Schoolkinderen vullen 82 kratten voor Voedselbank

Cultuur
Kees van der Kraan (l) met het team van de Sportief Besteed Groep met de door de Rijswijkse basisschoolleerlingen ingezamelde levensmiddelen.
Kees van der Kraan (l) met het team van de Sportief Besteed Groep met de door de Rijswijkse basisschoolleerlingen ingezamelde levensmiddelen. (Foto: Robert Heijdemann)

Het team van de Sportief Besteed Groep brengt vlak voor de Kerst een vrachtwagen met 82 kratten vol levensmiddelen van Rijswijkse basisscholen naar het distributiecentrum van de Voedselbank. “Dat is mijn potje jam, vertelde een meisje toen we de krat bij haar school ophaalden”, vertelt Mike van der Kraan.

Door Robert Heijdemann

De Sportief Besteed Groep werkt met de basisscholen. “Zo voor de Kerst wilden we een actie doen waarbij alle Rijswijkse kinderen betrokken zijn. De bedoeling was dat elke school in een periode van twee weken een krat ging vullen met allerhande levensmiddelen. Maar na een paar dagen werden we al gebeld dat ze nog een lege krat wilden. Zo hebben de schoolkinderen gezorgd voor 82 volle kratten”, legt Mike uit. “En dat zijn er héél veel”.

Extra drukke periode

Na de vrachtwagen van de HTM, waarvan de medewerkers ook levensmiddelen hebben ingezameld, is er ruimte voor het team van Mike. “Het is extra druk in deze periode”, vertelt coördinator Kees van der Kraan van het distributiecentrum. “We zijn extra blij met alle acties, want doordat bedrijven door de hogere kosten krapper inkopen, blijft er minder over voor ons”. Elke week zorgen de ruim 200 vrijwilligers op woensdag en donderdag voor meer dan 2500 voedselpakketten in Rijswijk, Den Haag en Zoetermeer. Op de andere dagen wordt het voedsel ingezameld en gesorteerd.”

Dagelijkse maaltijd

Kees: “Die pakketten zijn voor gezinnen in de regio die moeilijk kunnen rondkomen en deze aanvulling goed kunnen gebruiken. Wie tijdelijk niet voldoende geld heeft om zelf dagelijks een maaltijd op tafel te zetten, kan zich voor voedselhulp bij de voedselbank aanmelden via bijvoorbeeld een schuldhulpmaatje, een diaconie of de gemeente”. Steeds meer mensen stappen noodgedwongen naar de voedselbank. Kees van der Kraan denkt dat de inflatie de grootste trigger is. “Want dan hou je tientjes minder over per maand en het gaat nu juist om die tientjes.” In korte tijd ging het aantal voedselpakketten van 1800 naar 2500. En dat gaat maar door.”

Inkomsten vallen weg

Elke week komen er zo’n veertig aanmeldingen bij. “Als je bij de voedselbank komt heb je echt een probleem. Dan red je het niet meer en heb je dus echt hulp nodig”. Schulden kunnen volgens hem een belangrijke oorzaak zijn. Ook een scheiding of het verlies van een baan hakt er bij veel mensen in. “Er vallen dan inkomsten weg waar je niet op gerekend hebt. Dan kom je in een uitkering terecht.” Voor de voedselbank levert het een dubbel probleem op.

Steun de Voedselbank

Naast de grote instroom aan nieuwe klanten, kampt de instantie met teruglopende donaties van leveranciers van voedsel. Bakkerijen, supermarkten, tuinders en andere leveranciers hebben ook te maken met inflatie en hoge energiekosten. Waar eerder iets extra’s werd geproduceerd voor de voedselbank, loopt de toevoer nu snel terug. “Inwoners en ondernemers kunnen helpen door te doneren. Vooral aan rijst, pasta en groente in blik is dringend behoefte. Een geldbedrag is natuurlijk ook welkom. Je kan storten op NL83INGB0004215892 t.n.v. Stichting Voedselbank Haaglanden. Voedsel inleveren kan ook aan de Lierseweg 2b in Wateringen of bij het uitgiftepunt in Rijswijk. Dat is Benedictus Bernadettekerk Rijswijk aan de Sir Winston Churchillaan 372 op donderdag van 13.30 tot 15.30 uur (bbkerk@voedselbankhaaglanden.nl).