Vrijwilligers Welzijn Rijswijk volop in de prijzen tijdens dankjewelavond

Cultuur
Vrijwilliger Simo van de maaltijdbezorging, wethouder Gijs van Malsen, Monique Bulsing - winnares in de eerste categorie - en andere genomineerde vrijwilligers.
Vrijwilliger Simo van de maaltijdbezorging, wethouder Gijs van Malsen, Monique Bulsing - winnares in de eerste categorie - en andere genomineerde vrijwilligers. (Foto: Tino van Dam)

Op maandagavond 30 januari zijn op de dankjewelavond in de Rijswijkse Schouwburg Vrijwilligersprijzen uitgereikt in drie categorieën: voor individuele vrijwilligers vanaf 25 jaar, voor groepen vanaf 3 personen, en voor hen die zich inzetten voor buurtinitiatieven - het laatste onder het motto ‘Een onsje welzijn scheelt een kilo zorg’. Vrijwilligers van Welzijn Rijswijk namen alle prijzen mee naar huis.

Individuele vrijwilligers

In de eerste categorie, individuele vrijwilligers vanaf 25 jaar, waren de drie genomineerden Peter van Rijn, ‘allesregelaar’ bij Villa Expertcare, Monique Bulsing, vrijwilliger bij Welzijn Rijswijk, die zich onder meer toelegt op dagbesteding voor eenzame ouderen, de Wereldkeuken en schilderles geeft, en Mariët Westerduin, die actief is als bestuurslid, wijkhoofd en collectant bij het KWF (Koningin Wilhelminafonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding). Arnoud van Drunen, voorzitter van de adviesraad Sociaal Domein, had de eer om deze eerste prijs te mogen uitreiken. 


Mariët reageert bescheiden op haar nominatie in de categorie Individueel en wijst naar de twee andere genomineerden, Monique en Peter.  - DvE

Wat gebeurt er met de mensen als dit vrijwilligerswerk er niet zou zijn?

Toen de presentator hem vroeg hoe je uit drie van zulke geweldige toppers een winnaar kunt kiezen, verwees hij naar zijn collega-jurylid André: “Hij kwam met een idee: wat gebeurt er met de mensen als dit vrijwilligerswerk er niet zou zijn?” Aan de hand daarvan konden ze bepalen wat de grootte was van het maatschappelijk vangnet waar deze vrijwilligers elk voor zorgen.
Monique Bulsing won deze eerste prijs. Enigszins geëmotioneerd sprak zij op het podium, na het in ontvangst nemen van de eerste felicitaties: “Dit voelt als een grote waardering voor wat ik doe, maar is eigenlijk voor álle vrijwilligers.”

Groepen

Ook voor de prijs in de tweede categorie, groepen vanaf 3 personen, waren drie potentiële winnaars: de Taalhuisvrijwilligers, de maaltijdbezorging en de juniorleiding van Don Bosco. Met filmpjes werd getoond hoe zij zich inzetten voor Rijswijk. De Taalhuisvrijwilligers vertelden aan het publiek op welke manier zij bij de bibliotheek in Rijswijk helpen: taalvragers, vooral vluchtelingen, krijgen van hen niet alleen begeleiding bij het leren van de Nederlandse taal, maar hun hulp bestaat óók uit een stukje sociaal contact. Een van de vrijwilligers vertelde over een van de taalmaatjes die zij helpt: een jonge vrouw uit Syrië, met een kind van 3 die veel heeft meegemaakt op haar vlucht naar Nederland. Zo had ze te maken met smokkelaars en viel ze eens in zee. Een van de andere vrijwilligers, Peggy, begeleidt 10 mensen in een leesclub.


De Taalhuisvrijwilligers. - DvE

De tweede genomineerden in deze categorie waren de vrijwilligers van de maaltijdbezorging van Welzijn Rijswijk. Iedere dag bezorgen zij maaltijden bij oudere Rijswijkers. Onder hen was een vrijwilliger die dit werk al 19 jaar doet. “Voor sommige mensen zijn wij de enige die ze zien,” vertelde hij in het filmpje dat werd getoond. Een andere maaltijdbezorger vertelde: “Met sommige mensen bouw je echt een band op.”

Er gaat van alles veranderen. Ik moet nu incognito naar de supermarkt

De derde genomineerden, de juniorleiding van Don Bosco, vertelden waarom zij het zo leuk vinden om zich als vrijwilliger in te zetten voor buitenschoolse activiteiten met kinderen. “Juf, ik heb het echt leuk gehad met jou” - dat zijn de opmerkingen waaruit de dankbaarheid van de kinderen voor hun werk blijkt. Om hen blij te maken, trekken de jongeren letterlijk alles uit de kast, bleek in hun filmpje: “Die gekke outfits maken het wel gezelliger”, gaf een van hen toe.


Een vrijwilliger van de juniorleiding van Don Bosco vertelt hoe leuk hij het vindt om de kinderen te begeleiden. - DvE

De winnaar van 2022, André van Zomeren, maakte de winnaars in deze tweede categorie bekend. Hij waarschuwde hen nog even: “Er gaat van alles veranderen. Ik moet nu incognito naar de supermarkt”, waarmee hij de lachers in het publiek op zijn hand had. De winnaar van de tweede prijs werd de maaltijdbezorging.

Buurtinitiatieven

Ook in de laatste categorie, ‘Een onsje welzijn scheelt een kilo zorg’, waren er drie genomineerden: Joost Schoonheim van ‘Groen langs de Vliet’, de vrijwilligers van Lief & Leed en Schuldhulpmaatje. Joost vertelde met hoeveel plezier hij samen met buurtbewoners een ‘eetbare straat’ langs het Jaagpad heeft gerealiseerd. Op hun beurt vertelden de vrijwilligers van Schuldhulpmaatje, dat nu ruim één jaar bestaat, hoe mooi hun werk is: “Je gaat bij mensen op bezoek en wint hun vertrouwen. Onze bedoeling is dat mensen weer zelfredzaam worden. Het vertrouwen ontstaat al vrij snel.” Er werken nu 22 Schuldhulpmaatjes bij deze stichting, maar de vraag groeit: “Afgelopen week hadden we meer dan vijf aanvragen.” Ter vergelijking: “Vorig jaar waren dat er nog geen 50 in totaal.” Er is ook goed nieuws te melden: “Zaterdag zijn er zeven mensen gecertificeerd.” 


Alle genomineerden op het podium bij elkaar. - Fred Roland

Wij doen dit omdat we niet anders kunnen

Toch wonnen in deze derde en laatste categorie de vrijwilligers van Lief & Leed; ook een project van Welzijn Rijswijk. Hierbij wordt bewust aandacht gegeven aan buurtbewoners die anders zouden vereenzamen. Een bloemetje bij een feestelijke gelegenheid als een geboorte of 50ste verjaardag, maar er ook zijn om afscheid te nemen van een buur in een hospice. Wat zij zelf mooi vinden aan hun werk: “Dat je je buren, ook de eenzame mensen, uit hun huis krijgt. Dat is eervol. Want je haalt de mensen op, naar de galerij voor een bakkie koffie dat ze anders niet zouden drinken.” Inmiddels zijn er 20 straten in Rijswijk die meedoen aan Lief & Leed.

Toen wethouder Gijs van Malsen (o.a. Welzijn) de prijs aan deze groep had uitgereikt, merkte een van de Lief & Leed-vrijwilligers nog op: “Wij doen dit omdat we niet anders kunnen.” Verder deed ze een oproep: “Kijk of je ook zoiets in je buurt kunt opzetten, want het is fantastisch.”