Komt er volgend jaar weer een avondvierdaagse in Rijswijk?

Cultuur
De avondvierdaagse in Rijswijk kon altijd rekenen op veel deelnemers.
De avondvierdaagse in Rijswijk kon altijd rekenen op veel deelnemers. (Foto: rijswijk.nl)

Komt er ooit weer een avondvierdaagse in Rijswijk? Veel Rijswijkers vragen zich dat af. Het antwoord op die vraag: dikke kans van wel.

Waarom is er eigenlijk geen avondvierdaagse meer? De laatste Rijswijkse avondvierdaagse vond plaats in 2019. Er liepen toen ongeveer 1000 mensen mee. Het wandelevenement werd jarenlang georganiseerd door het echtpaar Ruud en Ingrid Louman. Zij waren ook de grote kracht achter de Sinterklaasintocht. Toen zij na de editie van 2019 met de organisatie van beide evenementen stopten, waren er niet direct andere vrijwilligers beschikbaar om het over te nemen.

Traditie

Marc Weterings van Rijswijks-Belang hecht grote waarde aan traditionele evenementen als deze. Zo maakte hij zich ook - als burger - sterk voor de organisatie van een alternatieve Sinterklaasintocht in 2022, nadat de gemeente zich hiervan door onder meer de Zwarte Pieten-discussie had gedistantieerd. Door Weterings’ inzet, en die van honderd andere vrijwilligers, zullen Sint en Piet op 19 november Rijswijk bezoeken. Dit betreft een burgerinitiatief; de gemeente is niet bij de organisatie hiervan betrokken. 

Corona

Over de voortzetting van de avondvierdaagse stelde Weterings namens Rijswijks-Belang in februari 2020 dan ook direct schriftelijke vragen. Het college beloofde hierop te zullen zoeken naar een partij die de editie van 2020 kon organiseren. Door corona viel dit in het water, maar nu grote evenementen weer massaal plaatsvinden, zien veel Rijswijkers de jaarlijkse wandeltocht liever gisteren dan vandaag weer terugkeren. 

Vergunningsaanvraag

Het college beloofde in februari 2020 ook te zullen zoeken naar een structurele oplossing voor de organisatie van de avondvierdaagse. Op 9 juni jl. vroeg Weterings namens Rijswijks-Belang tijdens het Forum Stad en Samenleving wat de stand van zaken is. Het antwoord van het college: “De gemeente is bezig met een evenementenbeleid ‘in de breedste zin van het woord’. Er is een vergunningsaanvraag gedaan voor het volgende jaar.” 

Een echt feestje

Grote kans dus dat er in 2023 weer een avondvierdaagse plaatsvindt. De naam van de partij die de vergunning heeft aangevraagd, verklapt de wethouder niet. Maar “als deze de vergunning rond krijgt, wordt het echt een feestje”, beloofde Bentvelzen.