Voormalig Rijswijks wethouder Ronald van der Meij verricht, geholpen door voorzitter Mark Roelofs, de openingshandeling van het nieuwe verenigingsgebouw.
Voormalig Rijswijks wethouder Ronald van der Meij verricht, geholpen door voorzitter Mark Roelofs, de openingshandeling van het nieuwe verenigingsgebouw. (Foto: RH)

Met nieuw verenigingsgebouw breekt nieuw hoofdstuk aan voor bijna 50 jaar oude tuinvereniging De Schoffel

Cultuur

Een belangrijk moment in het al lange leven van tuinvereniging De Schoffel aan de Lange Kleiweg 120 in Rijswijk. De officiële ingebruikname zaterdagmiddag 2 juli van het nieuwe verenigingsgebouw door voormalig wethouder Ronald van der Meij. De 97 leden kunnen zich na onzekere jaren weer richten op de toekomst.

Het was in 1974, toen de eerste volkstuinders hier een stukje grond gingen bewerken. “Wij woonden twee hoog en hadden geen tuin”, vertelt oud-voorzitter Rob te Winkel. “De pioniers werden we genoemd.”

Als aandenken aan deze belangrijke gebeurtenis planten Ronald van der Meij en Piet Coene een Catalpa-boom, die zal herinneren aan de frisse start na onrustige jaren.

Donkere wolken

Gaandeweg kwamen er meer hobbytuinders op de kavels van 200 m2. Het leven was gemoedelijk. Iedereen kende elkaar en men leefde mee met elkaars lief en leed. Tot er rond 2007 donkere wolken verschenen boven De Schoffel.

Rond 2007 verschenen er donkere wolken

Het plan voor woningbouw in RijswijkBuiten was het begin van onrustige jaren. De gemeente maakte gebruik van haar voorkeursrecht om grond van tuinders op te kopen. Daarbij lonkte zij ook naar de percelen van de tuinverenigingen Tot ons genoegen en De Schoffel. Voor de eerste betekende dat een verhuizing naar Eikelenburg.

Groene buffer

De leden van De Schoffel zagen de bui al hangen. In de gemeenteraad rechtte partij Gemeentebelangen van Ronald van der Meij haar rug. “Wij wilden graag de Schoffel inpassen in het totale bouwplan van RijswijkBuiten. De tuinen vormen een prachtige groene oase in de wijk,” vertelt de oud-wethouder. De gemeente ging het gesprek aan met het bestuur van De Schoffel. Verschillende varianten werden onderzocht.

Voor zijn grote inzet voor de vereniging is Piet lid van verdienste geworden. Hij kreeg van voorzitter Mark Roelofs de bijbehorende oorkonde, terwijl de vrouw van Piet toekijkt.

Inpassen in bouwplan

Na vele gesprekken kwam er een oplossing met mogelijkheden voor alle partijen. De verenigingslocatie werd qua omvang weliswaar wat kleiner, maar omdat er tijd was, hoefde niemand weg. Door vertrekkende leden voor wie het tuinieren te zwaar werd, konden andere leden naar deze tuinen ‘verhuizen’. En, ook belangrijk: er kwam weer rust. Huidige voorzitter Mark Roelofs: “De komende tijd gaan we achterstallig onderhoud aanpakken, dat is er de laatste tijd bij ingeschoten. Ook bestaat De Schoffel over twee jaar maar liefst 50 jaar, een halve eeuw. Dat gaan we vieren!”

Afbeelding
Te Werve wint eerste ‘kampioenschap van Rijswijk’ Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Hoe digitale informatieborden stranden Ter Heijde en ‘s Gravenzande veiliger maken Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Expositie over vrouwelijk lichaam van queer kunstenares bij galerie Arti Shock Algemeen gisteren
Afbeelding
10 dingen die veel mensen niet weten over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië Historie 15 aug, 07:58
Afbeelding
Schade na aanrijding tussen auto en motorrijder Prinses Beatrixlaan Rijswijk Algemeen 14 aug, 17:53
Afbeelding
Oorspronkelijk in Rijswijk gepland Eritrees feest ook door andere gemeente niet toegestaan Algemeen 13 aug, 20:49
Afbeelding
Stadsfontein Bogaard zorgt voor waterpret en verkoeling, én er komt nog iets bij Algemeen 13 aug, 17:37
Afbeelding
Zó is de verdeling rijtjeshuizen en appartementen in Rijswijk Algemeen 13 aug, 08:21
Afbeelding
Twee opzittenden GO-scooter gewond na valpartij Vlietweg Schipluiden Algemeen 13 aug, 06:33
Afbeelding
Samen fotograferen bij Fotoclub F70 Cultuur 12 aug, 13:16
Afbeelding
Bezwaar tegen Eritrees feest bij Event Plaza in Rijswijk UPDATE 12 aug, 12:10
Afbeelding
Extra maatregelen tegen droogte (nog) niet nodig Algemeen 12 aug, 10:25
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23