Piramide-leerlingen kijken elke week uit naar les van Budgy-striptekenaar

Cultuur
Van links naar rechts: Dennis van Beek (Haaglanden Beweegt), illustrator Keith Tolk en onderbouwleerlingen van RKBS De Piramide met hun 'vriendje voor Budgy'.
Van links naar rechts: Dennis van Beek (Haaglanden Beweegt), illustrator Keith Tolk en onderbouwleerlingen van RKBS De Piramide met hun 'vriendje voor Budgy'. (Foto: Debbie van Eijk)

“Meester, waarom zitten de ogen aan de zijkant?” Het is een van de vele vragen die gesteld worden aan ‘meester’ Keith Tolk, tijdens een tekenles op RKBS De Piramide, donderdagmiddag 29 september. De tekenlessen zijn geïnitieerd door Haaglanden Beweegt, net als veel andere naschoolse jeugdactiviteiten in Rijswijk.

Het antwoord van Keith Tolk op de vraag is trouwens: “Omdat hij ietsje naar links gericht staat.” Op een groot vel papier tekent hij stapje voor stapje een vogel uit. 

Vriendje voor Budgy

De kinderen mogen mee tekenen, maar ook zelf iets geheel nieuws creëren. “Als het maar een vriendje voor Budgy is,” legt Keith uit. “Dat is de opdracht van vandaag.” Zijn naschoolse tekencursus bestrijkt in totaal zes lessen. Alle lessen gaan over iets dat met Rijswijk te maken heeft. Dit is de derde les. Het is de laatste les die over stripfiguur Budgy gaat.


Volgens de kinderen is een van de redenen om de tekenlessen na school te volgen “dat de meester heel aardig is.”

Rijswijkse uitvinding

Budgy is ook echt Rijswijks. De stripfiguur is bedacht in Rijswijk, vóór Rijswijk, en door iemand die in Rijswijk woont. De groene halsbandparkiet is geboren in mei 2022. Keith koos bewust voor een groene vogel, omdat Rijswijk de groenste gemeente van Nederland is. 


Budgy maakt allerlei grappige dingen mee. Alles in Rijswijk.


Op de dag van deze tekenles staat hij voor de 20ste keer in Groot Rijswijk. Iedere week komt Keith weer op een ander idee, maar: altijd in Rijswijk. Zo staat ergens op een boerderij een koe die hem, qua kleuren, op een mergpijp doet denken. Zo ziet Budgy het dan natuurlijk ook. 

Iedere week komt Keith Tolk weer op een ander idee, maar: altijd in Rijswijk

Of de glazen piramides achter het station brengen Budgy (Keith dus, eigenlijk) op een gedachte. Maar Budgy volgt ook de zoektocht naar een nieuwe burgemeester en overweegt zelfs zichzelf aan te melden. Dat laatste doet hij niet omdat hij niet vroeg wil opstaan, iets dat toch wel verwacht wordt van burgemeesters: Budgy heeft zijn eigen willetje en karakter. Dat maakt dat wij het vogeltje al in ons hart hebben gesloten.

Niet te moeilijk

Terug naar de tekenles. “We geven hem ook wenkbrauwen,” doet Keith voor. De kinderen tekenen enthousiast mee. De wenkbrauwen zetten hen aan het denken over emoties: bij de ene vogel staan ze boos, bij de andere juist blij. Ook leren ze over de poten die in juist perspectief worden gezet: de achterste poot wat hoger en kleiner. Keith tikt alle technische aspecten van figuren tekenen lichtjes aan, maar maakt het bewust niet te moeilijk.


Vorige les mochten de kinderen verven, vandaag kleuren met potlood. De lessen helpen kinderen niet alleen hun teken- en schildervaardigheden verbeteren, maar stimuleren ook hun fantasie. Gedurende de les komen er allerlei soorten ‘vriendjes voor Budgy’ tot leven. De een is rood, de ander donker, er is een vogel met een halsband, een vogel die met Budgy gaat trouwen, en ook al een baby-Budgy.  


Haaglanden Beweegt

Dennis van Beek van Haaglanden Beweegt is vandaag ook aanwezig. Als teamlid van Team Brede Impuls heeft Dennis meerdere projecten onder zijn hoede, op uiteenlopende locaties in Rijswijk. Hij legt uit: “Wij zetten ons breed in voor kinderen tussen de 4 en 16 jaar. Dat doen we door impulsprojecten te starten samen met lokale kern- en co-partners. Wij leggen de eerste contacten, brengen mensen bij elkaar. In die projecten ontwikkelen kinderen niet alleen hun talent, maar zit er ook een verdiepingsslag. Kinderen ontwikkelen zich ook op motorisch en sociaal emotioneel gebied, leren samenwerken en de projecten zijn goed voor hun gezondheid, creativiteit, leervermogen en concentratie.”

Vijf thema’s

Veel mensen denken bij Haaglanden Beweegt aan sport, maar dat is slechts één van de vijf thema’s waar deze stichting op inzet: “Voor de jeugd richten we ons op sport, cultuur, natuur, techniek en taal.” De tekenlessen van Keith Tolk zijn te scharen onder cultuur, maar misschien ook in lichtere mate onder natuur (Budgy is een dier dat in de natuur leeft) en taal: de kinderen praten over wat ze tekenen, maar leren ook nieuwe woorden als ‘perspectief’. 

Naast de impulsprojecten zet Team Brede Impuls zich o.a. in voor de Ontdekkers, Happy Fit, verenigingsondersteuning, Sportmix, Cruijff Court activiteiten, Sport in de wijk en Helden van de Natuur. Zo zit Dennis ook in de organisatie van de Sportproeverij en Buitenspeeldag. 

Oh, het duurt nog zo lang voor de week voorbij is

Wat vinden de kinderen zelf eigenlijk van deze lessen? “Heel leuk,” vertelt Jara (7). “Na de les denk ik altijd: oh, het duurt nog zo lang voor de week weer voorbij is.” Behalve aan kinderen uit groep 2 tot en met groep 4, geeft Keith ook les aan kinderen vanaf groep 5. Hier wordt als reden genoemd om zijn tekenlessen te volgen: “Omdat de meester heel aardig is.”

Oproep: jouw mening over Budgy

Keith Tolk steekt een hoop tijd in het maken van de Budgy-strips. Dit doet hij vrijwillig. De redactie van Groot Rijswijk vindt Budgy een verrijking voor de lokale krant, maar Keith is benieuwd wat de lezers ervan vinden. Daarom hierbij een oproep: wat is jouw mening over Budgy? Vind jij hem ook echt bij Groot Rijswijk horen, of heb je misschien een leuk idee? Laat het vooral weten in een mailtje naar redactie.gr@uitgeverijwestmedia.nl o.v.v. ‘Mening Budgy’. Je reactie wordt niet gepubliceerd, maar doorgegeven aan Keith Tolk.