Bekende plekken uit de regio spotten bij Arti-Shock

Cultuur
De eerste expositie van Dimitris Voyiazoglou was in 2001; meer dan twintig jaar geleden. Dit is zijn zesde expositie bij Arti-Shock. De meeste werken zijn nieuw.
De eerste expositie van Dimitris Voyiazoglou was in 2001; meer dan twintig jaar geleden. Dit is zijn zesde expositie bij Arti-Shock. De meeste werken zijn nieuw. (Foto: Debbie van Eijk)

Liefhebbers van Rijswijk, Den Haag en Delft hebben een goede reden om de komende weken even Arti-Shock binnen te lopen. Tot 9 februari wordt daar namelijk het nieuwste werk geëtaleerd van de Rijswijkse kunstenaar Dimitris Voyiazoglou. De impressionistische schilderijen in zijn tentoonstelling ‘Kleurrijke schaduwen’, zijn een feest van herkenning voor inwoners van onze regio. Daarnaast zijn er nog 4 goede redenen om deze zesde expositie van de Nederlands-Griekse Voyiazoglou bij Arti-Shock niet te missen.

Door Debbie van Eijk

1. Feest der herkenning

Rijswijkers zullen in een oogopslag Ton’s Muziekcafé op een van de 50 schilderijen herkennen. Maar ook het Tollenshuis en de markt in Oud-Rijswijk. De blik van Delftenaren wordt ongetwijfeld gevangen door Dimitris’ impressie van de Oostpoort en de Beestenmarkt. Inwoners van Den Haag kunnen helemaal hun hart ophalen: zowel Haagse buiten- als binnentaferelen - de Grote Markt en café Murphy’s Law - heeft de kunstenaar prachtig weten te vangen. “Ik houd van het contrast tussen warm licht binnen en koud licht buiten”, licht hij toe. 


Boven: Markt in Rijswijk, onder: Beestenmarkt, Delft. - Dimitris Voyiazoglou/Foto DvE

2. Atmosfeer van verre plekken

Op de schilderijen in de expositie zijn echter niet alleen plekken uit de Haagse regio vastgelegd. Ook de lichtval in Katwijk, Domburg en Alkmaar is met ferme, grove penseelstreken door hem vereeuwigd. En gelukkig voor ons heeft Dimitris zijn doek en penselen er ook bij gepakt in Rome, waar hij de atmosfeer van de Trevi-fontein ving, in Griekenland, waar hij het strand van Serifos voelbaar maakte in acrylverf, in Athene, Venetië en Ierland. Zodoende is de tentoonstelling niet alleen een feest der herkenning, maar ook een gelegenheid om juist even te ontsnappen aan deze regio. De kleuren die van de schilderijen uitstralen nemen je mee naar een exotische plek. Weg uit het sombere Hollandse winterweer, de sleur van januari. Even voel je een vleugje zomer.


Sifnos. - Dimitris Voyiazoglou/Foto DvE

3. Het verandert je blik

Het lichtspel van de schilderijen zet je aan het denken. De zee in Serifos oogt heel anders dan die in Domburg en Katwijk. In Griekenland heeft hij een azuurblauw randje aan de horizon, in Nederland blijft hij grijzig. Ook de zaterdagmarkt in Oud-Rijswijk bekijken bezoekers misschien nooit meer hetzelfde als ze het werk van Voyiazoglou hebben gezien: die gele herfstbladeren steken eigenlijk wel heel mooi af tegen de donkere gevels. Wat het grote schilderij van de Grote Markt in Den Haag betreft: de tegels op het plein glanzen prachtig in de regen. Het kunstlicht spat sfeervol van het doek af. Je zou bijna willen dat het vaker regent. Dimitris omschrijft de pracht van plekken, niet met woorden, maar met zijn penseelstreken.

4. Indrukwekkende prestatie

Het werk van Voyiazoglou is op een indrukwekkende manier tot stand gekomen. Het gros van de schilderijen is op straat geschilderd, binnen één à twee uur. Snel werken is wat de Franse impressionisten, door wie hij sterk is geïnspireerd, ook deden: “Het moet wel heel snel. De zon beweegt continu. Schaduwen veranderen.” Als straatkunstenaar - en plein air - krijgt hij regelmatig belangstelling van voorbijgangers. Van jong tot oud reageert met bewondering. Ook is hij al geïnterviewd door iemand van het AD, van indebuurt, en natuurlijk door Groot Rijswijk. Buiten schilderen gaat gepaard met de nodige uitdagingen. Zo stak er eens een tornado de kop op in Delft. En in Ierland schildert hij meestal in zijn auto, omdat het daar vaak regent.


Dimitris schildert ook graag in café’s. Hij houdt van het contrast van het warme licht binnen en het koude licht buiten. V.l.n.r.: Café Murphy’s Law, Café September en Café Murphy’s Law, Jazz band - alle in Den Haag. - Dimitris Voyiazoglou/Foto DvE

Inmiddels heeft hij al twee- tot drieduizend schilderijen gemaakt. Buiten schildert hij kleine doeken, in zijn studio schildert hij grote werken. Er moet altijd iets van actie zitten in zijn werk, gaf hij in een eerder interview aan. Hij fietst rond, door Nederland, tot hij iets moois tegenkomt.

5. Gratis toegang

Het werk van Dimitris Voyiazoglou is zo’n 20 keer tentoongesteld. Niet alleen zes keer in Rijswijk bij Arti-Shock, maar ook op andere plekken in Nederland. Daarnaast in Brussel, Parijs en op nog meer plekken. Galerie Arti-Shock is gratis toegankelijk. Deze expositie is dus een unieke, laagdrempelige kans om met eigen ogen te zien wat belangstellenden op andere plekken in de wereld kunnen bewonderen aan ónze regio, van een kunstenaar die al dertig jaar in Rijswijk woont. Wie een van de werken voor zichzelf wil hebben: de schilderijen zijn alle te koop. Prijzen variëren van tweehonderd euro tot zeshonderd. Inwoners van Rijswijk krijgen op die bedragen 20% korting.

Feestelijke opening

Op zondag 22 januari is de tentoonstelling feestelijk geopend. Belangstellend publiek is vanaf 15.00 uur al aanwezig. Degene die voor een toespraak en muzikale omlijsting van de opening zorgt, ontbreekt nog. Dat is Manolis Mavoromatis. De goede vriend van Dimitris, net als hij van Griekse komaf, werkt als hoofddocent HRM aan de Haagse Universiteit van Toegepaste Wetenschappen. Aan zijn iets vertraagde komst ergert niemand zich: “Dat is typisch Grieks,” lacht iemand. De sfeer is goed, deze middag. Buiten kun je de vrolijke stemmen van de galeriebezoekers al horen. Er wordt door sommigen Grieks gepraat en er zijn Griekse hapjes, als dolmades - met rijst gevulde wijnbladeren. 


Galeriehouder Wilmy Oosterwijk verwelkomt Manolis Mavoromatis. Wat zij als kunsthistorica mooi vindt aan het werk van Dimitris: “Het is heel puur. In het impressionisme kan een vlek een illusie wekken van een object, zoals een barkruk.”  - DvE

Rond kwart voor 4 komt Mavoromatis de galerie binnenlopen, met een gitaar om zijn schouder. Even later vullen de klanken van zijn akoestische instrument en zijn gezang de expositieruimte. Hartelijk bejubelt hij daarna zijn vriend om alle mooie werken die hier hangen. “Je hebt je ontwikkeld tot een schilder op topniveau,” constateert hij, waarop Voyiazoglou wat bescheiden reageert: “Er is altijd meer ruimte voor ontwikkeling.”


Manolis (links) en Dimitris (tweede van links) in interactie met elkaar. - DvE

Praktische info

De expositie van Dimitris Voyiazoglou is nog te bezoeken tot en met 9 februari. Openingstijden van Arti-Shock in de Schoolstraat 26 in Rijswijk zijn zondag van 14.00 tot 17.00 uur, woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.


In de etalage van Arti-Shock staan exclusief schilderijen van Rijswijkse plekken tentoongesteld. - DvE