Shirley en Patricia staan met twee tafels voor het huis van Patricia.
Shirley en Patricia staan met twee tafels voor het huis van Patricia. (Foto: Rodi.nl)

Van alles te vinden op vlooienmarkt Karel Doormanlaan

Cultuur

Van barbies, schaatsen en kerstverlichting tot antieke apothekersflesjes en kogels uit de Eerste Wereldoorlog: er is van alles te vinden vandaag aan de Karel Doormanlaan in Rijswijk. Wat zijn de pronkstukken die de rommelmarkt een bezoekje waard maken?

De Karel Doormanlaan in Rijswijk is lang en bezaaid met duizenden eikels. Wie vanaf de Huis te Landelaan een blik de straat in werpt, ziet slechts één, schijnbaar verdwaald rommelmarktkraampje staan. Maar schijn bedriegt. Halverwege de straat verkopen een stuk meer mensen hun spullen en schallen de levensliederen je tegemoet. “Leef, alsof het je laatste dag is” van André Hazes wordt afgewisseld door “Leef als een zigeuner” van Frank van Etten. 

Het pronkstuk van het eerste kraampje? “Een antieke Barbie, maar die is net verkocht”, vertelt de verkoopster. “Zat al bijna 100 jaar in de doos, geloof ik.” Dat klinkt als een collector’s item. Voor hoeveel ging hij weg? “Ach, 5 euro vond ik wel prima.”

Shirley en Patricia verkopen, naast tal van andere spullen, juist typisch 21ste-eeuws speelgoed: Skylander-poppetjes die je kunt aansluiten op de Wii. Zij staan met twee tafels voor het huis van Patricia. Meer bewoners staan pal voor hun deur, maar niet iedereen die vandaag staat woont ook in de Karel Doormanlaan. Sommige verkopers wonen een paar straten verderop, of komen zelfs uit een andere stad.


Elly is tevreden met hoeveel ze verkoopt vandaag. - Rodi.nl

Dat geldt voor Elly, die op een hoekje staat en vooral trots is op de emaillen kookwaar die ze verkoopt. Ook de glazen apothekersflesjes, een ouderwetse puddingvorm en stamper doen bijna antiek aan. “Ik heb al veel verkocht,” vertelt Elly. “Ook omdat er niet zoveel mensen staan vandaag, denk ik.” Zelf heeft ze lang niet alles meegenomen wat ze in huis heeft. “Mijn auto zat niet vol toen ik hierheen reed.”


Fred van een paar straten verderop richt zich met zijn spullen op een breed publiek. - Rodi.nl

Fred komt van een paar straten hierachter en heeft van alles te koop. “Ik had het een en ander aan spulletjes staan. Het is goed weer, dus ik besloot hier te gaan staan. Als het gaat regenen, ben ik zo weer thuis.” 


Spullen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog verzamelen is Adrie’s grote passie. - Rodi.nl

Adrie komt helemaal uit Alphen aan de Rijn en werd door een Rijswijkse vriend getipt over deze vlooienmarkt. Hij heeft een grote passie: oorlogsspullen verzamelen. “We rijden ervoor naar België, Noord-Frankrijk en Duitsland.” En dat levert wat op: zijn kraampje bevat gigantische kogelhulzen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, jachtmessen, soldatenhelmen, en authentieke oorlogsdocumenten met het postzegel van Adolf Hitler er nog op. “Alles wat ik verkoop is 100% echt”, verzekert hij ons. Naast oorlogsspullen verkoopt hij met zijn vrouw ook brocante en religieuze beelden, vooral van Maria.


De vrouw van Adrie is verantwoordelijk voor de religieuze koopwaar.


Er wordt ook verkocht voor het goede doel. - Rodi.nl


Marnix en Anna hebben al deze spullen meegebracht naar het huis van opa en oma. Ze zijn vooral trots op de oude brandweerschep. - Rodi.nl

Anna en Marnix staan voor het huis van opa en oma, waar ze vannacht hebben gelogeerd. Ze verkopen spullen “waarmee kinderen mooie herinneringen kunnen maken”, verwoordt Anna mooi. Behalve modern speelgoed, zoals een huis van Polly Pocket en een Xoomy om een projectie te kunnen overtrekken, staat er ook een echte, heel oude schop bij hun kraam. Die was ooit van de Brandweer, en dat is hun pronkstuk. Hebben ze al veel verkocht vandaag? “Ja,” melden ze stralend. “We hebben al 33 euro verdiend.” 

De vlooienmarkt aan de Karel Doormanlaan duurt nog tot 16.00.

Afbeelding
De Hoornbrug, eeuwenlang bron van irritatie Historie 8 uur geleden
Afbeelding
Youp speelt voor het laatst in de Rijswijkse Schouwburg Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Informatiecentrum Bogaard vanaf nu geopend Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Wij. Rijswijk zorgt voor waardering álle vrijwilligers Verenigingen 21 uur geleden
Afbeelding
Archeologen doen Romeinse vondsten in Pasgeld-Oost Historie gisteren
Afbeelding
Chauffeurs zorgtaxi voeren actie in Rijswijk Werken 30 nov, 14:15
Afbeelding
Inbreker die rondreed met in Rijswijk gestolen Mercedes heeft spijt Politie 30 nov, 09:58
Afbeelding
Staking vervoer leerlingen speciaal onderwijs, actiebijeenkomst Rijswijk update 30 nov, 09:42
Afbeelding
Rijswijkse scholieren groep 7 en 8 kijken rond bij bedrijven Algemeen 30 nov, 06:50
Afbeelding
Rijswijkse darter Jeffrey de Zwaan niet gekwalificeerd voor WK Sport 29 nov, 23:50
Afbeelding
Dierenambulance redt velduil die op onverwachte plek werd gevonden Zorg 29 nov, 20:57
Afbeelding
Omwonenden Welgelegen bezorgd om biodiversiteit door feesten Uitgaan 29 nov, 18:32
Afbeelding
Douwe Egberts waardepunten voor de Voedselbank Financieel 29 nov, 18:30