Gouden Buur van Zuid-Holland woont in Leidschendam-Voorburg

Cultuur
Winnaars Anne en Paul uit Friesland. Van Mirjam is (nog) geen persfoto beschikbaar.
Winnaars Anne en Paul uit Friesland. Van Mirjam is (nog) geen persfoto beschikbaar. (Foto: Anne Harbers)

Beter een gouden buur, dan een verre vriend. Dat dachten ook de 1.097 mensen in Nederland die dit jaar hun buur hebben genomineerd voor de Gouden Buur Award 2022. Een initiatief van Nextdoor, het platform dat buren met elkaar verbindt. Uit alle genomineerden zijn dit jaar twaalf winnaars gekozen die hun Gouden Buur Award rondom burendag ontvangen.

Het is de zesde keer dat Nextdoor de Gouden Buur Awards in Nederland organiseert. Met de uitreiking wil het buurtnetwerk buren inspireren en bijdragen aan het bouwen van sterke buurten. Dit jaar werd uit de 1.097 genomineerden in elke provincie een winnaar gekozen. Maar ook degene die niet hebben gewonnen blijven niet zonder prijs. Buren kunnen elkaar alsnog in het zonnetje zetten via de digitale Gouden Buur Award die zij per mail hebben ontvangen. Op zaterdag 24 september, op Burendag, krijgen zij hun Gouden Buur Award overhandigd van diegenen die hen hebben genomineerd. 

Winnaars door het hele land

Bij de selectie van de 12 Gouden Buur Award winnaars werd rekening gehouden met de bijdrage aan het samenzijn van de buurt. Uit recent onderzoek van Nextdoor en de Vrije Universiteit van Amsterdam bleek namelijk dat als buren goed en prettig contact met elkaar hebben, zij hun buurt beter waarderen. Waar initiatieven vaak online in de buurtapp beginnen, brengen deze Gouden Buren in het echte leven stuk voor stuk de buurt dichter bij elkaar.

Mirjam uit Voorburg, Zuid-Holland

Mirella heeft haar buurvrouw Mirjam dit jaar voor de Gouden Buur Award genomineerd. “Deze mevrouw spendeert ongeveer al haar tijd in het belangeloos helpen van tientallen minima-gezinnen in Voorburg-Leidschendam.

Alles wat je haar geeft, geeft ze 1 op 1 door aan iemand die het nodig heeft

Ze koppelt elke dag hulpvragen vanuit deze minima-gezinnen aan bewoners die willen helpen en aan de hulpvraag kunnen voldoen. Alles wat je haar geeft, geeft ze 1 op 1 door aan iemand die het nodig heeft. Zo voorziet ze mensen van kleding, fietsen, verzorgingsartikelen (heeft ook een huisje voor de deur staan waarin je verzorgingsartikelen kunt achterlaten en andere mensen dit eruit kunnen halen), en supermarkt bonnen. Maar ze helpt bijvoorbeeld ook met spullen voor verjaardagsfeestjes voor kinderen die anders geen feestje zouden kunnen geven. Zij verandert echt de levens van heel veel mensen in positieve zin.” zegt Mirella. 

Record aantal nominaties

Michel Visser, Community & Partnership Manager Nextdoor Nederland, zegt: “Het is mooi om te zien dat Burendag zo leeft in Nederland. Dit jaar hadden we weer een record aantal nominaties voor de Gouden Buur Awards. De keuze is elk jaar lastig, maar dit jaar hebben we extra gekeken naar de buren die op hun eigen manier hebben bijgedragen aan het samenbrengen van de buurt.”

Mensen die hun buurt beter beoordelen, hebben gemiddeld genomen meer contact met de buren en helpen elkaar vaker

“Deze verhalen tonen ook weer aan dat een buurt gemaakt wordt door de mensen; je buren en niet de omgeving. Dit blijkt ook uit het onderzoek dat Nextdoor recentelijk in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam heeft uitgevoerd. Hieruit blijkt dat mensen die hun buurt beter beoordelen, gemiddeld genomen meer contact met de buren hebben en elkaar vaker helpen.”