Boekentip Rijswijkse BuurtBieb: ‘Sinterklaas en de arme kindertjes’

Cultuur
Het team van de Ottoburg BuurtBieb is razend enthousiast over dit Sinterklaasboek van Herman Finkers.
Het team van de Ottoburg BuurtBieb is razend enthousiast over dit Sinterklaasboek van Herman Finkers. (Foto: PR)

Het is bijna zover, op zaterdag 19 november komt Sinterklaas met zijn Pieten naar Rijswijk.

Door de Ottoburg BuurtBieb

Voor kinderen een spannende tijd; voor ouders, opa’s en oma’s, juffen en meesters een hele drukke tijd. Niets is dan lekkerder samen in een schemerige kamer met een beker warme chocolademelk en wat kruidnootjes op de bank te kruipen om te genieten van een heerlijk Sinterklaasverhaal.

Herman Finkers schreef zo’n verhaal – bijna een sprookje, waarin hij een aantal legenden rond de heilige Nicolaas door elkaar gooide om ze opnieuw samen te breien in Sinterklaas en de arme kindertjes. Het is niet alleen een leuk verhaal om naar te luisteren, maar ook om voor te lezen met de droge humor en de woordgrapjes die Finkers zo eigen zijn. 

Het verhaal

“Het was Sinterklaasavond lang, lang geleden en niet alleen heel erg koud maar ook nog eens gloepens glad. Het is zolang geleden dat Sinterklaas nog maar één Piet had en zijn baard nog niet helemaal wit was en zo glad dat het paard speciale winterhoefijzers en sneeuwkettinkjes om de hoeven had. Op die vijfde december zag Sinterklaas vanaf de daken veel arme kindertjes die zijn hulp goed konden gebruiken en natuurlijk liet de goedheiligman deze kinderen niet aan hun lot over. 
Zoals Sinterklaas het altijd zo mooi kon zeggen deed hij dat ook nu weer: ‘Dit riekt naar ongerechtigheid’. 
Bijna niemand weet wat het betekent. Ook Piet wist het niet, maar hij snapte wel dat het vullen van zoveel hongerige maagjes echt niet cool was.”

Zou het net als in bijna alle andere Sinterklaasverhalen goed aflopen, en hoe dan?

Beoordeling

Finkers op papier is plezier! Het Sinterklaasboek van Herman Finkers is dan ook een bijzonder leuk schoencadeau. Het is een vrij dun boekje, niet al te duur en de voorlezer geniet net zoveel als degene die wordt voorgelezen. 

De illustraties van Kirsten van den Berg sluiten naadloos aan op de teksten en humor van de schrijver en versterken de beleving tijdens het (voor)lezen.

Herman Finkers

Wie is Herman Finkers? Iemand die altijd iets te vertellen heeft - meestal als cabaretier, zanger of componist, maar ook als acteur in zijn eigen film ‘De beentjes van Sint-Hildegard’; een geboren verteller dus!

De Ottoburg BuurtBieb aan de Esdoornstraat 3a deelt maandelijks een boekentip met Groot Rijswijk.