Muziekbuurt mist ontmoetingsruimte Marimbahal nog steeds

Cultuur
Speciale gasten Wethouder Gijs van Malsen en wijkcoördinator Tirza Pulleman. Ook Nel Kames (Rijswijks-Belang) was aanwezig.
Speciale gasten Wethouder Gijs van Malsen en wijkcoördinator Tirza Pulleman. Ook Nel Kames (Rijswijks-Belang) was aanwezig. (Foto: RH)

De bewoners van de Muziekbuurt missen nog steeds hun vaste ontmoetingsplek in de Marimbahal. Dat werd maandagavond duidelijk op een bijeenkomst van de bewonersorganisatie Muziekbuurt. Het liefst betrekken ze morgen weer de benedenruimtes waar ze 10 jaar geleden uit moesten. Een plek om koffie te drinken, voorlichting te geven en activiteiten te organiseren.

Door Robert Heijdemann

Een druk bezochte vergadering van de bewonersorganisatie. De bewoners van de Muziekbuurt maakten maandagavond kennis met het nieuwe bestuur van de bewonersorganisatie, met wijkwethouder Gijs van Malsen en met de nieuwe wijkcoördinator Tirza Pulleman. Ook keken ze terug op een jaar vol activiteiten en een komend jaar met weer veel evenementen.

Wijkveiligheid

De Muziekbuurt is de enige wijk in Rijswijk die een gebiedsprogramma heeft. “Hierin staan onderwerpen zoals de wijkveiligheid, de problemen achter de deur en het zwerfvuil”, vertelde Tirza Pulleman. “Ook komt in het komend voorjaar weer een wijkschouw. Wij willen graag signalen van de bewoners. Die kunnen we dan meenemen.” Tirza is vrijdag 23 december tussen 12.00 en 14.00 uur aanwezig met de wijkbus op de Admiraal Helfrichsingel, ter hoogte van het Waldhoornplein/Kaya Textiel Fournituren Naaimachine. Een mooi moment om met haar kennis te maken.

Spreekuren

De evaluatie van het gebiedsprogramma is in februari. “We willen dat alle betrokkenen meedenken en gaan ook spreekuren houden. Voor 25 januari is al een bijeenkomst gepland in Studio Welzijn. Overigens gaan we ook volgend jaar door net het gebiedsprogramma”, aldus Gijs van Malsen. Hij vertelde ook veel Rijswijk in te gaan. “Weten wat er in de stad leeft en betrokken zijn bij de wijken.” Op basis van deze kennis neemt het college beslissingen.

Vier schoonmaakrondes

Na lange tijd kon de bewonersvereniging weer een bestuur presenteren, bestaande uit onder anderen Elly, Zora Zornitsa, Maureen en Dennis. Oud-voorzitter Nico blijft actief als vrijwilliger. Afgelopen jaar heeft de bewonersorganisatie vier schoonmaakevenementen georganiseerd. Het blijft de meerderheid van de bewoners een doorn in het oog dat een minderheid zorgt voor zoveel rommel en zwerfvuil. Er waren ook veel leuke activiteiten zoals de Buitenspeeldag, Halloween, de Pietencursus en het Sinterklaasfeest, samen met drie andere bewonersorganisaties.


Het bestuur, bestaande uit Elly, Zora Zornitsa, Maureen en Dennis. - RH

Speelgoedruilbeurs

Voor volgend jaar staat alweer veel op de planning. Zoals de Bingo, een Speelgoedruilbeurs, Koningsdag, Buitenspeeldag, Koningsdag, een high tea, een uitje van de tuindersvereniging, een eetstudio. En natuurlijk weer de Pietencursus, Halloween, het Sinterklaasfeest en de schoonmaakevenementen.

Marimbahal

De Marimbahal houdt de gemoederen van de bewoners al lang bezig. “Zo’n tien jaar geleden moesten we eruit om naar de Brede School te gaan op de Admiraal Helfrichsingel. De laatste tijd kunnen we daar overdag geen gebruik meer van maken. En de ruimte is maar klein”, vertelt één van de aanwezigen. “Daarbij komt dat Studio Welzijn over een jaar plaats gaan maken voor woningbouw.” Ook wordt de Marimbahal mogelijk gesloopt.

Grote wens

Er zijn plannen de Marimbahal na een opknapbeurt nog 10 jaar open te houden. Dan kan de bewonersorganisatie terug naar hun voormalige locatie. “Wij hadden voor de sluiting van de Marimbahal op de begane grond een Buurthuiskamer, met veel bezoekers. ’s Ochtends kwamen ouderen en eenzame buurtgenoten gezellig koffie drinken. En de bingo was een groot succes”, vertelt maandagavond een van de bewoners. “Juist in de Muziekbuurt is er veel behoefte aan onderling contact.” Ze hopen dat hun grote wens in vervulling gaat.