Alles over Sinterklaas 2022 in Rijswijk

Cultuur
Sinterklaas is in 2022 in Rijswijk op meerdere plekken te vinden.
Sinterklaas is in 2022 in Rijswijk op meerdere plekken te vinden. (Foto: Stock)

Sinterklaas is inmiddels gearriveerd in Nederland. In Rijswijk vindt de Sinterklaasintocht een weekje later plaats, op 19 november. Maar ook op andere momenten vertoont de Goedheiligman zich in het openbaar. In dit artikel alles wat je moet weten over Sinterklaas 2022 in Rijswijk. 

De gemeente organiseert dit jaar voor de derde keer op rij geen traditionele intocht. Burgers zetten zich in om, net als vorig jaar, er wel een op poten te zetten. Daarnaast zijn er een hoop andere Sinterklaas-activiteiten.

Recycle Sint

Woensdag 16 november van 18.30 tot 20.45 uur vindt Recycle Sint 2022 plaats in Parkrijk. De insteek hiervan is het Sinterklaasfeest duurzaam en voordelig te vieren. Op basisschool Parkrijk aan de Parelmoervlinderlaan 102 kun je speelgoed dat je kinderen niet meer gebruiken, inruilen voor ander speelgoed. Van 18.30 tot 19.15 kan oud speelgoed worden ingeleverd. Hier krijg je waardebonnen. Voor de waardebonnen kun je van 19.45 tot 20.45 ander speelgoed uitzoeken op de ruilmarkt.


Sinterklaasintocht 2021 in Rijswijk. - Marc Weterings

Intocht Sinterklaas

Op 19 november maakt Sinterklaas met zijn Pieten een feestelijke muzikale intocht door Rijswijk. De route is als volgt:

– Populierlaan (11.00 uur)
– Sir Winston Churchilllaan
– Rembrandtkade/bij werkzaamheden (R) volgen naar Jozef Israëlslaan
– Lindelaan
– Kerklaan 11.45 à 12.00 uur
– Nobelaerstraat
– Jozef Israëlslaan
– Van Vredenburchweg

PAUZE van 12.15 tot 13.45 uur bij Onderwatershof

– Rembrandtkade 13.45 uur
– Lindelaan
– Hendrik Ravesteijnplein
– Generaal Spoorlaan /Schouwburg 14.00 uur
– Dr. H Colijnlaan
– Pyramideplein 14.30 uur tot max 16.00 uur voor fotomomentjes met ouders/kinderen.

N.B. Deze Sinterklaasintocht is een burgerinitiatief, ontvangt geen subsidie en heeft nog geld nodig. Doneren kan al vanaf 5 euro via deze website.


Een slaperige Sint in zijn caravan in de Bogaard, 2021. - Bogaard Stadscentrum

Sint in de Bogaard

In de Bogaard zal Sint zondag 20 november een dutje doen in zijn prachtige caravan, net als vorig jaar gestald in de Prinsenpassage. Kleine fans mogen hem wakker zingen vanaf 11.00 uur. Daarbij krijgen ze hulp van de Pietenband, die vrolijke Sintliedjes zal spelen. Volgens de Pieten doet Sinterklaas na het opstaan altijd eerst even wat ochtendyoga, maar daarna zal hij een rondje lopen door de Bogaard. 

Sinterklaasmiddag YMCA

Bij YMCA vindt op zondag 20 november een Sinterklaasmiddag plaats. Deze is gericht op de wat grotere kinderen, van 7 tot en met 10 jaar. Van 15.00 tot 17.00 uur kunnen kinderen hier meedoen met de Pietenclub. Toegang kost 3 pepernoten en een pietenmuts is verplicht. Aanmelden kan bij maaikebymca@gmail.com. Adres: Van Dijcklaan 114, Rijswijk.


 Pixabay

Knutselen bij Buvelio

Woensdagmiddag 23 november kunnen kinderen voor €1 van 14.00 tot 16.00 een Sinterklaasknutsel maken bij speeltuinvereniging Buvelio. Willem van Rijswijckstraat 7b, tel. 070 3902856.

Leeuwendaal trekt lootjes

Alleen voor bewoners van de wijk Leeuwendaal: wie de Sint een beetje wil helpen en zijn/haar buurtgenoten wil leren kennen, kan meedoen aan ‘Leeuwendaal trekt lootjes’. Op 5 december kunnen buurtbewoners iemand/een stel/gezin verrassen met een leuke surprise, en zelf ook verrast worden. Om mee te doen sturen Leeuwendalers uiterlijk zaterdag 26 november hun naam, achternaam, telefoon, adres en gezinssamenstelling naar leeuwendaaltrektlootjes@gmail.com. De lootjes worden zondag 27 november getrokken. Meer info bij Karin Brogtrop, Wijkvereniging Leeuwendaal, 0614633489. Deelnemers ontvangen hun getrokken lootje en maken een surprise met een cadeautje van ongeveer €15,- en een gedicht, die ze in de avond van maandag 5 december ongezien afleveren op het aangegeven adres. 

Sint in Stervoorde

Op woensdag 30 november is er een Sinterklaasfeest in wijkcentrum Stervoorde aan de Dr. H.J. van Mooklaan 1. Dit feestje is bedoeld voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar uit de wijken De Strijp, Muziekbuurt, Steenvoorde Noord en Steenvoorde Zuid. De toegang is gratis, maar de ruimte is beperkt - daarom geldt: vol is vol. Kinderen die erbij willen zijn, kunnen zich vóór dinsdag 15 november opgeven. Dit kan door een e-mail te sturen naar trix-alexander@tele2.nl. Vermeld bij de aanmelding of je een jongen of meisje bent, wat je leeftijd is en je adres. Na inschrijving volgt een brief van Sinterklaas. Dat is het toegangsbewijs voor het feest. Kinderen kunnen ook een mooie kleurplaat maken voor Sinterklaas: ze hebben de keuze uit twee varianten. De zaal gaat open om 13.30 uur. Het feest duurt van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Sintcadeaus voor álle kinderen

Al sinds 3 september zijn vrijwilligers druk aan de slag in het pakhuis van Sintvoorieder1 in Leidschendam. Hier worden cadeaupakketten samengesteld voor kinderen tot 18 jaar die opgroeien in (verborgen) armoede - ook voor kinderen in Rijswijk. Voor hen is het niet vanzelfsprekend dat Sinterklaas op 5 december langskomt met een cadeautje. Dankzij Sintvoorieder1 hoeven ook zij het kinderfeest niet te missen.


Gezinnen met een Ooievaarspas kunnen via KEI Rijswijk een decembercadeau voor hun kinderen aanvragen. Dat kan met het aanvraagformulier op deze website. Aanvragen kan nog tot en met 13 november. 

Verder worden er op 26 november in de Bogaard Sinterklaascadeautjes uitgedeeld aan kinderen van gezinnen met een laag inkomen door de Grim Disciples. Dat doen zij tussen 16.00 en 18.00 uur ter hoogte van Kippie en MacDonalds.

Mega Sint Show

Dit jaar vindt er op 4 december een Mega Sint Show plaats in de Rijswijkse Schouwburg. De show is volledig uitverkocht. Kleine fans kunnen dan uit hun dak gaan op grote hits als de Pieten Sinterklaas Move en Pietenliefde, want Party Piet Pablo en Love Piet zijn ook van de partij. Natuurlijk is er ook een verhaal met een slechterik in het spel: meneer Van Driel probeert het feest te verpesten. Maar dat loopt vast goed af.

Dit artikel wil een zo compleet mogelijk overzicht geven van alle Sinterklaas-activiteiten 2022 in Rijswijk. Staat jouw evenement er nog niet tussen? Mail naar redactie.gr@uitgeverijwestmedia.nl o.v.v. ‘Sinterklaas Rijswijk’ en wij zetten ‘m erbij.