Leuke activiteiten voor kids tijdens de kerstvakantie in Rijswijk

Cultuur
Er zijn veel leuke activiteiten te doen in de kerstvakantie in Rijswijk. Zo kun je leren schminken bij Trias.
Er zijn veel leuke activiteiten te doen in de kerstvakantie in Rijswijk. Zo kun je leren schminken bij Trias. (Foto: Pixabay)

Je vervelen in de kerstvakantie van 2022 en 2023? Echt niet! Er zijn heel veel leuke dingen te doen voor kinderen in Rijswijk. In dit artikel zetten wij alle (bijna) gratis activiteiten op een rij.

Ontdekkers 2-12 jaar (Haaglanden Beweegt)

Van ontwerpen met Lego tot een Gezonde Nieuwjaarsdisco: bij de Ontdekkers van Haaglanden Beweegt is er van alles (gratis) te doen! Je moet je wel even aanmelden. De meeste activiteiten zijn al volgeboekt, maar bij de activiteiten hieronder zijn nog wat plekken vrij. Klik op de activiteit om bij het aanmeldformulier te komen.

Woensdag 28 december van 9.30 tot 11.30 uur is er bij de Brede School Muziekbuurt Lego Mindstorms voor kinderen van 8 tot 10 jaar, in samenwerking met CASA Slot. Kinderen bouwen hun eigen LEGO-robot en gaan daarna aan de slag met programmeren. Het hart van hun robot is de Mindstorms EV3-steen. Dat is een programmeerbaar LEGO®-blok. Na het programmeren laten ze de robot opdrachten uitvoeren. Met behulp van sensoren kan hun robot namelijk waarnemen en motortjes aansturen! Deelname voor deze activiteit is op basis van loting.


Lego Design
Diezelfde woensdag bij de Brede School Muziekbuurt, maar dan iets later (van 12.00 tot 14.00 uur) is er een workshop Lego Design voor kinderen van 10 jaar en ouder. Kinderen kruipen in de huid van een echte architect. Tijdens deze cursus bouwen ze een huis dat aan bepaalde eisen moet voldoen. Ze oefenen hun ruimtelijk inzicht en creativiteit op het gebied van vormgeving, zodat hun constructie staat als een huis! Ook bij deze activiteit gaat deelname op basis van loting.

Sneeuwballengevecht
Donderdag 29 december is het tijd voor een sneeuwballengevecht in de gymzaal van de Bredeschool Steenvoorde. Van 12.30 tot 14.00 leven kinderen vanaf 9 jaar zich uit. “Doe jij mee, lukt het jou om met je team het sneeuwballen trefbaltoernooi te winnen?”

Gezonde Nieuwjaardisco
Na heel veel lekker eten met Kerstmis en al die oliebollen, appelflappen en kinderchampagne met Oud & Nieuw, is het op maandag 2 januari tijd om lekker gezond te doen. En hoe kan dat leuker dan door samen te dansen? Kinderen van 4 tot 6 jaar kunnen zich aanmelden voor de Gezonde Nieuwjaarsdisco in de gymzaal van de Brede School Muziekbuurt. Ouders kunnen meehelpen om samen met Happy Fit de gezonde snacks te maken. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.


Ook voor de kinderen van 7 tot 9 jaar is er een Gezonde Nieuwjaarsdisco, op dezelfde locatie. Deze begint om 13.00 uur en duurt tot 14.30. 

Ontplofte gymzaal
Op dinsdag 3 januari is de gymzaal van de Bredeschool Steenvoorde ontploft. Niet echt natuurlijk, maar het lijkt er wél heel veel op! Kinderen van 9 jaar en ouder kunnen zich van 10.00 tot 11.30 lekker uitleven in de Ontplofte Gymzaal.

Natuurtuin 10+
Donderdag 5 januari verandert de Natuurtuin in het Wilhelminapark in een echte Natuurtuin voor kinderen van 10 jaar en ouder. Wat komen zij wel niet tegen in de wintertuin? Een gezellige ontdekkingstocht in de gezonde buitenlucht, met verschillende spellen tussendoor.


Expeditie Rijswijk 12-18 jaar (Haaglanden Beweegt)

Iedere schoolvakantie zijn er voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar kapot leuke dingen te doen bij Expeditie Rijswijk van Haaglanden Beweegt. Net als bij de ontdekkers zitten sommige van deze (gratis) activiteiten al vol. Wij geven weer een overzicht van activiteiten waar je op het moment van schrijven nog een plekje kan vinden.

Echt leuk: lasergamen voor 12 tot en met 16 jaar. Op donderdag 29 december kunnen jongeren die wel van wat spanning en actie houden, zoveel mogelijk raak schieten in het Oude Raadhuis aan de Laan van Hofrust 4. De lasers mogen aan van 17.15 tot 18.45 uur. Jongeren van 17 en 18 jaar zijn welkom van 19.00 tot 20.30 uur. Aanmelden via jeugd@welzijn-rijswijk.nl.

Enthousiaste vloggers of ander creatief filmtalent kan zich uitleven tijdens de filmworkshop ‘Eigen filmtrailer maken’ door Hollywood in de klas in Sporthal de Altis aan de Bruyn Kopsstraat 1 in Rijswijk. De workshop vindt plaats op 30 december van 14.00 tot 15.30 uur.


Een mooie schelpenkrans maken, dat is best wel cool. Juist als het buiten koud is, kan het heerlijk zijn om met schelpen bezig te zijn. Het is ook nog eens een mooie eyecatcher in huis. Deze workshop van Cosy Cosas is op dinsdag 3 januari van 13.00 tot 16.00 uur bij Studio Welzijn aan de Admiraal Helfrichsingel 51.

Hoe maak je een mooi beeldje? Jongeren die de sculpturen workshop volgen door Beeldende kunstenaars Ingrid Rekers en Agada Oosterbaan, komen erachter. Woensdag 4 januari van 10.00 tot 13.00 uur bij Galerie Arti-Shock aan de Schoolstraat 26. Voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar.


Zaalvoetbaltoernooi Rijswijk 2022

Samen met vrienden en buurtgenoten lekker zaalvoetballen. Dat kunnen jongeren van 12 tot en met 17 jaar en jongeren vanaf 18 jaar tijdens het Zaalvoetbaltoernooi Rijswijk 2022 op vrijdag 30 december. Daarbij maken ze ook nog eens kans op de prijzenpot van €1.000,-! Deelnemers mogen hun eigen team samenstellen en inschrijven. Aanmelden is verplicht en kan hier. Er is ruimte voor maximaal 16 teams per leeftijdscategorie. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar spelen van 13.30 tot 17.00 uur, de 18+-groep speelt van 18.00 tot 21.30 uur. Een identiteitskaart is verplicht en er wordt een foto gemaakt bij binnenkomst. Locatie: Sporthal De Schilp in Rijswijk.


Online workshops

Stichting Epic Youth verzorgt, net als in 2021, allemaal online games en workshops. De programmering voor de kerstvakantie van 2022 en 2023 is zo’n beetje rond! Wat dacht je van een workshop breakdance, yoga, of fitness workshop? Maar ook zo’n online cursus zelfverdediging of E.H.B.O. kan nog goed van pas komen. Of doe mee aan online toernooien, zoals Fortnite, Fall Guys, Roblox of Minecraft. Gewoon lekker vanaf je luie stoel! Kortom, ook online is er van alles te beleven voor Rijswijkse middelbare scholieren. Kijk voor het complete programma op Instagram.

Chillmomenten bij Welzijn Rijswijk

Dit kan eigenlijk altijd: elke donderdag- en vrijdagavond van 18.30 tot 20.00 chillen als je 14, 15 of 16 bent bij Welzijn Rijswijk. Voor jongeren van 17 tot en met 25 jaar start het inloopmoment daarna, van 20.00 tot 22.00 uur. Dus is het koud of regenachtig buiten en zoek je een plek waar je like-minded people ontmoet? Kom gezellig naar de warmte ruimte bij Welzijn Rijswijk om te ontspannen op jóuw manier - airhockey, tafeltennis, switchen op de Nintendo, gamen op de PlayStation 5 of een ouderwets potje Mens-erger-je-niet: wees jezelf! -  en wie weet wat voor nieuwe vrienden je ontmoet. Oh ja: de entree is gratis. Mocht je trouwens eens gewoon een luisterend oor zoeken of advies willen vragen, er zijn ook altijd jongerenwerkers aanwezig die jou diggen (= begrijpen).


Boostcamps bij Welzijn Rijswijk

Op donderdag 22 en 29 december van 19:00 - 20:30 vinden er ‘boostcamps’ plaats bij Welzijn Rijswijk, in wijkcentrum Het Oude Raadhuis. Deze zijn voor jongeren van 12 t/m 24 jaar en helemaal gratis. Met deze intensieve buitentrainingen krijgt jouw zelfvertrouwen een boost. Ze worden gegeven onder professionele begeleiding. Jongeren die het lastig vinden om een praatje te maken en/of vriendschappen te sluiten, werken hier aan hun zelfvertrouwen en zelfbeeld. Ook leren ze dingen over gedrag en ruzies bijleggen. Is jouw voornemen om volgend jaar meer onder de mensen te zijn en minder ruzie te hebben? Zeker meedoen dan! 

Creatief aan de slag bij Trias

Zing, dans en maak mee bij Trias! In de kerstvakantie op 3 en 4 januari 2023 zijn er weer allerlei activiteiten te doen in het Huis van de stad. Kies uit één of meerdere activiteiten zoals de tweedaagse Musicalschool Annie, TikTok Dance, Tie-Dye of schminken. Kinderen met de Ooievaarspas kunnen gratis deelnemen.

Musicalschool Annie (2 dagen)
In twee dagen maken kinderen kennis met Musical. Zingen, dansen, acteren alles komt voorbij. Ze gaan aan de slag met het inspirerende levensverhaal van de roodharige heldin Annie en gaan op avontuur in New York. De Musicalschool vindt plaats op 3 en 4 januari 2023 van 10.00 tot 16.00 uur en is geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

Tie-Dye
Kinderen gaan aan de slag met textielverf en elastiekjes en maken een eigen tie-dye ontwerp. Dit ontwerp gaat op een kussensloop of T-shirt, maar het is ook mogelijk om het op een item naar keuze te verven. De workshop Tie-Dye vindt plaats op 3 januari om 10.00 of 12.30 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

TikTok Dance
Onder begeleiding van juf Imogen gaan kinderen aan de slag met de coolste dansmoves. Wanneer iedereen de choreografie onder de knie heeft, wordt er een videoclip opgenomen. Leuk om te laten zien aan vrienden, familie en kennissen. TikTok Dance vindt plaats op 4 januari 2023 tussen 10.00 en 11.30 uur.

Schminken
Kinderen leren in deze workshop hoe ze op de juiste wijze schmink aanbrengen op hun eigen gezicht. Ze gaan aan de slag met sponzen en penselen en lopen aan het einde van de workshop als wandelende kunstwerken door het Huis van de stad. De workshop vindt plaats op 4 januari 2023 tussen 12.30 en 14.30 uur, geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

Reserveren
Inschrijven voor één of meerdere workshops kan via stichting-trias.nl. Wees er snel bij, want VOL=VOL. Kinderen kunnen gratis deelnemen aan de activiteiten op vertoon van de Ooievaarspas.