Rijswijkers omarmen nieuwe burgemeester op nieuwjaarsreceptie

Cultuur
Veel Rijswijkse burgers willen met de nieuwe burgemeester (midden) op de foto. Uiterst links: wethouder Larissa Bentvelzen.
Veel Rijswijkse burgers willen met de nieuwe burgemeester (midden) op de foto. Uiterst links: wethouder Larissa Bentvelzen. (Foto: FL)

Een flinke storm en pittige regenbuien buiten, maar dat belette veel Rijswijkers niet om woensdagavond 11 januari toch naar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente te komen. En daar kregen ze geen spijt van, want er was een bijzonder leuke theatervoorstelling te zien waar de talenten van Trias, het Rijswijks Jeugdtheater en Balletstudio Marijke de Roo zich aan het publiek mochten presenteren. En natuurlijk was er de eerste officiële toespraak van de nieuwe burgemeester Huri Sahin, waar velen naar hadden uitgekeken.

Door Frans Limbertie

Veel bekende gezichten en enthousiaste begroetingen. Het is een echt Rijswijks feestje woensdagavond, waar iedereen zich thuis lijkt te voelen. Burgemeester en wethouders verwelkomen de gasten in de foyer van de schouwburg en natuurlijk willen veel Rijswijkse burgers maar wat graag op de foto met hun nieuwe burgemeester, die er zelf ook veel plezier in lijkt te hebben.

Zo goed als uitverkocht

In de zaal zijn weinig lege plekken; de Schouwburg is zo goed als uitverkocht. Rijswijk heeft er zin in. Alvorens de receptie begint, krijgt het publiek in de grote theaterzaal een fraai programma voorgeschoteld, met een mix van jong en oud op het podium, een koor en tal van muzikanten die veel bekende hits zingen en spelen. Met George Michaels klassieker ‘Careless Whisper’ zingt bijna de hele zaal mee, net als met Paul McCartney’s ‘We All Stand Together’. Ook de leerlingen van de balletschool van Marijke de Roo zijn deze avond rijk vertegenwoordigd op het podium en zetten een prachtige show neer. Als we Marijke na afloop in de foyer spreken, zit ze nog hoog in ‘haar adrenaline’.


Balletdocenten Karin den Os en Marijke de Roo zijn trots op hun leerlingen. - FLHier staat een blij mens voor je

 “Ik ben trots op wat we hier vanavond op het podium aan het publiek heb mogen laten zien. Er is best veel tijd en energie in gegaan. Allemaal voor deze avond. En het heeft goed uitgepakt. Ik word hier volkomen gelukkig van. Hier staat een blij mens voor je.”

Het geheel wordt tot slot afgesloten met een koor en een blazersensemble die Abba’s ‘Happy New Year’ luid door de theaterzaal laten knallen. En daarna is het tijd om onder het genot van ‘een hapje en een drankje’ elkaar al het beste voor dit jaar toe te wensen.


Een gezellig drukke foyer in de Schouwburg, waar iedereen elkaar weer eens kon zien en spreken. - FL

Avondje uit

Ook Rijswijkse Schouwburg-directeur Renée van Ingen is verheugd om zo’n grote toeloop te mogen verwelkomen. Het waren volgens haar twee moeilijke jaren voor haar theater, maar ze gelooft dat er nu weer goede tijden aankomen. “De kaartverkoop voor veel voorstellingen gaat snel. Je merkt dat mensen er zin in hebben om weer naar het theater te komen. Iedereen wil graag een avondje uit.” Van Ingen laat verder weten al bijna klaar te zijn met het programmeren voor het volgend theaterseizoen. “Ik denk dat we opnieuw een mooi en gevarieerd programma hebben samengesteld met voor ieder wat wils. Uiteraard ook genoeg aandacht voor jong talent, die we een podium in de kleine zaal geven. Voor ons blijft dat belangrijk. Ik kijk hier zelf enorm naar uit.”


De ‘harde kern’ van Wij. Rijswijk was ook weer goed vertegenwoordigd deze avond. - FL

Mooi moment

En dan de toespraak van burgemeester Huri Sahin. Ze oogt ontspannen, kalm en rustig en laat weten de afgelopen weken veel goede indrukken te hebben opgedaan. “Beste Rijswijkers. De tijd vliegt. Morgen is het een maand geleden dat ik ben geïnstalleerd als burgemeester. Tegelijkertijd lijkt de tijd soms stil te staan. Dat realiseerde ik me in de woonkamer van het echtpaar waar ik onlangs was ter gelegenheid van hun 65-jarig huwelijksjubileum. Zij vertelde me hoe gelukkig ze samen waren in hun huis dicht bij de Vliet. Dat was als beginnend burgemeester van deze stad meteen een bijzonder moment om mee te maken.” 

Zij vertelden me hoe gelukkig ze samen waren in hun huis dicht bij de Vliet

Ze bedankte de Rijswijkers voor de ‘mooie reacties’ die ze kreeg op haar oproep om de inwoners beter te leren kennen. “Ik zie het als een voorrecht om uw burgemeester te zijn. Ik heb de afgelopen tijd al veel Rijswijkers mogen ontmoeten en ik zie ernaar uit om dat te blijven doen. Laten we met z’n allen bouwen aan een goed toekomst voor onze mooie stad Rijswijk.”

Aan oer-Rijswijker René Marquard de eer om de nieuwe burgemeester namens Ronald Mooimans InRijswijk even kort te mogen interviewen. “Ik heb haar gevraagd of ze nerveus was voor haar eerste keer officiële toespraak in Rijswijk, vertelt hij enthousiast. “Dat was ze, zei ze. Was overigens niets van te zien hoor. Perfecte speech. Hiermee kan je zien dat ze eerlijk is om zich meteen zo kwetsbaar op te stellen. Je ziet aan haar dat zij goed in staat is om verbinding te maken met de mensen in Rijswijk. Dat kunnen we hier goed gebruiken denk ik zo. Ik ben nu al hartstikke trots op haar. Schrijf dat maar op.”