Dit gedicht droeg Rick van der Rest voor bij Open Wand-tentoonstelling

Cultuur
Gerard Hendriks, directeur van de Bibliotheek aan de Vliet, houdt een toespraak bij de opening van de Open Wand-tentoonstelling.
Gerard Hendriks, directeur van de Bibliotheek aan de Vliet, houdt een toespraak bij de opening van de Open Wand-tentoonstelling. (Foto: Bibliotheek aan de Vliet)

Zondag 6 november werd in de Bibliotheek aan de Vliet, locatie Rijswijk, de Open Wand-tentoonstelling feestelijk geopend. Het thema van dit jaar is ‘Levenslustig’. Rijswijkse dichter Rick van der Rest droeg bij de gelegenheid een gedicht voor over de dood.

Eerdere thema’s van de Open Wand-tentoonstelling waren ‘Uit het leven gegrepen’ (2020) en ‘Over de grens’ (2021). Tijdens deze tentoonstelling wordt werk geëxposeerd van (amateur)kunstenaars uit Rijswijk en Leidschendam-Voorburg. De werken zijn van 6 tot en met 27 november gratis te bewonderen.

Levenslustig

Het thema ‘Levenslustig’ sluit aan bij het thema van de campagne Nederland Leest: ‘Oud worden, jong blijven’. De opening van de tentoonstelling werd dan ook gecombineerd met een bezoek van schrijfster Yvonne Keuls. Haar boek ‘Mevrouw mijn moeder’ wordt in alle openbare bibliotheken in Nederland gratis uitgedeeld aan leden.

Rick van der Rest

De opening werd afgetrapt met een voordracht door dichter Rick van der Rest. Van der Rest woont met zijn gezin in Rijswijk, droeg eerder werk voor bij de opening van de open dagen in het Huis van de stad Rijswijk. In Groot Rijswijk publiceerde hij afgelopen zomer een reeks gedichten met het thema ‘zomer’. Zijn openingsgedicht afgelopen zondag in de bibliotheek, ‘Leven tot de dood je komt halen’, bracht na afloop veel gesprekken op gang. 

***

Leven tot de dood je komt halen

“Hoe is het om dood te gaan?”
vraag ik aan de Dood.

“Hoe vind je het om te leven?”
kaatst de Dood terug.

“Vanzelfsprekend, eerlijk gezegd,”
antwoord ik hem.

“Zo is de dood ook,”
vertelt de Dood mij.

Ik wil nog zoveel vragen.
Over waarom en hoezo.
Hij is al weg. Het enige
wat hij nog zegt is
“Ik zie je later”.

- Rick van der Rest, 2022

***

Na het openingsgedicht en de openingswoorden van Gerard Hendriks, de directeur van de Bibliotheek aan de Vliet, werd er een workshop Visual Thinking Strategies gegeven: met drie vragen leren mensen verdiepend te kijken naar een kunstwerk uit de collectie van de kunstuitleen.  Dit is een methode om met slechts drie vragen verdiepend te leren kijken naar een kunstwerk uit de collectie van de kunstuitleen: ‘Wat gebeurt er op deze afbeelding?’, ‘Waaraan zie je dat?’ en ‘Wat kunnen we nog meer ontdekken?’ Na de opening konden de aanwezigen deze vragen zelf gebruiken bij het bekijken van de kunstwerken.