2500 rood-witte ‘Stop Polio Nu’-tulpen voor Don Bosco

Cultuur
De groep vrijwilligers die de 2.500 tulpenbollen in het bloemenpark van Den Bosco aan het Julialaantje zet.
De groep vrijwilligers die de 2.500 tulpenbollen in het bloemenpark van Den Bosco aan het Julialaantje zet. (Foto: Robert Heijdemann)

Noeste arbeid, 12 november bij jeugdcentrum Don Bosco aan het Julialaantje. Met tuinschepjes zetten zo’n 20 vrijwilligers deze zaterdagochtend 2.500 tulpen in het nog lege bloemenperk. Niet zomaar tulpen: het poten is onderdeel van een grote actie om poliovaccinaties te betalen.

In de maand november gaan de bloembollen de grond in, om in het voorjaar mooi en kleurrijk te bloeien. “De Rotary-leden verkopen elk jaar dozen met tulpenbollen. Met de opbrengst steunen we het project ‘End Polio Now’, oftewel maak een einde aan de ziekte polio”, vertelt voorzitter Volker Dohne.

Fleurige tupenbollen

Volker: “Don Bosco doet goed werk voor de jongeren. Als Rotaryclub Rijswijk hebben we met hen al meer dan 10 jaar goede banden en steunen we verschillende van hun projecten. We hebben zelf ook tulpen gekocht. Die zetten we vanochtend bij Don Bosco in de grond. Dat wordt een mooi stukje Rijswijk van het voorjaar, met al die fleurige tulpenbloemen.”


Een voorproefje van het kleurrijke resultaat komend voorjaar. - Stockfoto

Vakantiebos

Al generaties lang komt de Rijswijkse én Haagse jeugd bij Don Bosco. “We zijn een multicultureel jeugdcentrum met jeugdactiviteiten, tussenschoolse opvang. Met instuifdagen tijdens de schoolvakanties, en het jaarlijkse Vakantiebos in de grote schoolvakantie”, vertelt Marlies Cuppen van Don Dosco. Als klein meisje kwam ze hier spelen, nu stuurt ze de vele vrijwilligers aan. “We zijn blij dat we altijd op de Rotaryclub kunnen rekenen, zoals met het Sinterklaasfeest, de kookclub en de BBQ. Maar ook voor bijvoorbeeld juridisch advies staan ze voor ons klaar. Onze jongeren hebben bij één van hun bijeenkomsten voor hapjes en drankjes gezorgd.”

Nog 1% te gaan

Polio is een virusziekte die een ontsteking in het ruggenmerg veroorzaakt. Bij de ongelukkige 1% van de besmette gevallen treden er spierverlammingen op. Groeiende kinderen krijgen ook misvormingen. Wanneer de ademhalingsspieren verlamd raken, leidt polio tot de dood. Naarmate men ouder is op het moment van besmetting, stijgt de kans op een dergelijke afloop.

“Sinds 1988, de start van de door de Rotary wereldwijd gesteunde campagne van de Wereldgezondheidsorganisatie, is het aantal polio-incidenten al met 99% gedaald. Ondanks dat er nog 1% te gaan is, kunnen oorlogen of conflicten de vaccinatie tegen polio belemmeren. Wij blijven in Nederland nog doorgaan met de tulpen. Met € 0,59 betaal je al een vaccinatie.”