Het Cultuurfonds steunt dit derde kwartaal 81 projecten in Zuid-Holland, maar geen daarvan vindt in Rijswijk plaats.
Het Cultuurfonds steunt dit derde kwartaal 81 projecten in Zuid-Holland, maar geen daarvan vindt in Rijswijk plaats. (Foto: Pixabay)

Voor het eerst dit jaar geen kwartaaltoekenning Cultuurfonds Zuid-Holland voor kunst- of cultuurproject in Rijswijk

Cultuur

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland draagt in het derde kwartaal voor € 395.000 bij aan 81 bijzondere natuur- en cultuurprojecten in de provincie. Voor het eerst in 2022 is er geen project in Rijswijk dat door dit fonds wordt gesteund.

In het eerste kwartaal van 2022 ontving Stichting Trias, Centrum voor de Kunsten €5.000 voor multidisciplinair project De Sneeuwkoningin. Museum Rijswijk ontving €10.000 voor de expositie Papier Biënnale 2022. Transition. Ook in het tweede kwartaal werd een Rijswijkse organisatie gesteund: Quantes B.V., die zichzelf beschouwt als een ‘drukkerij in Den Haag’, maar gevestigd is in Rijswijk. Deze drukkerij ontving €4.000,- voor een publicatie over schilderbroers Willem en Pieter de Zwart. Dit derde kwartaal doet er echter geen enkele Rijswijkse organisatie mee.

In de regio

Organisaties in de regio die dit derde seizoen gesteund worden door het Cultuurfonds, zijn bijvoorbeeld Stichting Funked Up voor het Funked Up Festival 2 oktober en 5 november in Leidschendam-Voorburg, muziekvereniging Sint Caecilia Voorburg met hun muziektheatervoorstelling ‘En La Luz’, Stichting Rietveld Theater Delft met €20.000 euro voor de aankoop van ledverlichting en de zangkoren Deo Sacrum in Poeldijk.

Aanvragen

Organisaties in Rijswijk die voor een volgend kwartaal een subsidie willen aanvragen, kunnen daarvoor de website van het Cultuurfonds raadplegen: www.cultuurfonds.nl.


Een YouTube-filmpje met uitleg

Mooie projecten

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland licht enkele projecten elders in de regio uit waarvan ze onder de indruk zijn:

- Film Theater Babel Speelt Romeo’s & Julia’s
Half november 2022 gaat de film in première van stichting Moois Media over theaterproductie Romeo’s & Julia’s door Theater Babel in Rotterdam. Het wordt een hybride kunstwerk met film, dans en muziek. Maar het wordt ook een zelfstandig artistiek werk van circa 70 minuten dat op vergelijkbare wijze als de voorstelling het publiek een spiegel voorhoudt ten aanzien van de eigen ideeën en gevoelens over inclusiviteit, met hulp van Shakespeares verhaal en teksten. De film kan rekenen op een bijdrage van € 5.000. 

- De Migratiekaravaan in Bibliotheek Rijn en Venen
Van december 2022 t/m april 2023 wordt in het kader van het 800 jarig bestaan van Boskoop de tentoonstelling De Migratiekaravaan georganiseerd in de regiobibliotheek Rijn en Venen te Boskoop (Alphen a/d Rijn). Het is een foto-expositie met verhalen en foto’s over de migratie van planten en mensen naar dè fruit- en boomteelt gemeente van Nederland. Daarbij wordt ook een documentaire gemaakt met verhalen van de eerste lichting Marokkaanse gastarbeiders die kwamen werken in het fruit- en boomteelt bedrijf in Boskoop. De expositie wordt begeleid door lezingen en een aantal gastarbeiders gaat in de klas hun verhaal vertellen op een aantal scholen in Alphen. De expositie wordt gesteund met een bijdrage van € 7.500.

- Het Groot Rotterdams Songbook
Stichting Stadsmuziek ontwikkelt dit najaar een songbook met 170 interculturele volksliedjes die (ook) op een carillon kunnen worden gespeeld. De songbooks worden vanaf april 2023 gratis ter beschikking gesteld aan de basisscholen in Rotterdam. Daarnaast wordt tussen april en september 2023 een breed publieksprogramma georganiseerd samen met de Doelen, Codarts, ZangExpress, Gebouw de Heuvel, de Laurenskerk, Music Matters en Verhalenhuis Belvédère. Met dit project, waaraan het Cultuurfonds een bijdrage levert van € 10.000, wordt ook het inclusiever gebruik van het Nederlands carillon onder de aandacht gebracht. Stichting Stadsmuziek wil de beiaardiers die de 200 carillons in Nederland bespelen inspireren om muziek vanuit meerdere culturen te laten klinken vanaf de kerktorens in hun stad of gemeente.

Over het Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdragen van de VriendenLoterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland is een van de twaalf provinciale afdelingen. Meer info: www.cultuurfonds.nl.

Afbeelding
Auto over de kop na aanrijding tegen boom Generaal Spoorlaan Rijswijk Politie 19 uur geleden
Afbeelding
Van Zilverschoon tot Huis te Landelaan: gezelligheid in Rijswijk op Burendag Cultuur 24 sep, 22:25
Afbeelding
Rijswijker Mike Teekens bemachtigt 2e plaats in Rijk Zwaan Loop Sport 24 sep, 21:11
Afbeelding
Zo komt de Steenlaan eruit te zien met brede, geasfalteerde fietspaden Algemeen 24 sep, 19:44
Afbeelding
Met deze 4 bijzondere exposities viert Galerie Arti Shock haar 50-jarig bestaan Algemeen 24 sep, 14:53
Afbeelding
Gouden Buur van Zuid-Holland woont in Leidschendam-Voorburg Cultuur 24 sep, 11:55
Afbeelding
Grote woningbrand in de Rijklof van Goensstraat in Den Haag 112-nieuws 24 sep, 10:55
Afbeelding
De Haagse Hogeschool opent Stagepunt tegen stagediscriminatie Algemeen 24 sep, 09:03
Afbeelding
Rijswijk stemt unaniem voor meer mankracht politie Politiek 24 sep, 06:45
Afbeelding
Voor het eerst dit jaar geen kwartaaltoekenning Cultuurfonds Zuid-Holland voor kunst- of cultuurproject in Rijswijk Cultuur 23 sep, 21:48
Afbeelding
Deze 26 woningen in Rijswijk kun je 1 oktober bezichtigen tijdens de Open Huizen Dag Algemeen 23 sep, 16:48
Afbeelding
Mooie en respectvolle herdenking ‘Vrede van Rijswijk’ in Oude Kerk Algemeen 23 sep, 14:13
Afbeelding
Lezing over de geschiedenis van Pasgeld en ‘t Haantje op 27 september Historie 23 sep, 12:44
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Rijswijk

Op Rodi Rijswijk volg je het laatste nieuws uit Rijswijk. Rodi Rijswijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Rijswijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Rijswijk in je mailbox.