Het Neurenberger Mysterie toch te leen bij de bieb

Cultuur
Vanaf nu is het boek van André Buurman te leen bij de Bibliotheek aan de Vliet.
Vanaf nu is het boek van André Buurman te leen bij de Bibliotheek aan de Vliet. (Foto: Artstudio Hélène)

‘Het Neurenberger Mysterie’, de nieuwste roman van André Buurman, is opgenomen in de collectie van Biblion, de overkoepelende organisatie van openbare bibliotheken in Nederland. In eerste instantie had Biblion de roman afgewezen.

Een van de taken van Biblion is het selecteren van titels voor in de collecties van bibliotheken. Voor ‘Het Neurenberger Mysterie’ (2022) van de in Rijswijk woonachtige André Buurman, zou volgens een woordvoerder van Biblion niet voldoende belangstelling bestaan. Deze verwachting strookte niet met de ervaring van Buurman, die bovengemiddeld veel boeken verkocht tijdens zijn signeersessies, onder meer bij de Bruna-filialen in Rijswijk.

André Buurman noemt het feit dat Biblion nu toch heeft besloten zijn nieuwste roman, uitgegeven door Davey Jones Publishing, in de collectie op te nemen, “natuurlijk fantastisch nieuws”. Een exemplaar van zijn boek ligt reeds prominent in zicht in de Rijswijkse bibliotheek, onderdeel van Bibliotheek aan de Vliet.

Duizend jaar wereldrijken

Het Neurenberger Mysterie gaat over de Tweede Wereldoorlog en de nasleep ervan. Het geeft verslag van een jaar uit het leven van onderzoeksjournalist David Klein, een fictief personage. Klein treft in de Kroniek van Neurenberg van 1439 tientallen brieven aan, waarin de franciscaan Calixtus de opkomst en ondergang van duizend jaar wereldrijken voorspelt. Ook talloze nazikopstukken worden met naam en toenaam genoemd. Het boek is een mengeling van feiten en fictie.

Boek lenen

Leden van andere bibliotheken kunnen Buurmans boek reserveren via de online catalogus van de Bibliotheek. Voor wie liever luistert dan leest, is er nu ook een luisterboek van Het Neurenberger Mysterie beschikbaar. De auteur heeft het boek zelf ingesproken. De luisterduur bedraagt ruim 8 uur. Voor een voorproefje, klik hier.