Met nieuw verenigingsgebouw breekt nieuw hoofdstuk aan voor bijna 50 jaar oude tuinvereniging De Schoffel

Cultuur
Voormalig Rijswijks wethouder Ronald van der Meij verricht, geholpen door voorzitter Mark Roelofs, de openingshandeling van het nieuwe verenigingsgebouw.
Voormalig Rijswijks wethouder Ronald van der Meij verricht, geholpen door voorzitter Mark Roelofs, de openingshandeling van het nieuwe verenigingsgebouw. (Foto: RH)

Een belangrijk moment in het al lange leven van tuinvereniging De Schoffel aan de Lange Kleiweg 120 in Rijswijk. De officiële ingebruikname zaterdagmiddag 2 juli van het nieuwe verenigingsgebouw door voormalig wethouder Ronald van der Meij. De 97 leden kunnen zich na onzekere jaren weer richten op de toekomst.

Het was in 1974, toen de eerste volkstuinders hier een stukje grond gingen bewerken. “Wij woonden twee hoog en hadden geen tuin”, vertelt oud-voorzitter Rob te Winkel. “De pioniers werden we genoemd.”

Als aandenken aan deze belangrijke gebeurtenis planten Ronald van der Meij en Piet Coene een Catalpa-boom, die zal herinneren aan de frisse start na onrustige jaren.

Donkere wolken

Gaandeweg kwamen er meer hobbytuinders op de kavels van 200 m2. Het leven was gemoedelijk. Iedereen kende elkaar en men leefde mee met elkaars lief en leed. Tot er rond 2007 donkere wolken verschenen boven De Schoffel.

Rond 2007 verschenen er donkere wolken

Het plan voor woningbouw in RijswijkBuiten was het begin van onrustige jaren. De gemeente maakte gebruik van haar voorkeursrecht om grond van tuinders op te kopen. Daarbij lonkte zij ook naar de percelen van de tuinverenigingen Tot ons genoegen en De Schoffel. Voor de eerste betekende dat een verhuizing naar Eikelenburg.

Groene buffer

De leden van De Schoffel zagen de bui al hangen. In de gemeenteraad rechtte partij Gemeentebelangen van Ronald van der Meij haar rug. “Wij wilden graag de Schoffel inpassen in het totale bouwplan van RijswijkBuiten. De tuinen vormen een prachtige groene oase in de wijk,” vertelt de oud-wethouder. De gemeente ging het gesprek aan met het bestuur van De Schoffel. Verschillende varianten werden onderzocht.

Voor zijn grote inzet voor de vereniging is Piet lid van verdienste geworden. Hij kreeg van voorzitter Mark Roelofs de bijbehorende oorkonde, terwijl de vrouw van Piet toekijkt.

Inpassen in bouwplan

Na vele gesprekken kwam er een oplossing met mogelijkheden voor alle partijen. De verenigingslocatie werd qua omvang weliswaar wat kleiner, maar omdat er tijd was, hoefde niemand weg. Door vertrekkende leden voor wie het tuinieren te zwaar werd, konden andere leden naar deze tuinen ‘verhuizen’. En, ook belangrijk: er kwam weer rust. Huidige voorzitter Mark Roelofs: “De komende tijd gaan we achterstallig onderhoud aanpakken, dat is er de laatste tijd bij ingeschoten. Ook bestaat De Schoffel over twee jaar maar liefst 50 jaar, een halve eeuw. Dat gaan we vieren!”