Bij de Nieuw Benedictus-BBQ werd het vlees met veel plezier geroosterd.
Bij de Nieuw Benedictus-BBQ werd het vlees met veel plezier geroosterd. (Foto: Debbie van Eijk)

Van Zilverschoon tot Huis te Landelaan: gezelligheid in Rijswijk op Burendag

Cultuur

Burendag verbindt, op zaterdag 24 september; ook in Rijswijk. Op veel plekken maakten buren het gezellig met elkaar. Bijvoorbeeld in RijswijkBuiten, het Stationskwartier, Eikelenburg en Hoekpolder.

Door Debbie van Eijk

Dat Burendag verbinding brengt, blijkt wel uit een voorbeeld van Linda Heijnen aan de Huis te Landelaan aan het einde van de middag, tijdens de buurtbarbecue. Zij woont in de seniorenflat Nieuw Benedictus. Op 13 mei dit jaar opende Rijswijk Wonen daar een koffiekamer, als ontmoetingsruimte voor de bewoners. Tegenover haar flat staat een andere flat. Linda: “Vandaag kwamen er mensen uit die flat meedoen aan het Burendag-feest. Nu komen zij voortaan ook naar onze koffiekamer.”

Nu komen zij voortaan ook naar onze koffiekamer

Het terrein waar de buurtbarbecue plaatsvindt ligt inderdaad ingeklemd tussen twee flats. Er staan wat partytenten opgesteld en statafels. Het gegrilde vlees is al in de verte te ruiken. Tussen de vele senioren zit, in de grote partytent, een jong meisje; iemands kleindochter. Linda benadrukt nog eens hoe blij ze is met de Koffiekamer in de Nieuw Benedictus, die 13 mei officieel is geopend door Rijswijk Wonen. Er wordt veel gebruik van gemaakt. “We houden hier bijvoorbeeld koffie-ochtenden en bingo.” 


Niet alleen aan de hand van een kletspot, maar ook gewoon zomaar werd er lekker gekletst bij Nieuw Benedictus in het Stationskwartier.

45 buren

Deze Burendag is de eerste die de bewoners zelf hebben georganiseerd, met steun van het Oranjefonds. Ook Rijswijk Wonen en Welzijn Rijswijk hebben hun steentje bijgedragen. En zo tegen het einde van de middag kan de balans wel worden opgemaakt: het was geslaagd. “We waren om 9 uur vanochtend al in de weer om alles klaar te zetten,” vertelt Linda. Op dat moment regende het pijpenstelen. “Daarom hebben we extra tenten geregeld.” 


Deze Nieuw Benedictus-bewoners hebben zich ingezet om van Burendag een feestje te maken. Links Jerica, die de puzzeltocht bedacht, en Linda.

Vanwege de regen extra tenten geregeld

Gelukkig werd het iets voor aanvang van het feest, om 14.00 uur, droog. Hierdoor konden de 45 buren die deelnamen aan het feest, alle drie de spelletjes goed spelen: sjoelen, kletsen aan de hand van een kletspot, en een puzzeltocht. De puzzeltocht vond plaats op het kleine terrein tussen de flats en was een idee van Jerica, die uit het onderwijs komt en haar hand daarom niet omdraait voor zoiets. Het speuren leidde tot een woord: Stationskwartier, de wijk waar dit Burendag-feestje plaatsvindt. Vanaf 16.00 konden de senioren bijkomen, onder het genot van een lekker stukje vlees van de barbecue. Toen begon de zon zelfs te schijnen.

Eikelenburg

In Eikelenburg lag tijdens het wijkfeest de gemiddelde leeftijd een stuk lager en werd er veel actief bewogen, door te springen en te swingen. Bewoner Mariska: “Ondanks dat we begonnen met regen, sloten we de dag af met heerlijke friet van Henk Patat en een swingende disco.” Ook de scouting was daar aanwezig. “Behalve springkussens was er ook een speurtocht, een friettent en popcorn. Al met al was het dit jaar wederom een succes.”

 ©MK


 Wat een stoer springkussen - die wilden de kinderen in Eikelenburg wel even uitproberen. © MK

Hoekpolder

Ook op Sportpark Hoekpolder werd er wat afgesprongen vandaag. Niet alleen op de sprookjesachtige springkussens die er stonden, maar ook tijdens het sporten. Er was in het kader van Burendag een sportdag georganiseerd voor jong en oud.


Cyril Voorneman van Semper Altius heeft het op Burendag super naar zijn zin gehad. - DvE

Cyril Voorneman (28) van Semper Altius was erbij en kan vertellen dat het een supergezellige, drukbezochte middag was. Tegen het naderen van het avonduur wordt er samen wat gedronken, terwijl er op het voetbalveld nog wordt gesport. De jongste aanwezige buur ligt te slapen in een kinderwagen. 

RijswijkBuiten

In RijswijkBuiten staat, in de straat Zilverschoon, een partytent. Een man maakt in een microfoon de uitslag bekend van de pubquiz. Het winnende team wordt op de foto gezet. Behalve een springkussen staan er Oud-Hollandse spelletjes verspreid over de straat en lopen er veel jonge kinderen rond, al dan niet met loopfiets.


Het team dat de pubquiz won in RijswijkBuiten, Zilverschoon. Daar hoort natuurlijk champagne bij. - DvE

Zo heeft elke wijk haar eigen karakter. Maar wie behalve een verre vriend graag ook goede buren heeft, zit op deze plekken in Rijswijk in elk geval goed.

Afbeelding
Sarina Wiegman verkozen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Meerdere brandweerwagens voor vlam in de pan Huis te Landelaan Politie 22 uur geleden
Afbeelding
Politie geeft voorlichting in Bogaard over cyberpesten en sexting Politie gisteren
Afbeelding
Walking Football bij Vredenburch: 'Voetbalhumor is universeel' Sport 30 jan, 17:47
Afbeelding
Zóveel vogels zijn er afgelopen weekend geteld in Rijswijk Algemeen 30 jan, 15:37
Afbeelding
Ouderen in zorginstanties blij met Silverfit: “Bewegen is weer leuk" Zorg 30 jan, 11:59
Afbeelding
Vandaag start Studiekeuze Week, 7 februari Open Dag bij ROC Mondriaan Algemeen 30 jan, 06:45
Afbeelding
Voorbereiding groot onderhoud Hoornbrug gezien vanuit de lucht Werken 29 jan, 22:08
Afbeelding
Belangrijk schaaktoernooi gewonnen door Anish Giri uit Rijswijk Sport 29 jan, 21:18
Afbeelding
Enorm veel dekens en kleding gedoneerd na oproep in lokale media Algemeen 29 jan, 18:03
Afbeelding
Bewaakte fietsenstalling in Oud-Rijswijk, of strenger handhaven? Winkelen 29 jan, 13:47
Afbeelding
Restaurant Elea toch nog twee weken open in Rijswijk Winkelen 29 jan, 10:45
Afbeelding
Rijswijks-Belang leeft mee met dierenasiel en start doneeractie Politiek 29 jan, 07:00