Beeldend kunstenaar in Rijswijk? Meld je aan voor de Rijswijk Talent Award 2022!

Cultuur
Brantley MacDonald en Chok Man Ip gaan er samen voor zorgen dat De Rijswijk Talent Award Beeldend een prachtige editie gaat worden.
Brantley MacDonald en Chok Man Ip gaan er samen voor zorgen dat De Rijswijk Talent Award Beeldend een prachtige editie gaat worden. (Foto: Frans Limbertie)

Talentontwikkeling stimuleren en aandacht genereren voor kunst. Zie hier het voornaamste doel van De Rijswijk Talent Award Beeldend 2022, dit jaar geconcentreerd rondom beeldende kunst met als thema Transitie. “Het is fantastisch om al die creatieve kunst van onze talenten te zien.”

Door Frans Limbertie

Projectleider Brantley MacDonald heeft er zin in. “De Rijswijk Talent Award organiseren is voor Trias altijd weer een feestje”, zegt hij met een big smile. “Het is een leuke uitdaging voor mij en daarnaast maakt de samenwerking met Museum Rijswijk het ook nog eens bijzonder interessant. De podiumkunsten liggen als zanger en muzikant natuurlijk dicht bij me, maar de beeldende kunst heeft ook mijn volledige aandacht. Wat wil je ook met een vriendin die zelf beeldend kunstenaar is? Mijn hele huis hangt er vol mee, dus ik weet wel een beetje waar ik over spreek.”

Nadat De Rijswijk Talent Award zich de eerste jaren specifiek richtte op de podiumkunsten, besloot Trias twee jaar geleden ook de beeldende kunst in Rijswijk een podium te bieden. “Dat heeft goed uitgepakt”, vervolgt Chok Man Ip, die de marketing en communicatie voor De Talent Award doet. “Ons doel is om zoveel mogelijk amateurkunstenaars in Rijswijk te bereiken.” 


Vader en dochter Arnoud en Akari de Kroon en Aryen Bhagirath tonen op de trappen van Het Huis van de Stad hun kunstwerken. - Frans Limbertie

Brantley: “In 2020 kregen we voor de eerste editie enorm veel aanmeldingen. Daar hopen we opnieuw op.”

We hopen opnieuw op veel aanmeldingen

“Het niveau is hoog en het aanbod zeer divers: van schilderkunst en beeldhouwkunst tot fotografie, design, mode en keramiek. Het Huis van de Stad biedt als locatie genoeg expositie mogelijkheden waar amateurkunstenaars hun werk kunnen laten zien.”

Kunst als hobby

Vader en dochter Arnoud en Akari de Kroon doen dit jaar voor het eerst mee met hun individuele werken. Arnoud schildert nog niet zo lang. “Voor mij is het zo’n beetje begonnen in de coronatijd. Toen we allemaal thuis moesten gaan werken, had dat op mij een behoorlijke impact. Ik miste het contact met mijn collega’s en zocht een uitlaatklep. Via Museum Rijswijk ben ik een workshop ‘Kunst Kijken en Maken’ gaan volgen. Het ontmoeten met andere kunstenaars vond ik een openbaring en spoorde mij aan tot het tekenen en schilderen, met als resultaat dat ik nu al een paar werken heb kunnen maken.” Arnoud schildert het liefst portretten. “Niet realistisch, dat kan ik niet, maar meer in abstracte vorm, en met veel kleuren. Ik heb er nu drie gemaakt en merk duidelijk progressie.” Dochter Akari (17) gooit het over een heel andere boeg. Zij tekent al vanaf haar vroege jeugd en beschikt inmiddels over een behoorlijk aardige portfolio. “Tekenen is mijn favoriete hobby waar ik veel tijd aan besteed. Ook vind ik het leuk dat mensen mijn tekeningen nu kunnen gaan zien op de expositie.” 

Mijn kunst is een mengeling van cartoon en manga

Met haar Japanse roots (moeder) is Akari enorm beïnvloed door Manga, een artistieke stijl die veel wordt gebruikt in Japanse strips. Dit is terug te zien in haar werk. Ze laat een tekening zien waarin het gezicht van haar jongere zus Kyoka is vormgegeven. Zeer scherp, kleurrijk en ook indrukwekkend. “Mijn kunst omschrijf ik als een mengeling van cartoon en manga.“

Recycle art

Aryen Bhagirath spraken we twee jaar terug ook al. Hij doet opnieuw mee en heeft hoge verwachtingen. “Ik heb me de afgelopen twee jaar aardig kunnen ontwikkelen als ‘outsider artist’,” zegt hij. “Mijn kunstwerk voor deze Talent Award sluit aan op het thema Transitie.” Hij vertelt dat zijn uitdaging was om van waardeloos afvalmateriaal iets creatiefs te maken. Recycle art noemt hij het. Hierin lijkt hij goed geslaagd. Aryen laat ons een met de hand vervaardigde ketting zien, gemaakt van frisdrank lipjes. Zeer apart en zo te zien ook behoorlijk arbeidsintensief. “Dat kun je wel zeggen ja. Maar het bezig zijn met kunst zie ik tegelijkertijd als de ideale therapie. Het werkt voor mij louterend inspirerend.” Aryen is blij met dit initiatief van Trias. “Ik kijk ernaar uit om mijn kunst te laten zien aan het publiek.”

Aanmelden: www.rijswijktalentaward.nl/aanmelden.

Vader en dochter Arnoud en Akari de Kroon en Aryen Bhagirath tonen op de trappen van Het Huis van de Stad hun kunstwerken.