Halloween, kinderfeest in Oud Rijswijk

Cultuur
Vrijdag 28 oktober kunnen kinderen een cadeautje verdienen met een Halloween-speurtocht en geschminkt worden in Oud Rijswijk.
Vrijdag 28 oktober kunnen kinderen een cadeautje verdienen met een Halloween-speurtocht en geschminkt worden in Oud Rijswijk. (Foto: Pixabay)

“Een echte primeur voor Oud Rijswijk! Vorig jaar ging het door corona niet door. Maar op vrijdag 28 oktober is het zover: Halloween in Winkelcentrum Oud Rijswijk”, vertelt centrummanager Eric Wilderbeek.

“Het wordt een echt feest voor de kinderen, waaraan de winkeliers met plezier meewerken”, vertelt hij verder. “Tussen 16:00 en 18:00 uur zijn er verschillende gratis activiteiten voor kinderen.”

Speurtocht

“Ze kunnen zich laten schminken als Halloween-karakters, Dat is bij veel evenementen altijd een succes. Ook kunnen ze actief aan de gang. Er is een speurtocht door het centrum. Bij de winkels moeten ze in de etalage een cijfer zoeken en met het woord dat deze letters vormen, krijgen ze een cadeautje.”

Trick or treat

En er is meer te halen voor de jonge Rijswijkers. Bij het Halloweenfeest gaan de kinderen langs de deuren in het hun wijk. Dan krijgen zij van de buren snoepjes. Dat heet ‘trick or treat’. De rol van de buren is nu weggelegd voor de winkeliers. “Dat wordt zeker een leuke middag voor de kids, we verwachten zeker veel animo, ook al omdat het voor het eerst wordt georganiseerd in ons winkelcentrum.” Kinderen moeten wel onder ouderlijk toezicht aan de activiteiten meedoen. 

Leuke traditie

Halloween heeft een lange traditie. Al bij de Kelten was het in de tijd van de Romeinen bekend. In de negende eeuw n.C. gingen in lompen gehulde bewoners in de dorpen rond en bedelden om zielencake (brood met krenten). De trick or treat-tocht vindt wellicht daar zijn oorsprong. Tijdens een groot deel van de 20e eeuw was Halloween in de VS vooral een kinderfeest. Tijdens dit kinderfeest gaan de kinderen ‘s avonds verkleed langs de deuren en vragen om een traktatie (trick or treat). Uit onderzoek blijkt dat inmiddels meer dan de helft van de Nederlandse bevolking Halloween viert. Nu maar hopen dat Halloween ook op de evenementenagenda van het winkelcentrum Oud Rijswijk blijft staan. Dan wordt het ook in Oud Rijswijk een leuke traditie.