Wethouder Larissa Bentvelzen presenteerde eind maart Samen.Rijswijk, het nieuwe online platform van Rijswijk. Toen had het platform bijna 500 gebruikers, inmiddels zijn dat er bijna 1.300.
Wethouder Larissa Bentvelzen presenteerde eind maart Samen.Rijswijk, het nieuwe online platform van Rijswijk. Toen had het platform bijna 500 gebruikers, inmiddels zijn dat er bijna 1.300. (Foto: Archief/Willem de Bie)

In Rijswijk kunnen inwoners al acht maanden digitaal meedoen

Cultuur

Eind oktober meldde de duizendste gebruiker zich aan op het digitale platform samen.rijswijk. De ontwikkelaar van dit platform, CitizenLab, deelde 29 november een document waarin wordt uitgelegd hoe de gemeente Rijswijk dat aanpakte. De titel: ‘Burgerparticipatie doe je zo: de lessen van Rijswijk’.

De gemeente Rijswijk begon eind maart 2022 met een digitaal platform omdat ze opmerkte dat inwoners meer te zeggen willen hebben over wat er in hun omgeving gebeurt. Door de coronapandemie was het lastig bij elkaar te komen en werd de wens voor online participatie al vanaf 2020 nog sterker; niet alleen in Rijswijk, maar in veel gemeentes in Nederland. In juli 2020 deed een kwart van de Nederlandse gemeenten al iets met digitale participatie. Dat varieerde van ad hoc-initiatieven, zoals enquêtes, tot interactieve platforms zoals die sinds dit jaar in Rijswijk een feit is.

Zien wat er speelt

De naam voor de online ontmoetingsplek voor Rijswijkers is ook door inwoners zelf bedacht: Samen.Rijswijk. De opzet van samen.rijswijk.nl is dat Rijswijkers kunnen zien wat er speelt in hun wijk, zoals plannen voor herinrichting van een straat. Maar ook kunnen ze zelf initiatieven aanmelden. Volgens de deskundigen is het wel belangrijk dat de gemeente ook iets met de input doet, en duidelijk maakt wat er wel en niet kan.

Ook nog fysieke bijeenkomsten

Op 29 november, ruim acht maanden na de start van Samen.Rijswijk.nl, heeft het platform bijna 1.300 geregistreerde deelnemers, van de 43.000 stemgerechtigden in Rijswijk. Wat de gemeente beter vindt aan het online participeren ten opzichte van ‘in het echt’ bij elkaar komen: er komen vaker andere mensen dan de gebruikelijke bezoekers. Maar de gemeente blijft ook doorgaan met de fysieke bijeenkomsten.

Positiever en constructiever

Anders dan op social media als Facebook, Twitter of Instagram, zijn de deelnemers op het platform positiever en denken ze constructief mee, zo stelt CitizenLab. Dat komt misschien omdat ze minder anoniem zijn. Handig is dat inwoners tijdlijnen zien bij de plannen. Zoals voor de herinrichting van wijkontmoetingsplaats Hof van Sion. Maar ook over de Geestbrugweg, het Havenkwartier, Oud Rijswijk en milieuzones in Rijswijk kunnen Rijswijkers meedenken.

De conclusie van CitizenLab zelf is dat het online participatieplatform van de gemeente Rijswijk goed loopt.

Speciaal voor jongeren

Naast Samen.Rijswijk heeft de gemeente ook een digitaal platform speciaal voor jongeren van 10 tot 23 jaar: www.jonginrijswijk.nl. Hier wordt hulp geboden bij problemen, zoals gescheiden ouders, criminaliteit in de omgeving en eenzaam zijn. Ook kunnen jongeren zelf iets publiceren op een forum.

Afbeelding
Column Teamchef Politie Rijswijk: 'Goede voornemens' Column 28 jan, 07:30
Afbeelding
Kapotte spullen? 13 februari weer Repair Café in Rijswijk Gadgets & Tech 27 jan, 21:50
Afbeelding
Startschot voor Varend Corso 2023 is gegeven Agrarisch 27 jan, 19:15
Afbeelding
Massagesalon in Laak gesloten na vinden van 18 spermasporen Politie 27 jan, 17:01
Afbeelding
Volgende week wilgen knotten op twee plekken in Rijswijk Verenigingen 27 jan, 16:30
Afbeelding
Ed Braam (PVV Zuid-Holland): 'Islam zorgt voor radicalisering' Politiek 27 jan, 13:55
Afbeelding
Rijswijk krijgt een eigen pandbrigade Politiek 27 jan, 13:09
Afbeelding
Dunlop DKC speelt rechtstreeks duel om finaleplek tegen Duinwijck Sport 27 jan, 08:58
Afbeelding
Provinciale Staten vergaderen 1 februari over toekomst van de Vlietzone Politiek 27 jan, 06:45
Afbeelding
Neherkade in Den Haag is weer open: verkeerschaos is uitgebleven Algemeen 26 jan, 22:13
Afbeelding
Rijswijkse darter Jeffrey de Zwaan wint PDC Tourkaart terug Sport 26 jan, 22:06
Afbeelding
De Nationale Voorleesdagen: dit kun je doen bij de bieb in Rijswijk Uit 26 jan, 21:11
Afbeelding
Negen nieuwe zuurstofapparaten voor Hospice Het Vliethuys Zorg 26 jan, 17:33