Waarom er stickers van Maaike Harmsens boek op rolstoelen en rollators te vinden zijn

Cultuur
Maaike Harmsen met haar boek voor TNO in Rijswijk, waar technologische ontwikkeling plaatsvindt die de mensheid vooruit helpt: onderzoek naar aardwarmte.
Maaike Harmsen met haar boek voor TNO in Rijswijk, waar technologische ontwikkeling plaatsvindt die de mensheid vooruit helpt: onderzoek naar aardwarmte. (Foto: Debbie van Eijk/Rodi)

Maaike Harmsen is fractievoorzitter van de ChristenUnie in Rijswijk, maar heeft op veel plekken in de wereld gewoond. In de jungle van Indonesië raakte ze het geromantiseerde beeld kwijt dat veel mensen hebben van leven in de natuur. Sindsdien dankt ze God voor de techniek en daar bracht ze 30 juni een boek over uit, waar ze op 6 oktober een lezing over geeft in de Oude Kerk aan de Herenstraat.  

Door Debbie van Eijk

De titel van haar boek is ‘Dank God voor techniek. Bijbelstudies voor ruimtereizigers’. Hierin worden twee begrippen verenigd die volgens velen niet verenigbaar zijn: religie en wetenschap. Maar geloven in God én in de wetenschap kan wel degelijk, weet Harmsen uit ervaring. Volgens haar wil God zelfs dat mensen de aarde en het heelal ontwikkelen en in kaart te brengen; door middel van techniek, dus. De coronavaccins zijn een voorbeeld. Zoals de Amerikaanse, christelijke arts-geneticus Francis Collins zei: “Ik dank God voor vaccinaties.” Maar hij geloofde niet alleen dat God daarbij geholpen had, hij eiste ook dat de vaccins volgens een wetenschappelijke methode werden getest. 

Er zijn meer voorbeelden te noemen van techniek die de mens helpt. “Techniek zorgt dat we kunnen léven, in plaats van alleen overleven”, verduidelijkt Harmsen. Stickers met de cover van haar boek (’Dank God voor techniek’) vinden gretig aftrek en belanden op technische uitvindingen als rolstoelen, rollators, gitaren, motors en e-bikes.


De sticker bevat het embleem op de voorkant van Harmsens boek.

1 op 4 vrouwen sterft

In de Indonesische jungle merkte Harmsen dat in de natuur leven echt niet alles is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. “In de jungle stierf ongeveer één op de vier vrouwen bij de bevalling. Helemaal natuurlijk bevallen is dus niet ideaal. Maar in het Westen kunnen we bevallingen juist weer teveel medicaliseren. Het gaat om het vinden van de juiste balans.”

Het gaat om het vinden van de juiste balans

Harmsen is theoloog en filosoof. Sinds kort is ze voorganger. Ze heeft jarenlang preken geschreven. Dit boek is grotendeels een bewerking van enkele van die preken. Harmsen behandelt tien Bijbelteksten die ons iets te zeggen hebben over onze omgang met techniek. Tussendoor stelt ze de lezer vragen. Bijvoorbeeld: Voel jij je een gewenst mens? En: welke recepten zijn goed voor de boer, het land, jezelf en dit seizoen? Maar ook: waarom hechten we zoveel waarde aan diploma’s? Harmsen: “In de Bijbel, in het hoofdstuk Spreuken, staat veel over wijsheid: je kunt ook geen diploma hebben, maar toch heel wijs zijn.” Zo is Harmsens boek ook te beschouwen als een filosofische geste.

Dankbaarheid

Techniek en geloof zijn dus twee belangrijke pijlers voor Harmsen. Haaks daarop staat dankbaarheid, voor beide. “Veel christenen denken ten onrechte dat technologische vooruitgang betekent dat je God niet meer nodig hebt.” Zoals de toren van Babel, die tot in de hemel moest reiken? Harmsen: “Grappig dat je dat noemt: dat is een van de vertellingen waar ik naar verwijs in mijn boek.” 

Wonen in de ruimte

Een andere is de Ark van Noach. Die allegorie grijpt Harmsen aan om te filosoferen over wonen in de ruimte. Met uitgebreide aandacht voor Elon Musk, een van de rijkste personen op aarde. “Musk wil dat mensen op verschillende planeten gaan wonen, om het risico te verspreiden van vernietiging van de mensheid. Zijn idee beschrijf ik.”

Is er buitenaards leven?

Is er buitenaards leven? Daar schreef Harmsen ooit een artikel over, in samenwerking met nanobioloog Cees Dekker en astronoom Heino Falcke. “Cees zei: ‘Het is ongelooflijk ingewikkeld hoe leven ontstaat, dus dat maakt de kans op buitenaards leven een stuk kleiner. Maar Heino zei dat er zo ongelooflijk veel sterrenstelsels zijn, dat het haast niet anders kan.”

Stad van innovatie

Het wordt een leuke, interactieve lezing, benadrukt Harmsen. Gratis toegankelijk, en begrijpelijk bovendien: de lezing is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Er is geen betere plek om hem te houden dan Rijswijk, als stad van innovatie. Hier worden belangrijke vooruitgangen geboekt op technologisch gebied. Bijvoorbeeld onderzoek naar aardwarmte bij het Research Centre for Sustainable Geo-energy. Aardwarmteprojecten kunnen hier op ware schaal getest worden. Belangrijk voor de overgang van fossiele naar duurzame brandstoffen.

Star Wars

Het boek en de lezing zijn dus niet alleen boeiend voor bijbelliefhebbers, maar voor alle Rijswijkers die techniek een warm hart toedragen. En voor liefhebbers van ruimtevaart en science fiction: “Ik ben zelf een groot fan van Star Wars.”

De Leeuwendaallezing vindt plaats op donderdag 6 oktober van 20.00 tot 22.00 uur in de Oude Kerk, Herenstraat 62B in Rijswijk. Aanmelden is niet nodig. Na afloop is er gelegenheid het boek te kopen.