Youp speelt voor het laatst in de Rijswijkse Schouwburg

Cultuur
Youp van 't Hek kiest zelf voor het afscheid van zijn theaterleven. “Ik hou zelf graag de regie in de hand.”
Youp van 't Hek kiest zelf voor het afscheid van zijn theaterleven. “Ik hou zelf graag de regie in de hand.” (Foto: Frans Limbertie)

‘De Laatste Ronde’ heet de huidige theatertournee van Youp van ‘t Hek. En het is ook definitief zijn allerlaatste. Er is al veel over gezegd en geschreven. Maar liefst driemaal is de in Naarden geboren cabaretier volgende week in Rijswijk te zien.

Door Frans Limbertie

Hieruit blijkt maar weer dat hij ook hier grote fans heeft die hem allemaal nog een keer willen zien schitteren. Onlangs speelde Youp een serie voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. We zochten hem daar op en troffen een ‘pur sang theaterman’ aan die er nog altijd niet blasé is. Integendeel. “Als ik gisteren het eindapplaus zag en dan de mensen die naar me toe komen hoor zeggen dat ik niet moet stoppen, dat is dat de reactie die ik me alleen maar kan wensen.”

Als vanouds

We hebben het interview met het management van Van ‘t Hek gepland tussen half zes en zes uur. Daarna is er meteen een soundcheck op de theatervloer. Het is de eerste avond van drie voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg, vandaar. We worden ontvangen in het artiestencafé van de Schouwburg door toneelmeester Simon van Willigen, die laat weten dat de geïnterviewde in aantocht is. “Youp wilde nog even naar zijn goede vriend Paul van Vliet toe die vanavond zou komen maar helaas is verhinderd”, laat hij weten. Niet veel later staat de afscheid nemende cabaretier voor onze neus. Relaxt zoals altijd. Het bezoek aan de ‘Haagse cabaretlegende’ was voor hem als vanouds. Van Vliet woont sinds een paar jaar aan het Smidswater, pal tegenover de schouwburg. “Altijd weer goed om Paul weer even te zien en te spreken. De tijd was kort want we kunnen urenlang doorgaan over van alles en nog wat. Maar we doen het snel over. Ik koester onze dierbare vriendschap die er al zo lang is en teruggaat tot 1974”, vertelt Van ‘t Hek met gepaste trots.

Zelf het afscheid kiezen

In het artiestencafé wordt het allengs drukker en Youp stelt voor het interview in zijn kleedkamer te houden. “Dat praat wat rustiger”, zegt hij. De Laatste Ronde is dus echt een laatste ronde, hoewel deze ronde nog wel een tijdje zal duren omdat er nog veel theaters worden aangedaan – er staan nog minstens zo’n kleine honderd voorstellingen gepland – alvorens het doek valt. Het feest is nog niet lang niet voorbij volgens Van ‘t Hek, maar het komt wel steeds dichterbij. 

Ik ben zeventig hè, mooie leeftijd om ermee te nokken

Hij is stellig: “Let wel, ik ben zeventig hè, mooie leeftijd om ermee te nokken. Dat zei ik een tijd geleden al tegen mezelf. Een zeer bewuste keus. Een paar jaar geleden kwam ik al tot deze conclusie. Bakkers en metselaars stoppen ook en ik heb zelf het gevoel dat in mijn vak je beter twee jaar te vroeg weg kan zijn dan tien minuten te laat. Charles Aznavour heb ik afscheid zien nemen op een manier die ik je niet zou wensen. Ik hoorde geluiden om me heen van mensen die zeiden dat ze het mooi vonden. Niet mee eens. Het was treurig.” 

Toon Hermans

Eenzelfde gevoel had hij bij de laatste programma’s van Toon Hermans. “Hermans is misschien wel de allergrootste cabaretier ooit. Die had ik liever ook niet zo willen zien eindigen in de herinnering die ik aan hem heb en had.” Tegelijkertijd wil Van ‘t Hek dit niet veroordelen. “Ik snap heel goed dat het lastig is om afscheid te nemen van dit mooie en unieke vak. Daarom moet iedereen het ook op z’n eigen manier doen.” Zelf kijkt hij tevreden terug.

Koot en de Bie zongen het al: ‘Ouwe lullen moeten weg’

 “Ik heb ontzettend veel vrolijkheid gespeeld en gedaan, de fantastische crew waar ik al jarenlang mee werk, het was en is nog steeds één groot feest. Elke dag! Maar na de laatste vorstelling is het klaar en daar doe ik verder helemaal niet zo moeilijk over”, stelt Van ‘t Hek nuchter vast. Heeft hij nog overwogen om dan toch nog een oudejaarsvoorstelling te doen? “Ach ja, om eerlijk te zijn heb ik daar nog wel even over getwijfeld vanwege die laatste oudejaars in coronatijd destijds. Was toch niet helemaal lekker toen. Maar toch, nee, er zijn genoeg andere cabaretiers die de moeite waard zijn. Peter Pannekoek, Daniel Arends en Pieter Derks, die bulken van talent. Ga ze zien. Ze zijn fantastisch! Koot en Bie zongen het al: ‘Ouwe lullen moeten weg’, en dan ga ik ook.”

Rijswijkse pizzaboer

Van ‘t Hek gaat zich naar eigen zeggen beslist niet vervelen. “Beslist niet. Misschien wordt het hierna nog drukker dan ooit tevoren, wie weet. Je moet ook gewoon door.” De reacties van het publiek elke avond, daar krijgt hij nooit genoeg van. “Die ga ik inderdaad missen, maar ik kijk er enorm naar uit wat er nog gaat komen. Veel lezen, uitgelezen raak je immers nooit, verhalen schrijven en kijken of er nog andere creatieve ideetjes kunnen worden uitgewerkt. Komt goed. Maak je over mij geen zorgen.”

Ander eettentje

Wel moeten Van ‘t Hek en zijn vaste crew vooraf aan de voorstelling nog wel even een ‘ander eettentje’ in Rijswijk zien te vinden voor de gebruikelijke ‘avondhap’, want pizzeria Casanova is al een tijdje weg op de plek achter de schouwburg. “Aardige en leuke mensen, schitterende locatie en vooral heerlijk eten. Bijzonder jammer dat ze daar weg zijn, want we kwamen er veel en graag. Was altijd vaste prik als wij hier speelden. Doe hem de groeten. Is die nieuwe plek net zo leuk? Vast niet, toch?”