Het stukje Rijswijk dat Haags werd: Leidschenveen-Ypenburgers genieten van jubileumfeest

Cultuur
Hildegard Mandos.
Hildegard Mandos. (Foto: RM)

Op de stadsboerderij Landzigt werd zaterdag 27 augustus door wethouder Kavita Parbhudayal het festival geopend ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg, sinds 1 januari 2002 het achtste Haagse stadsdeel. 

Door Ronald Mooiman

Tot die tijd was Vinex-wijk Leidschenveen onderdeel van Leidschendam. Ypenburg werd vanaf 1997 ontwikkeld als onderdeel van Rijswijk, maar werd door een gemeentelijke herindeling een Haagse wijk.


Trots op inwoners

“In mei was de kick-off van dit mooie feest”, aldus de wethouder Parbhudayal in haar openingswoord. “Ik ben blij dat ik dit feest als stadsdeelwethouder nog mag meemaken. Dat ben ik nu ruim vier jaar en ik heb hier veel ontwikkelingen gezien, met name voor de jongste en oudere jeugd. Ik ben ook trots op de inwoners van het stadsdeel. Wij kunnen als college wel een hoop verzinnen voor hen, maar het komt vanuit henzelf. En zo maken we samen dit stadsdeel nog mooier.” 


De nieuwe vlag van Ypenburg. - RM

Nieuwe vlaggen

Een woord van waardering van de wethouder ging uit naar Robine Lander van de stadboerderij en de organisator, het Haagse Theaterhuis. De officiële openingshandeling was het tonen van de nieuwe ontwerpen van de vlaggen van zowel Leidschenveen als Ypenburg.

‘Leuke, actieve, creatieve mensen’

Via het Haagse Theaterhuis, de culturele verbinder in het stadsdeel, was het eerste optreden van de zaterdag ‘geboekt’: Hildegard Mandos. “Er was een mooie relaxte sfeer hier en het publiek van jong tot oud genoot. Ik woon vanaf juni 2017 in de buurt in Nootdorp maar als ik een paar meter de straat oversteek zit ik in Ypenburg,” aldus de zangeres/basgitariste die samen met gitarist Ron Lezer een mooie set liet horen. “Ik heb het prima naar mijn zin hier. In Ypenburg wonen leuke, actieve en creatieve mensen, die door activiteiten als de Parels van Ypenburg en Feest in de Vinex meer zichtbaar worden. Dat we nu een mooi feest hebben hier hebben, danken we zeker ook aan de inwoners.”


Hildegard Mandos. - RM


“Het leven is hier gewoon beter voor de kids dan in het centrum van Den Haag.” - RM

Openlucht huiskamers

Op het festivalterrein, dat ook het restaurant de Smulhoeve bevat, konden kinderen naar hartenlust de koeien, geiten en schapen aaien. Tussen de vele activiteiten zoals schminken, yoga en theater door kon er ook gebruik gemaakt worden van de gezellige openlucht huiskamers die voor deze gelegenheid waren opgezet. In deze woonkamer werd gespeeld en gerust. Zo ook door de kinderen van Zen en Shanna Trip, Archie (3) en Josephien (bijna een jaar). 

Ik herinner me altijd de verhalen van haar vader toen hier nog helemaal niets was

“We wonen sinds november in Leidschenveen”, zegt vader Zen. “Shanna is hier opgegroeid en ik herinner me altijd de verhalen van haar vader toen hier nog helemaal niets was. Zij waren de eerste bewoners.” Moeder Shanna heeft goede herinneringen aan haar jeugd in deze wijk. “Wij waren in 2001 in De Vissen de eerste bewoners. Ik was toen vijf jaar. Ik speelde veel buiten bij basisschool De Walvis. Op mijn achttiende ben ik naar het centrum van Den Haag verhuisd. Nu weer terug dus. Veel ruimte voor de kinderen waar ze veilig kunnen spelen in het speeltuintje bij onze woning. Soms mis ik nog wel de gezelligheid van het Haagse centrum, maar we hebben het hier prima naar onze zin.” Papa Zen beaamt dat: ”Ik ben een beetje mijn wilde haren kwijt. En het leven voor de twee kids is gewoon hier beter. En dat is het belangrijkste.”