Ellen Deckwitz neemt Tollensprijs zondag 11 december in ontvangst

Cultuur
Ellen Deckwitz in 2017 tijdens een literaire avond.
Ellen Deckwitz in 2017 tijdens een literaire avond. (Foto: Sebastiaan ter Brug/Wikipedia)

Ellen Deckwitz, een van de grootste Nederlandse dichters van deze tijd, is zondag 11 december om 15.00 uur aanwezig in Museum Rijswijk om de Tollensprijs 2022 in ontvangst te nemen.

‘Soms, als ik de woonkamer binnenkwam, deed ze alsof
ze dood was. Lag ze daar op het Perzische kleed,
mond halfopen, kunstgebit balancerend op de onderlip,
kwijllijnen tussen kin en grond.

Soms föhnde ze mijn hoofd op de allerheetste stand, zei dat het zo voelde
wanneer je vijf uur lang voor een vlag moest knielen.

Soms zei ze dat mensen ongevaarlijk zijn’

Bron: Ellen Deckwitz, ‘Hogere natuurkunde’ (2019). Amsterdam/Antwerpen, Uitgeverij Pluim, p. 23.

Het is zomaar een gedicht uit de dichtbundel ‘Hogere natuurkunde’ van Ellen Deckwitz (1982). Zij schreef dit gedichte, semi-(auto)biografische verhaal na het overlijden van haar Indische grootmoeder, toen ze ontdekte dat zij de enige in haar familie is die haar levensverhaal te horen heeft gekregen. De stijl van Deckwitz wordt op de achterflap van ‘Hogere natuurkunde’ omschreven als ontroerend, geestig en confronterend. 

Eerdere prijzen

Voor haar poëzie ontving Deckwitz al veel prijzen, zoals de Meander Dichtprijs in 2009, de C. Buddingh’-prijs voor beste debuut van het jaar en het C.C.S. Cronestipendium. Ze is al verschenen in De Wereld Draait Door, droeg poëzie voor op Lowlands, en Poetry International. Sinds 2015 schrijft ze een column voor NRC en ze verzorgt samen met anderen de literatuurpodcast Boeken FM. 

In 2020 schreef ze het Boekenweekgedicht ‘Rebel’. 


De Tollensprijs is de oudste literaire prijs in Nederland. Ze ontvangt hem voor haar hele oeuvre. Op zondag 11 december wordt hij om 15.00 uur aan haar uitgereikt in Museum Rijswijk, het Tollenshuis, “als erkenning voor haar verdiensten poëzie onder de aandacht van nieuwe generaties lezers te brengen.”

Tollensprijs

De Tollensprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1903. Laureaten als Louis Couperus, Arthur van Schendel, Bertus Aafjes, Marten Toonder en drs. P gingen Deckwitz voor. De prijsuitreiking is in het pand waar volksdichter Hendrik Tollens zijn laatste jaren doorbracht en waar in 1850 op zijn 70e verjaardag het fonds werd gesticht waaruit de prijs wordt betaald.


De Tollensprijs.