Coming Out Day: wethouder Gijs van Malsen hijst regenboogvlag

Cultuur
Wethouder Gijs van Malsen (o.a. Emancipatie, PvdA) hijst dinsdag 11 oktober de regenboogvlag voor het stadhuis.
Wethouder Gijs van Malsen (o.a. Emancipatie, PvdA) hijst dinsdag 11 oktober de regenboogvlag voor het stadhuis. (Foto: Robert Heijdemann)

Vandaag, dinsdag 11 oktober, is het weer nationale Coming Out Day. Een dag om aandacht te vragen voor de positie van de LHBTIQ+ inwoners in Rijswijk. Gemeente Rijswijk doet mee door het hijsen van de inclusieve regenboogvlag. Wethouder Gijs van Malsen (Emancipatie, Integratie, Welzijn, Armoede en Volkshuisvesting) deed dat vandaag op het Bogaardplein.

Door Robert Heijdemann

De wethouder vindt dat iedereen in Rijswijk zich welkom moet voelen. “Dan maakt het dus niet uit wat je seksuele geaardheid is, of je seksuele- of genderidentiteit. We willen naar een samenleving waarin iedereen gelijk is. Want iedereen moet onbelemmerd en veilig zichzelf kunnen zijn, zonder dat daarover geoordeeld wordt of gediscrimineerd. Ik doe daarom een beroep aan onze Rijswijkers om te allen tijde dat respect naar elkaar te kunnen tonen. ”

Genderneutrale toiletten

Van Malsen is een groot voorstander van genderneutraliteit. Als lijsttrekker van PvdA gaf hij, tijdens het Regenboogdebat op 27 februari dit jaar, aan te vinden dat de toiletten in het stadhuis genderneutraal zouden moeten worden. Toen de gespreksleider vroeg: “Wie gaat met een beitel de bordjes ‘man’ en ‘vrouw’ eraf halen?”, antwoordde Van Malsen: “Als wij straks in het college zitten, ga ik dat hoogstpersoonlijk doen.” In het nieuwe stadhuis - het Huis van de stad Rijswijk, waar de gemeente naar verwachting in september 2023 haar intrek neemt - is dat niet meer nodig. Daar zijn de toiletten al genderneutraal.