Schouwburg haalt jongste musicalproducent ooit naar Rijswijk

Cultuur
Producent Niels van Doormalen is medio twintig. Zijn eerste musical gaat over jonge dertigers.
Producent Niels van Doormalen is medio twintig. Zijn eerste musical gaat over jonge dertigers. (Foto: Pixabay)

Hij is de jongste musicalproducent van Nederland en de Rijswijkse Schouwburg is er trots op dat zij zijn eerste productie Before After, naar Rijswijk heeft weten te halen. Het is een actuele en intieme musical - met live-orkest - over jonge dertigers en hun worsteling met liefde, identiteit en het doorbreken van patronen. Het ‘becoming of age genre’ dus, dat op een ongekende polulariteit kan rekenen momenteel. In januari wordt Rijswijk aangedaan.

Jongste musicalproducent van Nederland 

Producent Niels van Doormalen, 24 jaar en oprichter van Oatmilk Studio, is de eerste Nederlander die studeerde aan de opleiding Producing for Musical Theatre, in Londen. Hij en werkte mee aan theatervoorstellingen als Soof- de musical, The Color Purple en de solovoorstelling van Eric Corton: VLUCHT. Hij produceert musicals met jonge creatieven en bereikt daarmee juist een jonge(re) generatie.  Bijzonder aan Before After is dat het gaat over het krijgen van een tweede kans. Niels: “Het ‘steeds beter’ willen doen in de liefde is zo’n thema dat universeel is, maar waar we nooit echt bij stilstaan. Een zeven hoeft niet altijd een negen te zijn.”

Een tweede kans 

Wanneer Ami en Ben elkaar tegenkomen, herkent zij hem gelijk als haar grote liefde die plots verdween. Hij herkent haar niet. Sterker nog, hij herinnert zich niets meer van vóór zijn auto-ongeluk. Niet eens wie hij was. ‘Before After’ springt heen en weer tussen nu en toen. Wat ging er mis tussen de twee? En wat als je een tweede kans krijgt? Kun je werkelijk opnieuw beginnen ‘Before After’ is een innemende en relevante musical vol meeslepende singer-songwriter ballads over liefde, identiteit en het doorbreken van patronen.  

Musicaldebuut

Nederlands talent Loek de Bakker tekent voor de regie. De Bakker studeerde in 2016 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht en werkt sindsdien onder meer voor Toneelschuur Producties en NTjong. De Bakker maakt met ‘Before After’ zijn debuut als musicalregisseur. Niels is trots op dit team: “Stuk voor stuk vakmensen, die vanuit zoveel passie deze voorstelling maken. Vorige week behaalde Studio Dennis vanderBroeck, die het decor voor Before After ontwerpen, een Guinness Book of Records notering, voor het grootste opblaasbare object dat werd ontworpen voor de nieuwe collectie van Diesel in Milaan. “Een scenograaf die vooral in de mode en toneel werkt ontmoet de wereld van musical, hoe gaaf is dat?” 

Hoofdrolspelers 

De rollen worden ingevuld door aanstormend talenten: Coen Bril (25) en Desi van Doeveren (31). Bril schitterde in de films ‘De Slag om de Schelde’ en ‘De Oost.’ Desi van Doeveren was te zien in onder meer te zien in Alex Klaassens ‘Showponies’. Recent speelde Desi in de musical ‘Diana & Zonen’. “De musicals die wij produceren zijn klein, een tikkie brutaal en bieden ruimte voor het artistiek experiment. ‘We willen verhalen brengen over hedendaagse worstelingen en maatschappelijke thema’s. Verhalen waarbij het publiek niet zozeer de zaal verlaat met een pakkend deuntje in het hoofd, maar die mensen ook aan het denken zetten en tot actie inspireren.’, aldus Niels. 

‘Before After’ is donderdag 19 januari te zien in de Rijswijkse Schouwburg. Informatie en kaartverkoop via de website van de schouwburg.

Niels van Doormalen is de jongste producent in Nederland ooit.