Oliebollenhuis Bosman zaterdag weer open

Cultuur
Het oliebollenhuis is bijna klaar. Alleen nog het dak erop.
Het oliebollenhuis is bijna klaar. Alleen nog het dak erop. (Foto: Robert Heijdemann)

Liefhebbers van lekkere ambachtelijke oliebollen en appelbeignets kunnen vanaf aanstaande zaterdag, 15 oktober, weer terecht in het speciale oliebollenhuis voor de winkel van Bakker Bosman in de Herenstraat 64. Dan start het oliebollenseizoen in Rijswijk.

Door Robert Heijdemann

Vanochtend begonnen de mannen van het timmerbedrijf Bosman met het opbouwen van het oliebollenhuis. De hele zomer stonden het houtenframe en de onderdelen in de opslag. Maar nu is het zover. “Zodra het oktober is gaat het bakkershart extra snel kloppen. De decemberspecialiteiten gaan weer beginnen en dus ook de oliebollen en appelbeignets”, vertelt bakker Bosman.


Vanaf zaterdag 15 oktober kunnen we weer in de rij staan. - Archief/RH

Begrip in de regio

Al bijna driekwart eeuw is brood- en banketbakkerij Bosman een begrip in Rijswijk en omstreken. Achter de winkel ligt nog steeds de oorspronkelijke brood- en banketbakkerij. Natuurlijk is het veranderd sinds 1947, maar de sfeer is nog steeds hetzelfde gebleven. 70 jaar geleden schoof Lau Bosman zijn eerste broden in de oven van de toenmalige bakker Van der Sijs aan de Herenstraat in Rijswijk. Het brood dat daar werd gebakken, werd elke dag, zes dagen per week, rondgebracht per bakfiets in Rijswijk en het Westland. In mei 1947 namen Lau en Jo Bosman de bakkerswinkel over van Van der Sijs. Al snel na overname van de bakkerij werd de winkel verbouwd naar een voor die tijd moderne bakkerswinkel. In de jaren ‘70 en ‘80 verdwenen langzaam de bezorgwijken uit het straatbeeld. Daarvoor in de plaats gingen zij brood en banket leveren aan de buurtsupers in de woonwijken.

Het geheime recept

Als echte ambachtelijk bakker maakt bakker Bosman zijn oliebollen en appelbeignets volgens een speciaal recept. “Onze oliebollen worden gemaakt van appels, rozijnen, bloem, water en gist. In de deegmachine wordt een luchtig beslag gedraaid van bloem, water gist en een geheim ingrediënt dat ervoor zorgt dat het extra lekker wordt. Daarna worden de rozijnen en de appelstukjes toegevoegd”, vertelt hij. “Wanneer alles door elkaar is gemengd, gaat het beslag in een kom. Deze wordt vervolgens in een rijskast gezet, zodat het beslag flink omhoog komt. Het volume van het beslag moet ongeveer verdubbelen. Hiervoor is circa twintig minuten de tijd nodig. Door het beslag te laten rijzen, ontstaat een luchtiger eindproduct.”


Een oliebol met vulling ligt ongeveer zeven tot acht minuten in het vet. - Bakkerij Bosman

Lekker resultaat

Wanneer het beslag voldoende is gerezen, gaat we ermee aan de slag. “Met onze ‘plopmachine’ maken we een mooi bolletje uit het beslag, dat vervolgens in de frituurpan gaat. Een oliebol met vulling ligt ongeveer zeven tot acht minuten in het vet. We moeten wel een beetje doorwerken, want tijdens het ‘ploppen’ rijst het beslag gewoon verder. Als het beslag te lang blijft staan, zuigt het veel vet in de oliebol. Dat geeft natuurlijk geen lekker resultaat”, het liefst wil hij ons al een oliebol laten proeven. Maar helaas, we moeten wachten tot zaterdag!

Openingstijden

Het oliebollenhuis is geopend: Woensdag: 09:00-17:30 uur, donderdag 09:00-17:30 uur, vrijdag 09:00-17:30 uur en zaterdag 08:00-16:00 uur.