Roman van André Buurman niet geselecteerd voor bibliotheken

Cultuur
Dat premier een exemplaar van het boek 12 december in ontvangst nam tijdens een eindejaarsbijeenkomst in de Rijswijkse Schouwburg, maakt geen indruk op NBD Biblion.
Dat premier een exemplaar van het boek 12 december in ontvangst nam tijdens een eindejaarsbijeenkomst in de Rijswijkse Schouwburg, maakt geen indruk op NBD Biblion. (Foto: AB)

De nieuwste roman van oud-journalist en Rijswijker André Buurman, ‘Het Neurenberger Mysterie’, is niet geselecteerd door NBD Biblion voor de bibliotheken. De uitgeverij van het boek, Davey Jones Publishing, zet hier een groot vraagteken bij.

NDB Biblion levert diverse diensten aan alle openbare bibliotheken in Nederland. Een van hun taken is het selecteren van titels voor in de collecties van bibliotheken. Zij kiezen hierbij voor ‘titels die inspireren en uitnodigen om ontdekt te worden’. De dienstverlener heeft ‘Het Neurenberger Mysterie’ niet geselecteerd voor de bibliotheken. 

‘Geen belangstelling’

“Bij navraag bleek dat ze niet geloofden dat er belangstelling voor zou bestaan”, meldt uitgever Davey Jones Publishing. “We vinden dat vreemd, omdat Davey Jones Publishing een gedegen uitgeverij is waar onderzoek en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Onze redactie is grondig geweest, zoals dat steeds het geval is. Zo ook met dit boek.”

Dat het bij de boekpresentatie door premier Mark Rutte in ontvangst is genomen - die als politicus en als historicus zeer geïnteresseerd was - maakte geen indruk op Biblion.

Gevoelige inhoud

Het Neurenberger Mysterie gaat over de Kroniek van Neurenberg van 1493. Hierin werden tientallen brieven aangetroffen, waarin de franciscaan Calixtus de opkomst ondergang van duizend jaar wereldrijken voorspelt, waaronder Hitler-Duitsland en de verschrikkingen van de Holocaust. In zijn brieven noemt de monnik talloze nazikopstukken met naam en toenaam, maar ook het grote brein achter de ontsnapping van tienduizenden oorlogsmisdadigers aan het eind van de Tweede Wereldoorlog via de zogenaamde rattenlijn naar Zuid-Amerika. De brieven, beter bekend als het Neurenberger-dossier, duiken in de loop der eeuwen regelmatig op. Voor het laatst op 11 april 1945 bij de bevrijding van concentratiekamp Buchenwald. Met name vanwege de politiek gevoelige inhoud wordt decennialang tevergeefs jacht gemaakt op de brieven. In de roman vermengt de schrijver feiten met fictie. 

Zelf aanschaffen

De uitgever vervolgt: “Wij achten de WOII-geschiedenis, in welke vorm dan ook, uiterst belangrijk ‘opdat’ het nooit meer zal gebeuren, wat inmiddels helaas een achterhaalde stelling is.” De uitgever hoopt dat bibliotheken het boek zelf aanschaffen voor hun collectie.

André Buurman

Als freelancejournalist is André Buurman (Den Haag, 1952) van 1972 tot 2019 verbonden geweest aan diverse dag- en weekbladen en magazines. ‘Het Neurenberger Mysterie’ is zijn vierde boek.