Vrijwilligers Welzijn Rijswijk wennen alvast een beetje aan nieuwe onderkomen tijdens Open Dag Huis van de stad Rijswijk

Cultuur
De dames en heren van het Repair Cafe Rijswijk doen hun best om kapotte spullen weer zo snel mogelijk voor u te repareren.
De dames en heren van het Repair Cafe Rijswijk doen hun best om kapotte spullen weer zo snel mogelijk voor u te repareren. (Foto: FL)

De tweede Open Dag van het Huis van de Stad Rijswijk, tevens de jaarlijkse Open Dag van Stichting Trias, Centrum voor de Kunsten, kon ook deze keer weer op genoeg publieke belangstelling rekenen. Veel Rijswijkers kwamen kennismaken met het nieuwe stadhuis. De vrijwilligers van het Repair Café, een initiatief van Welzijn Rijswijk, kwamen alvast wennen aan hun nieuwe onderkomen. In oktober verhuist Welzijn Rijswijk namelijk ook naar dit gerenoveerde gebouw.

Door Frans Limbertie

Het heeft behoorlijk wat ‘voetjes in de aarde’ gehad, de totstandkoming van dit Huis van de stad Rijswijk; voorstanders en tegenstanders, felle discussies en debatten in de raad over of het nu wel zo verstandig is om het oude gebouw weer ‘nieuw leven’ in te blazen. Het heeft dan wel wat gekost, je krijgt er ook wat voor terug. Vanbinnen ziet het er prachtig uit en de ruimtes zijn groot en licht. En, niet onbelangrijk: het gerenoveerde gebouw is praktisch energie-neutraal.

Verhuizing

We treffen Jolanda de Heus, coördinator Cultuurparticipatie. Zij introduceert deze middag op het podium een aantal muzikale talenten uit de Trias-school. Zelf heeft ze de afgelopen jaren de verhuizing van Trias naar de nieuwe locatie voorbereid en uitgevoerd en gaat ze nu weer een paar andere projecten oppakken. 

Nieuwjaarsvoorstelling

Als coördinator houdt Jolanda zich onder meer bezig met de Rijswijk Talent Award, het Strandwalfestival en met de Nieuwjaarsvoorstelling die Trias voor de gemeente Rijswijk gaat maken. “Die laatste is zo langzamerhand een beetje een traditie aan het worden”, zegt ze. “Onze vorige burgemeester heeft dit geïntroduceerd. Deze speciale voorstelling is gekoppeld aan de nieuwjaarsreceptie. Ook dit jaar zijn we samen met het Rijswijks Jeugdtheater en Balletschool van Marijke de Roo uitgenodigd om een gezamenlijke voorstelling te gaan maken in de setting van de Rijswijkse Schouwburg. Een mooie gelegenheid om al het unieke talent van Rijswijk te laten zien.” 

Veel nieuwe cursussen

Ook laat Jolanda weten dat er bij Trias dit jaar veel nieuwe cursussen zijn bijgekomen. “We geven voornamelijk groepslessen en richten ons vooral op jeugd en jongeren. Omdat ons aanbod heel gevarieerd is, raad ik de Oriëntatiecursus aan. Hiermee kun je rustig bekijken of je eventueel later wil doorstromen naar een van onze muziekcursussen.”

Duurzaamheid, daar draait het allemaal om

Repair Café

We stappen ook nog even binnen bij de dames en heren van het Repair Café, die deze middag de bezoekers kennis laten maken met hun ‘deskundige reparaties’. Zussen Thea, Josje en Tiny zijn als vrijwilligers altijd van de partij wanneer het café één keer per maand haar deuren opent. Repair Cafe, tegenwoordig onderdeel van Rijswijk Doet, bestaat dit jaar exact tien jaar. Wat doen de dames precies bij het café? Thea: “Ik zit vaak achter de naaimachine. Mensen die een broek korter of smaller willen laten maken, voor dat soort kleine dingen kun je bij mij terecht.” Tiny en Josje doen de intake en de administratie en zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt. “Je hoeft kapotte dingen niet meteen weg te gooien. Vaak kunnen ze door onze mensen worden gemaakt”, roepen ze in koor. 

Techneuten

Duurzaamheid, dat is tegenwoordig belangrijk. Doel van het Repair Cafe is dan ook om mensen uiteindelijk zelf te leren repareren. De reparaties worden voornamelijk gedaan door Theo en Frans. Deze twee techneuten repareren naar eigen zeggen alles waar een stekker aan zit. En ze hebben er duidelijk lol van. “Je realiseert het je misschien niet, maar veel wat stuk is wordt meteen weggegooid. En dat is zonde, want vaak is het nog wel te repareren. Wij hebben hier genoeg kennis en middelen om deze reparaties uit te voeren. Het is een grote uitdaging voor ons om hier iemand binnen te zien komen met een kapot product, dat wij vervolgens weer aan de gang kunnen krijgen.” Op 27 oktober verhuist Welzijn Rijswijk naar het Huis van de stad Rijswijk. Vanaf dat moment zal het Repair Café daar standaard plaatsvinden.