het Groencafé is van 14.00-16.00. Vanaf 13.30 staat de koffie klaar.

Groene markt

Op het plein voor het museum is er van 10.30 - 15.00 een groene markt met de compostbakkers (en - voor kinderen - een Compostcircus!), imker Hung Nguyen met een bijendemonstratiekast, de Zwerfafvalbrigade, De Groene Karavaan en de Kinderknutselbijentafel. Op de markt kan je biologische planten en honing kopen. Kom ook naar de groene dag in het historische hart van de dorpskern en ontmoet mensen met een hart voor groen en biodiversiteit!

Gratis rondleiding

Voor de deelnemers aan het Groencafé zal na de presentatie een rondleiding langs de werken van Madelon Hooykaas plaatsvinden. De organisatie laat weten: “De toegang is gratis, maar we stellen het op prijs als je je museumkaart meeneemt. In verband met de catering willen we graag weten hoeveel mensen we ongeveer kunnen verwachten.” Aanmelden kan via platformgroeninrijswijk@xs4all.nl maar spontaan langskomen mag natuurlijk ook.

Wanneer en waar: zaterdag 28 mei, Museum Rijswijk, Herenstraat 67. De Groene markt is van 10.30 tot 15.00 op het voorplein bij het Museum. Het Groencafé is van 14.00 tot 16.00; vanaf 13.30 is er ontvangst in het museum.