Werken aan de nieuwe buurtontmoetingsplaats in RijswijkBuiten

Cultuur
Tijdens NLDoet is er veel bedrijvigheid op het terrein van RijswijkBuitengewoon aan de Laan van 't Haantje.
Tijdens NLDoet is er veel bedrijvigheid op het terrein van RijswijkBuitengewoon aan de Laan van 't Haantje. (Foto: Sasha Goulooze)

Zaterdag 11 maart was het weer NLdoet dag in Nederland. In Rijswijk werd er op het terrein van de nieuwe buurtwerkplaats van Stichting RijswijkBuitengewoon ook hard gewerkt met en door vrijwilligers, een goede reden om een kijkje te gaan nemen.

Door Debby van den Bergh

Er is veel bedrijvigheid op het terrein van RijswijkBuitengewoon, het buitengedeelte van de nieuwe buurtontmoetingsplaats. “Wil je misschien koffie, of thee?” vraagt voorzitter Ron den Dulk aan een wijkbewoonster, die nieuwsgierig een kijkje is komen nemen.

Buurtbakkie

Ron staat achter het ‘Buurtbakkie’, de kenmerkende bakfiets van de stichting waarmee ze regelmatig de wijk in gaan, en schenkt koffie in bekertjes. Tevreden kijkt hij om zich heen. De weergoden zijn alle vrijwilligers die zich vandaag inzetten voor NLdoet, goed gezind. De zon staat stralend aan de hemel en in de container van sponsor Zegwaard zijn vrijwilligers druk bezig met het plaatsen van stellingkasten en werkbanken en buiten staan twee dames een kweekbak in elkaar te timmeren.


In de container van sponsor Zegwaard zijn vrijwilligers druk bezig met het plaatsen van onder meer stellingkasten. - Sasha Goulooze


De binnenkant van de container. - Sasha Goulooze

1 mei sleutel

“We krijgen 1 mei de sleutel van ons pand”, vertelt Vera Dekker-Berghout, Coördinator PR & Communicatie bij de stichting. “We gokken dat we vijf maanden nodig hebben voor het klussen en het inrichten van het ontmoetingscentrum, dan kunnen we echt van start met onze huiskamer en activiteiten zoals maatjesprojecten en buurtactiviteiten gaan organiseren”, aldus Vera, die samen met Ron en Marga Harinck de drijvende kracht achter de stichting is. 

Sleutelwoord

De bewoners zijn de doelgroep en dat zijn jongvolwassenen met en zonder een verstandelijke beperking en 55-plussers. Zij zullen de ontmoetingsruimte gaan gebruiken voor allerlei activiteiten. “Er komt ruimte voor dagbesteding en ‘werkplekken’ voor vrijwilligers, studenten en bewoners”, aldus Vera, “maar het is ook ons streven dat de ontmoetingsruimte de woonkamer van de wijk wordt.”

Mini bos

Daarnaast zijn er enthousiaste plannen waarbij de omliggende scholen een rol gaan spelen. “Er zijn scholen die hebben aangegeven dat ze ook graag een moestuin willen, dus we gaan kijken hoe we dat kunnen invullen”, aldus Ron, “want ook daarbij zijn we afhankelijk van vrijwilligers die ons daarbij willen helpen. En we zouden dan volgend jaar ook samen met de scholen een tiny forest willen realiseren op de 200 m2 van ons terrein naast de ontmoetingsruimte.”

Spullen en vrijwilligers gezocht

De Stichting kan nog wel wat spullen gebruiken, dus welkom zijn spullen zoals klein tuingereedschap, bloem-hangbakken, verzamelbakken en groentekratten.

Daarnaast zijn ze op zoek naar vrijwilligers die de moestuin willen gaan aanvullen, onderhouden en beheren. Ook klussers die de werkplaats verder vorm willen geven en leuke projecten willen oppakken zoals het maken van kleine kweekbakken, een insectenhotel of onderhoud willen plegen aan het Buurttbakkie, zijn meer dan welkom.

Meer informatie is te vinden op www.rijswijkbuitengewoon.nl.