Kinderen helemaal thuis tijdens drukbezocht Wereldfestival Don Bosco

Cultuur
Het droge en zonnige weer hielp ook mee om er een echt feestje van te maken. Links: Resa Nabibaks, rechts Marlies Cuppen. Taalfit is een van de activiteiten die Don Bosco Rijswijk aanbiedt om kinderen (en hun ouders) te helpen.
Het droge en zonnige weer hielp ook mee om er een echt feestje van te maken. Links: Resa Nabibaks, rechts Marlies Cuppen. Taalfit is een van de activiteiten die Don Bosco Rijswijk aanbiedt om kinderen (en hun ouders) te helpen. (Foto: Debbie van Eijk)

Eindelijk kon het weer, zaterdag 28 januari bij Don Bosco Rijswijk: flink uitpakken met de jaarlijkse feestdag van Don Bosco. En dat zag leidinggevende Marlies Cuppen terug in de bezoekersaantallen: ongeveer twee keer zoveel als tijdens de edities vóór corona. Het thema van dit jaar was ‘werelds’. Dat zorgde voor veel variatie in de activiteiten. En in het eten. Van zure soep tot zoete eierkoeken.

Door Debbie van Eijk

Elk jaar wordt er bij alle Don Bosco-organisaties over heel de wereld een feestje gehouden rondom de sterfdag van de in 1934 heilig verklaarde Giovanni Bosco. Die dag, 31 januari, is tevens zijn feestdag geworden. Inmiddels is het al 135 jaar geleden dat hij stierf, maar Don Bosco’s ‘geest’ is nog springlevend, in Rijswijk. Dat bleek zaterdag 28 januari weer tijdens het Wereldfestival.


Gezellig samen marshmallows roosteren. - DvE

Don Bosco Rijswijk bestaat sinds 1953. Inmiddels is het een onafhankelijke stichting, maar het heeft nog steeds dezelfde missie als priester Giovanni Bosco: er zijn voor kinderen en jongeren, óók voor hen die het thuis wat moeilijker hebben. Hun overtuiging: “Zolang je een kind een luisterend oor biedt en een veilige plek om te spelen, ontdekken en ontspannen, hangt het kind niet buiten op straat en kan je hulp bieden als dat nodig blijkt.” Sinds 2022 is Don Bosco Rijswijk er niet alleen voor jongeren tot en met 17 jaar, maar ook voor volwassenen bij wie sociaal contact niet vanzelf gaat.

Werelds

Bijzonder deze editie was het thema ‘werelds’. Het Wereldfestival was onderdeel van Rondje Taal, dat zich met allerlei activiteiten richt op de taalontwikkeling van kinderen en volwassenen. Kinderen konden met een strippenkaart van €1, elf ‘landen’ langs: tafels met de vlag van het betreffende land erboven. Wat er te doen was, verschilde. Bij Roemenië konden ze Roemeens eten proeven, bij Estland een glittertattoo laten zetten en bij Slovenië leerden ze een vogel vouwen. In België speelden ze XXL tafelvoetbal en bij de Nederlandse vlag kon een parcours van autobanden worden gelopen. Verder werd er veel gelachen op het springkussen buiten. En dat is nog maar een greep uit de creatieve, culinaire en speelgerichte activiteiten.


Groofs was aanwezig om glittertattoo’s te zetten. De toegang was gratis, met een strippenkaart van 1 euro konden kinderen aan alle activiteiten deelnemen. - DvE


Culinair avontuur

Achter de Roemeense tafel stond Veronica, verbonden aan de Roemeense school in Den Haag. Op de tafel zelf waren vijf traditionele Roemeense gerechten uitgestald: bors, zacusca, fasole batuta, covrigi en pufuleti gusto. “In Roemenië eten we bij iedere lunch soep,” vertelde Veronica aan de belangstellende kinderen. “Het heet ‘bors’. Willen jullie proeven? Het is wel heel zuur.” Geen van de proevende kinderen kreeg het kleine maatdopje met soep inderdaad weggewerkt. Alleen bij de sterke, zure geur vertrokken de gezichten al in misprijzen.

De andere hapjes op de tafel vonden de kinderen wél lekker

Smaken verschillen. De andere hapjes op de tafel vonden de kinderen wél lekker. En zo was er nog veel meer te ontdekken op culinair gebied: de zoete eierkoeken met spijs uit Slovenië vielen bijvoorbeeld behoorlijk goed in de smaak. Deze werden aangeboden door de Vrienden van Slovenië, een vereniging die werd opgericht op 7 juli 1991 en als doel heeft de kennis over Slovenië, Slovenen en de Sloveense cultuur in Nederland te vergroten. Het Wereldfestival 2023 was ook een kans voor multiculturele organisaties om zich meer bekend te maken.


Veronica van The Romanian School The Hague presenteert diverse Roemeense hapjes. - DvE


Vogels vouwen bij Slovenië. - DvE

Behalve de vaste groep kinderen voor wie Don Bosco Rijswijk een tweede thuis is, waren er deze editie ook veel nieuwe bezoekers. “Normaal gesproken hebben we zo’n zestig kinderen die meedoen. Nu hebben we meer dan 150 strippenkaarten verkocht”, aldus leidinggevende Marlies Cuppen. De afgelopen edities moest de feestdag van Don Bosco door de coronabeperkingen in besloten kring gevierd worden, maar dit jaar was iedereen uit Rijswijk en omstreken weer welkom. En dat leverde een groot, maar gezellig en beheersbaar aantal deelnemers op.