In oktober 2021 vond de Rijswijkse kermis nog wel plaats. Toen was de kermis op 7 oktober voor het eerst prikkelarm.
In oktober 2021 vond de Rijswijkse kermis nog wel plaats. Toen was de kermis op 7 oktober voor het eerst prikkelarm. (Foto: Rijswijk.nl)

Om deze reden is er dit najaar geen kermis in Rijswijk

Cultuur

Wie googelt op de zoektermen ‘kermis Rijswijk’ komt bedrogen uit: op sommige websites staat de najaarskermis 2022 nog aangekondigd, van 30 september tot 9 oktober. Er zal dit jaar echter geen kermis meer zijn in Rijswijk. Dat heeft alles te maken met de aanleg van de nieuwe pijpleiding van WarmtelinQ.

Oorspronkelijk werd de Rijswijkse kermis gehouden op het Bogaardplein. Sinds de herinrichting van dat plein, die eind 2020 begon, kan de kermis daar niet meer plaatsvinden. Sindsdien werd de kermis georganiseerd op de parkeerplaatsen in de middenberm van de Prinses Beatrixlaan, op het parkeerterrein bij de Bogaard. Vanaf 1 oktober zijn de parkeerplaatsen waarop de kermis plaatsvond, echter niet meer beschikbaar. Dat blijkt uit navraag door Groot Rijswijk bij de gemeente Rijswijk.

Deel Prinses Beatrixlaan afgezet

Vanaf die datum wordt een deel van de Prinses Beatrixlaan afgezet om de nieuwe pijpleiding van WarmtelinQ gaan realiseren. Via deze buis zullen met restwarmte uit de Rotterdamse haven tienduizenden huizen in de regio Haaglanden worden verwarmd. Er komen twee pijpen met een diameter van elk 70 centimeter zo’n vijfentwintig meter onder de weg te liggen: een om het hete water richting Den Haag aan te voeren, en een retourlijn om het afgekoelde water terug naar Rotterdam te voeren. 

Middenberm

Over de verkeersoverlast door de werkzaamheden die 1 oktober beginnen, uitten sommige gemeenteraadsleden vorige week hun zorgen in diverse media, zoals Omroep West. Opdrachtgever Gasunie heeft aangegeven er alles aan te doen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Vooral de eerste week van de werkzaamheden wordt het druk volgens omgevingscoördinator Joris Zwijnenburg.

Locatie kermis wordt voor werkzaamheden gebruikt

Ook de middenberm van de Prinses Beatrixlaan zal voor de werkzaamheden worden gebruikt. Dat betekent: geen kermis dit najaar, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

Ongeregeldheden

De Rijswijkse kermis was sinds 2019 regelmatig negatief in het nieuws vanwege ongeregeldheden. Tijdens de Voorjaarskermis waren er toen ongeregeldheden tussen vijftien jongeren tussen de 12 en 17 jaar, voor het merendeel meisjes. Het ging vermoedelijk om een ruzie tussen scholieren uit Delft en Den Haag. Zij vertoonden “uitdagend gedrag” en gooiden met vuurwerk richting de politie. De kermis moest die avond vroegtijdig gesloten worden door de burgemeester. De volgende avond waren er weer problemen, waarbij twee kermisbezoekers aangehouden werden en kermisexploitanten uit zichzelf sloten. Nadat er op zondagavond opnieuw vechtpartijtjes waren, golden er voortaan extra veiligheidsmaatregelen op de Rijswijkse kermis.

Kermis werd kinderkermis 

Helaas was er ondanks die maatregelen ook in 2021 weer onrust. Berucht werd de zondagavond in het kermisweekend van oktober 2021, toen kermisexploitanten werden bedreigd en de Albert Heijn in de Bogaard zelfs eerder moest sluiten. Hierover stelde BVR vragen aan het college. Om onrust te voorkomen op de volgende kermis in april 2022, werd dat een speciale kinderkermis. Tijdens deze Kids Kermis XXL van 1 april tot 6 april vonden er geen ongeregeldheden plaats.

Afbeelding
Informatieavond over niet uitgezaaide prostaatkanker Partnerbijdrage 12 uur geleden
Afbeelding
Dit kost een woning in Rijswijk gemiddeld Financieel 12 uur geleden
Afbeelding
Na Rijswijk krijgt ook Den Haag eerste Tiny Forest Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Rijswijk Wonen helpt huurders met hoge energierekening Financieel 13 uur geleden
Afbeelding
Circa 30 woningen ontruimd na uitslaande brand in flat Loevesteinlaan Den Haag 112-nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort opent nieuw centrum waar Rijswijkse kinderen veel leren over de natuur Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Aldi Herenstraat sluit zondag voor verbouwing Winkelen 5 okt, 17:23
Afbeelding
Rijswijks bedrijf ontsloeg thuiswerker die cameratoezicht weigerde Werken 5 okt, 14:22
Afbeelding
Uw droomhuis, op maat gebouwd Partnerbijdrage 5 okt, 09:17
Afbeelding
Inschrijving voor De Ontdekkers Rijswijk start vandaag Uit 5 okt, 06:30
Afbeelding
Gymjuf Ellen neemt afscheid na 44 jaar Werken 4 okt, 22:09
Afbeelding
Staatssecretaris Van der Burg is boos: aantal opvangplekken asielzoekers met 1250 gedaald Politiek 4 okt, 18:39
Afbeelding
39-jarige Rijswijker dinsdagochtend aangehouden in verdovende middelen-onderzoek Politie 4 okt, 17:21
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Rijswijk

Op Rodi Rijswijk volg je het laatste nieuws uit Rijswijk. Rodi Rijswijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Rijswijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Rijswijk in je mailbox.