Zó gaaf is het grootste springkussen ter wereld 11 september op het Strandwalfestival

Cultuur
Het grootste springkussen ter wereld wordt opgebouwd door tien à vijftien mensen.
Het grootste springkussen ter wereld wordt opgebouwd door tien à vijftien mensen. (Foto: RH)

Rijswijkse kinderen nemen zondag 11 september maar beter hun sokken mee naar het Strandwalfestival. Want op het terrein van Don Bosco aan het Julialaantje kunnen ze springen op het grootste springkussen ter wereld. En dat helemaal gratis.

Door Robert Heijdemann

Het springkussen heeft een oppervlakte van maar liefst 1000 vierkante meter. “Er kunnen 350 kinderen, vaders en moeders tegelijkertijd op spelen, klimmen, glijden en springen”, vertelt Frank Meyer, van Attractieverhuur TimTom in Wateringen.

Dekzeilen

Het springkussen is eigenlijk ontstaan vanuit baldadigheid. In 1959 experimenteerde John Scurlock met opblaasbare dekzeilen voor tennisterreinen. Het bleek als snel dat zijn werknemers het leuk vonden om op deze dekzeilen te springen. Daar moet ik iets mee, dacht meneer Scurlock. En zo is het gekomen, ruim zestig jaar geleden.

© Groot Rijswijk/Debbie van Eijk

Nieuwe uitdaging

“Wij zijn al een aantal jaren actief in de verhuur van opblaasbare attracties, zoals stormbanen en springkussens. Kinderen zijn dol op springkussens, zij kunnen met andere kinderen spelen en kinderen vinden het fijn om in beweging te zijn”, vertelt Frank Meyer. “Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en in 2018 kregen wij de kans om het grootste springkussen ter wereld te ontwikkelen”.


©Groot Rijswijk/Debbie van Eijk

Twee vrachtwagens nodig

“Wij zijn best trots op het grootste springkussen ter wereld. Het heeft een afmeting van 20 bij 50 meter. Volwassen en kinderen kunnen samen hun hart ophalen tussen alle klimwanden, op glijbanen, door tunnels en megaballen.” Om een idee te geven van de omvang: voor het transport zijn minimaal twee grote vrachtwagens nodig. Frank: “Bij de op- en afbouw van het kussen hebben we tien à vijftien helpers nodig.” Hij vertelt dat het grootste springkussen ter wereld voornamelijk wordt gebruikt bij de grotere evenementen, en festivals door heel Nederland en België. Het is dus een buitenkansje voor de Rijswijkse kids om hier zondagmiddag op te spelen.

[In een eerdere versie van dit artikel stond per abuis zaterdag 10 september genoemd als familiedag. Dit is gecorrigeerd naar zondag 11 september.]