Talent in Rijswijk: het zang- en organisatietalent van Jeroen Staal

Cultuur
Jeroen Staal kijkt ernaar uit met zo'n groot, deels geïmproviseerd koor op treden in de bijzondere setting van een stationshal.
Jeroen Staal kijkt ernaar uit met zo'n groot, deels geïmproviseerd koor op treden in de bijzondere setting van een stationshal. (Foto: DvE)

Hij heeft al even hard staan zingen in de hal van station Delft Centraal: Rijswijker Jeroen Staal. De akoestiek is er prima, bleek. 

Talent in Rijswijk

Dat belooft wat voor het allereerste optreden van Stichting Zangstudio Delft, waar hij voorzitter van is, op zaterdag 25 juni. Iedereen mag daaraan meedoen, voor precies één dag. 

Welk talent laat je hier zien?

“Mijn zang- en organisatietalent. Dat zijn twee verschillende dingen, maar in projecten als deze komen ze wel samen.”

Welk project?

“Top 2000 Summer Scratch is een laagdrempelig muziekfeestje. Het duurt één dag, dus je zit nergens aan vast verder. De dag begint om tien uur op een adres in Delft, aan de Voorstraat 64. We studeren negen bekende liedjes in. In de avond voeren we die op in de stationshal van Delft Centraal. Het koor ‘Rock me Amadeus’, waar ik zelf ook deel van uitmaak, vormt de kern met twintig mensen. Daarnaast hebben we nu al vijftig nieuwe mensen die gaan meezingen. Daar mogen nog meer deelnemers bij.”

Ook Rijswijkers?

“Absoluut. Wij richten ons op de hele regio, zeker ook op mogelijke deelnemers uit Rijswijk, waar ik zelf woon.”

Hoe ben je hiermee begonnen?

“Ik heb de stembanden van mijn moeder geërfd. Zij zong in een koor, en thuis de hele dag door. Als kind zong ik al in het jongenskoor van de kerk. Daar stopte ik mee als puber, waarna ik heel lang niets met zingen deed. Tot ik in 2005 in de regio kwam te wonen. Op zoek naar een koor kwam ik bij Rock Me Amadeus terecht. Stichting Zangstudio Delft is in 2019 begonnen. Door corona is alles uitgesteld, en is dit het eerste project dat we herkenbaar gaan doen. Het tweede project volgt in maart 2023, in museum Prinsenhof.”

Kan iedereen meedoen op 25 juni?

“Iedereen die van zingen houdt, wel. Er is geen stemtest en het maakt niet uit of je tenor, alt, sopraan of bas bent. Het zijn bekende liedjes, maar artistiek-muzikaal leider Michel Poels - tevens oprichter van Zangstudio Delft - heeft ze wel gearrangeerd voor vier stemmen. Je kunt dus niet zomaar de melodielijn zingen. Dat maakt meedoen ook leerzaam.”

Waarom die negen liedjes?

“We hebben gezocht naar een combinatie van verschillende stijlen. Bijvoorbeeld Avond van Boudewijn de Groot naast Viva la Vida van Coldplay. Het is belangrijk dat iedereen ze gemakkelijk herkent en kan zingen. Bij de uitvoering staat plezier voorop.”

Hoe maak je mensen er blij mee?

“Het programma op 25 juni is heel gevarieerd: we repeteren tot 17.30 met tussendoor een lunch, inbegrepen bij de deelnameprijs van 60 euro. Aan het eind van de middag komen de toetsenist, bassist en drummer. Vanaf 17.30 kan iedereen ergens een hapje eten. Verder is het leuk om samen met elkaar toe te werken naar iets moois, dat je in je eentje nooit tot stand kunt brengen. Het optreden zelf begint om 20.30. Het zal indrukwekkend zijn om met zoveel mensen te zingen, in zo’n bijzondere ambiance - een stationshal! Ons publiek zal voor een deel uit bekenden bestaan, maar ook mensen die de trein moeten halen en toch even blijven hangen.”

Meer info of meedoen: www.zangstudiodelft.nl.