Gerard maakt met grote schilderijenverkoop in Broodfabriek belofte waar

Cultuur
Gerard de Roode bij een paar van Jan Ouboters werken.
Gerard de Roode bij een paar van Jan Ouboters werken. (Foto: Debbie van Eijk)

“Gerard, ik heb nog wat schilderijtjes in de slaapkamer, zou jij die voor mij voor een goed doel willen weg doen?” Dat vroeg Jan Johannes Ouboter in december 2022 op zijn sterfbed aan zijn goede vriend Gerard de Roode. “Jan, ga ik doen jongen”, beloofde Gerard, bekend in Rijswijk en omstreken als hét gezicht van The Darling Market, tegenwoordig Broodfabriek geheten. Nog geen twee dagen later sloot Jan voorgoed zijn ogen. Gerard kwam erachter dat zijn vriend hem meer dan 250 zelfgemaakte schilderijen had nagelaten. Die gaat hij nu verkopen, in het gebouw dat hij mede heeft helpen vormgeven.

Door Debbie van Eijk

“Ik zie hem nog liggen in het Haga. Ik zeg: ‘Jan, ik zorg voor de schilderijtjes’,” herinnert Gerard zich. Het is vrijdagochtend 27 januari. We zitten in de grote hal van de Broodfabriek, waar ondernemers druk in de weer zijn om de Paranormaal Beurs op te zetten. De plek waar wij zitten hebben ze ook nodig, maar Gerard mocht een kraampje inrichten met een paar van Jans schilderijen, speciaal voor ons interview. “Ze kennen me hier. Ik kan hier alles maken,” verklaart hij, met pretogen. “De hal is nog niet helemaal op temperatuur. Hebt u het niet te koud? Houd lekker uw jas aan. Laten we er gezellig een kopje koffie bij nemen. Of wilt u liever thee?”

Hoffelijk tot sluitingstijd

Vaste bezoekers van de Darling Market zo rond de eeuwwisseling, kunnen zich hem ongetwijfeld herinneren: gastheer, beheerder en interieurstylist Gerard de Roode (76). Zestien jaar lang zorgde hij dat bezoekers zich hier welkom voelden. Nog steeds is hij een onverbeterlijke gastheer. “Je moet zo netjes mogelijk doen, alsof iemand je zus of moeder is. Zo ga je daarmee om.” Hij reciteert: “Goedemorgen. Leuk dat je er bent. Het publiek afwisselend begroeten.”
Altijd hoffelijk was Gerard, tot het sluitingstijd was. Dan riep hij om: “Mensen, het is leuk geweest, maar nu allemaal opzouten.”

Natuurlijk, Gerard, jij mag alles

Een kleurrijk persoon, zo kun je Gerard wel omschrijven. Ook in 2023 is de Broodfabriek gewoon nog zijn plek. Hij wenkt de manager die over de organisatie van de beurzen gaat. “Hé, kom er ook eens bij.” Na nog wat grappen over en weer: “Fijn dat ik dat kraampje even mocht gebruiken.”
De manager antwoordt: “Natuurlijk, Gerard, jij mag alles.” Hij toont een groepsapp met collega’s. Gerard staat in de groepsafbeelding, in zijn klassieke piccolo-kostuum, met een verwelkomend gebaar. Zoveel jaar na zijn pensioen is hij nog steeds een boegbeeld voor mensen die hier werken.

Gave tijd

Maar het gaat niet over hem vandaag, benadrukt Gerard, al barst hij van de verhalen die hij nauwelijks kan binnenhouden. Het was dan ook zo’n gave tijd, die zestien jaar dat hij bij de Broodfabriek - toen nog Darling Market geheten - werkte. De verhalen gaan over de directeuren die hij bewonderde, van wie de eerste Henk van Straaten was. Hoe hij zichzelf naar binnen heeft gewerkt. En de beurshal zelf, die in die jaren een transformatie heeft ondergaan waar hij ook aan heeft bijgedragen. “Maar die verhalen komen later wel een keer.”


De kunstwerken mogen al voor een paar euro mee. - DvE

Uit alle hoeken en kasten. Zijn slaapkamer, kelder, garagebox - óveral lagen die schilderijen

Vandaag gaat het over de schilderijen van Jan Ouboter. Zijn goede vriend Jan, aan wie Gerard beloofde voor die schilderijen te zullen zorgen, 20 december in het Haga-ziekenhuis. “Nog geen twee dagen later deed hij zijn ogen dicht.” Na het afscheid begon het ontfermen over Jans nalatenschap. “Ik kwam erachter dat hij meer dan 250 schilderijen heeft. Uit alle hoeken en kasten. Zijn slaapkamer, kelder, garagebox - óveral lagen die schilderijen. Door hem zelf gemaakt.”

Want Jan was een schilder. Gerard: “Hij haalde zijn inspiratie uit de natuur. Als hij iets moois gezien had, kon hij dat verbeelden.” Ze leerden elkaar kennen toen Gerard zes dierenwinkels had in Den Haag en Jan werkte als etaleur, bij onder andere de Bijenkorf en de Hema. “Ik vroeg of hij wat oud papier voor me over had.” Zo raakten ze met elkaar aan de praat.

Schilderijen en miniatuurbootjes

Net als Gerard had Jan voor zijn werk op schepen meegevaren. Daarom schilderde hij naast landschappen en stillevens ook graag boten. Én hij maakte miniatuurbootjes. Al die meer dan 250 schilderijen, en de miniatuurbootjes, gaat Gerard verkopen. Op zaterdag 25 en zondag 26 februari stalt hij al het werk van Jan uit in de Hus-zaal. Iedereen die een mooi schilderij wil, is welkom om er eentje te kopen. De prijs: tegen elk aannemelijk bod, T.E.A.B. Sommige schilderijen mogen al voor 2 euro mee. 


Jan Ouboter had in de scheepvaart gewerkt, net als Gerard ooit. Daarom tekende en schilderde hij ook veel boten. - Jan Ouboter/foto DvE


Een aquarel van Jan Ouboter. ‘Hij schilderde mooie plekken waar hij was geweest.’ - Jan Ouboter/Foto DvE

Alle technieken

Er zijn schilderijen en tekeningen gemaakt in verschillende technieken. De schilder, die trouwens uit een familie van schilders kwam, beheerste alles: van houtskool en pastel tot aquarel en acrylverf. Veel verstand van kunst heeft Gerard niet, maar de creaties van zijn goede vriend vindt hij prachtig. Aan de verkoop wil hij niks verdienen. Gerard: “Al het geld gaat naar KiKa, Stichting Kinderen Kankervrij. Jans vrouw was op jonge leeftijd overleden aan kanker. Dus hij wilde iets aan een goed doel tegen kanker doneren. Maar hij wilde ook iets voor kinderen doen. Omdat hij van kinderen hield. Zo kwamen we samen uit op KiKa.” Jan is 90 jaar geworden.


Jan maakte ook prachtige schilderijen van landschappen. - Jan Ouboter/DvE

25 en 26 februari

Kom vooral kijken, in het weekend van 25 en 26 februari in de Broodfabriek: is het niet om Gerards hoffelijke ontvangst, of om de veelzijdige schilderijen en tekeningen die voor een prikkie te koop zijn, kom dan voor de verse gevulde koeken. Gerard: “Als mensen geen schilderij willen, heb ik KiKa-koeken. Bakkerij ‘t Stoepje helpt mij daarmee. Ik zei eerst: ‘Doe maar 500 koeken’, de bakker zei: ‘Begin maar met 250’. Dus als mensen geen schilderij willen, kopen ze die maar. 5 gevulde koeken voor 5 euro.” 

Als ze geen schilderij willen, kopen ze maar koeken

Behalve een tentoonstelling en verkoop van de schilderijen, tekeningen en miniatuurbootjes van Jan, worden er dat weekend ook opnames getoond in de hal van de Broodfabriek van Beste Zangers voor KiKa. Gerard: “In december was die uitvoering op tv, Jan heeft ‘m nog gezien en kreeg er tranen van in zijn ogen.” Verder zendt hij opnames uit van het nichtje van Jan, Maaike Ouboter met het lied ‘Ik mis je’. Ook laat een scherm beelden uit Jan Ouboters leven zien, en tot slot beelden van het Maxima Center in Utrecht. 

Het wordt een weekend voor mensen die kinderen met kanker een warm hart toedragen. Maar ook voor liefhebbers van kunst en vriendschap.