Tweede Open Dag Huis van de stad Rijswijk komt eraan: ‘Er gebeurt ongelooflijk veel’

Cultuur
Afbeelding
(Foto: PR)

Hoe mooi het vernieuwde Huis van de stad Rijswijk is, ervaar je eigenlijk alleen door er zelf een kijkje te nemen. Op 27 augustus kan dat weer: dan vindt de tweede Open Dag plaats. Projectmedewerker Isolde Troost vertelt ons er meer over.

Door Debbie van Eijk 

Ze ‘wonen’ er nu drie maanden: de medewerkers van Trias, Centrum voor de Kunsten in het Huis van de stad. “Inmiddels is iedereen er geland”, vertelt Isolde. Zij helpt als projectmedewerker mee aan het organiseren van de open dagen, en is sinds 2015 pianodocent bij Trias. 

Gratis proeflessen

Voor kinderen zijn er tijdens de tweede Open Dag weer gratis proeflessen. “Kijk op de website: er gebeurt ongelooflijk veel,” vertelt Isolde. “Zo is er hiphop, tekenen, musical, gitaar, harp, moderne dans, muziek voor dreumesen en peuters - écht ongelooflijk veel.” Op de website kun je je alvast inschrijven. Niet verplicht, maar wel handig als je verzekerd wilt zijn van een plekje. “Je kan proeflessen makkelijk combineren. Maak alvast een programmaatje”, is Isoldes belangrijkste tip.

Muzikale optredens

De eerste Open Dag, op zaterdag 11 juni, trok meer dan duizend bezoekers. En toch voelde het die dag niet ‘te druk’. De sfeer was relaxed, gemoedelijk. Zo kijkt ook Isolde erop terug. Die dag begeleidde zij de muzikale optredens: “Die hebben vooral in het vernieuwde atrium een wow-factor,” aldus Isolde. 

Katja zingt de sterren van de hemel

Ook dit keer zijn er verschillende optredens, waaronder van het Trias Talent Agency. Als “ongelooflijk schattig voorbeeld” noemt ze Lila (8), een meisje dat sinds twee jaar pianolessen volgt en met haar grote ogen en stuiterballengedrag zeker het hart van het publiek zal winnen. En: “Katja Kuipers (13) is onze verborgen parel en staat ook op het programma. Zij heeft pianoles gehad bij Trias en zingt de sterren van de hemel. Leuk om te weten: ze is ook oud-winnaar van de Rijswijk Talent Award voor podiumkunsten.”

Gratis schminken

Deze tweede Open Dag wordt in grote lijnen hetzelfde als de eerste Open Dag. Naast de proeflessen start er ieder halfuur een rondleiding door het gebouw. Vrijwilligers vertellen leuke weetjes over het pand die bezoekers nog niet wisten. Maar het feestje begint eigenlijk buiten al. Daar staat ijscoman Jaap Verheij met het lekkerste schepijs. 

Het feestje begint eigenlijk buiten al

Je kunt vrijblijvend aanschuiven in een kringetje om te bucket drummen. En kinderen mogen zich gratis laten schminken. Aan het einde van het bezoek krijgen bezoekers een exclusieve goodiebag van het Huis van de stad Rijswijk, ontworpen door illustrator Isabella Legebeke. 

Repair Café

Is er ook iets anders aan de tweede Open Dag? “We hebben dit keer inschrijfbalies,” aldus Isolde. “Dan kunnen ouders hun kinderen meteen inschrijven bij de juiste cursus, zonder extra gedoe.” Het nieuwe cursusjaar start twee dagen ná de Open Dag al, op maandag 29 augustus.

Ook het Repair Café van Vrijwilligerscentrum Rijswijk Doet! is er voor het eerst. “Vanaf 12.00 uur repareren zij kapotte spulletjes van het publiek, zoals huishoudelijke apparaten en kleding.” Het is alvast een voorproefje op het najaar: 27 oktober neemt Welzijn Rijswijk haar intrek in het gebouw.

Kortom, tijdens de Open Dag is er voor iedereen wat. Isolde: “Als je er een beetje zin in hebt, is de vraag vooral: hoe snel word je moe?”

Praktische info

Waar? Huis van de stad Rijswijk, Generaal Spoorlaan 2.
Wanneer? 27 augustus van 10.00 tot 14.00.
Toegangsprijs? Gratis, net als de koffie, thee, limonade, hapjes en goodiebag.
Voor wie? Rondleidingen en muzikale optredens voor iedereen, Trias-proeflessen voor kinderen.
Meer info? www.stichting-trias.nl/agenda/open-dag-1.