Spektakel bij Dickens Feest in Oud Rijswijk

Cultuur
Betoverend straattheater tijdens het Dickens Festival 2022 in Oud Rijswijk.
Betoverend straattheater tijdens het Dickens Festival 2022 in Oud Rijswijk. (Foto: RH)

Het Dickens Feest vrijdagavond 16 december in Oud Rijswijk was weer als vanouds. Een sfeervol evenement in Dickensstijl in het historische winkelcentrum. Met veel muziek, zang en de Christmas Parade met heel veel lichtjes. 

Door Robert Heijdemann

Huri Sahin is net vier dagen de nieuwe burgemeester van Rijswijk. Om precies 19.00 uur ontstak zij de verlichting van de grote kerstboom voor de kerk. Samen met de wethouders en allemaal in Dickens kledij.

We hebben het een paar jaar moeten missen, maar vandaag werd het sfeervolle en regionaal bekende Dickens Feest weer gehouden in Winkelcentrum Oud Rijswijk. “Met een compleet programma”, vertelde centrummanager Eric Wilderbeek. “Het gehele winkelgebied van Oud-Rijswijk is gehuld in Dickens kerstsferen.”


Oud-Hollandse spelletjes waren er ook.

Kindercarroussel


Engelachtige verschijning.

Een sprookjesachtige variant op de DIckens-kledij.

19e-eeuwse sfeer

Het plein voor de kerk ademde deze avond de sfeer van een marktplein uit de 19e eeuw, de tijd van Charles Dickens. Met Oud Hollandse spelletjes, steltlopers, een kindercarrousel, een handdraaiorgel, kerststukjes maken bij Museum Rijswijk, een speciale Kerst antiek- en curiosamarkt, een kerstmarkt met Rijswijkse ondernemers. Door het gehele centrum zongen koren en zanggroepen kerstmuziek. De kerstparade met leerlingen van Balletstudio Marijke de Roo was weer fantastisch. Alle meer dan 100 leerlingen hadden tientallen lichtjes op hun kostuum. Kortom, je zag, rook, hoorde en proefde hier in alles kerst en Dickens. In het brede deel van de Herenstraat is (tot en met zondag 18 december) een schaatsbaan waar kinderen gratis kunnen schaatsen.

De kinderen konden gratis kerststukjes knutselen bij Museum Rijswijk.


De kerstparade met leerlingen van Balletstudio Marijke de Roo was weer fantastisch. Alle meer dan 100 leerlingen hadden tientallen lichtjes op hun kostuum.


Een straatact.

Dorpse sfeer

De nieuwe burgemeester: “Wat een groot evenement, dat had ik niet verwacht. Met zoveel actieve bewoners. In de koren, bij de kraampjes, bij de spelletjes of als bezoekers en dan wel in kleding die goed past bij de Dickens-sfeer.” 


V.l.n.r. Wethouder Mark Wit, burgemeester Huri Sahin, wethouder Werner van Damme, wethouder Larissa Bentvelzen, wethouder Gijs van Malsen. - RH

Ze is nog maar een paar dagen burgemeester maar is haar toch al wat opgevallen. “Rijswijk is heel apart. Hier is het alsof je in een dorp bent, een kilometer verderop ben je in de stad”. Ze is net begonnen met haar introductieprogramma. “Ik ben al in het Huis van de Stad geweest, bij Trias en bij Welzijn Rijswijk. Maar ik wil ook vooral de Rijswijkers in de wijken leren kennen.”


Nog een Oud-Hollands spelletje: de ring over de ijzeren buis geleiden zonder hem te raken.