Marloes Borsboom publiceert ode aan overleden echtgenoot Eshan Turabaz

Cultuur
Marloes Borsboom schreef een ontroerend boek over haar echtgenoot, Eshan Turabaz.
Marloes Borsboom schreef een ontroerend boek over haar echtgenoot, Eshan Turabaz. (Foto: Eigen foto)

“Vijf jaar geleden vroeg Eshan mij een boek over hem te schrijven. Daarvoor moest ik hem dan interviewen”, vertelt Marloes Borsboom, voormalig Rijswijks wethouder. Haar echtgenoot Eshan Turabaz overleed vorig jaar. De drukbezochte presentatie van de ontroerende boek ‘Eshan Turabaz’ was maandag 13 maart in het Delftse WestCord Hotel.

Door Robert Heijdemann

In Rijswijk kennen veel mensen de altijd vriendelijke Eshan Turabaz met zijn onafscheidelijke strikje. Als je hem tegenkwam was hij altijd geïnteresseerd en vroeg waar je mee bezig was. Buiten Rijswijk was hij de consul van Afghanistan en manager bij Ikea die wereldwijd het IKEA-merk beschermde.


Marloes en Ehsan op het Noordzeestrand. - Eigen foto

Leven Afghanen verbeteren

Vorig jaar overleed op 6 maart Ehsan Turabaz, op veel te jonge leeftijd. Zijn hele leven heeft hij zich ingezet voor Afghanistan. Hij is ook oprichter van de stichting Vrienden van Afghanistan. Zijn dochter Isabelle Turabaz zet zijn werk voor de hulpstichting Hart voor Afghanistan voort. Zijn missie om het leven van Afghanen te verbeteren gaat verder.

De man die tot zijn laatste adem vocht voor zijn vaderland Afghanistan

Begin 2021 begon de Taliban, na terugtrekking van de Amerikanen, aan een opmars. Na de val van Kabul werd veel financiële steun ingetrokken en is de positie van velen, met name vrouwen en kinderen, ernstig verslechterd. Op dit moment heeft 75% van de Afghanen nood aan humanitaire hulp, volgens UN Woman. Ehsan, zelf geboren in Afghanistan, vluchtte vlak na de Russische inval in zijn geboorteland Afghanistan eind 1979 naar Nederland. Hij zocht tot zijn laatste adem naar verbinding tussen zijn thuisland en vaderland.


Ehsan met zijn trots, dochter Nura. - Eigen foto

Onvoltooide missie voortzetten

“Ehsan zette zich op enorm veel manieren in voor Afghanistan. Van besprekingen met voormalig president Karzai, handelsmissies en betrokkenheid bij het 3D-beleid van defensie, tot medische uitwisselingen, opleidingen van diplomaten in Clingendael en een grote tentoonstelling in de Grote Kerk”, vertelt Marloes Borsboom-Turabaz. “Met de door hem opgerichte stichting, Vrienden van Afghanistan, zette hij onderwijs in Afghanistan op de agenda en realiseerde hij veel projecten en resultaten. Alles om een positieve impact te maken voor het land. Met het boek Ehsan Turabaz wil ik aandacht vragen voor Afghanistan en zijn onvoltooide missie voortzetten.”


 PR

Biografie Ehsan Turabaz

Het boek geeft de lezer een inkijk in het leven van een man die zich met volledige toewijding heeft gestort op het verbeteren van de levens van Afghanen. Het boek neemt je mee in zijn levensverhaal: van zijn vlucht uit het land dat hem zo dierbaar is, tot de politieke ontwikkelingen die hebben geleid tot de huidige situatie in Afghanistan. Ook beschrijft het boek, met vele anekdotes, hoe Ehsan de levens van velen heeft verrijkt door zijn verbindingskracht. Het boek Ehsan Turabaz is te bestellen via www.stvva.nl. Het boek is in Rijswijk te koop bij de Bruna, Herenstraat 5. De volledige opbrengst van het boek komt ten goede aan de stichting Vrienden van Afghanistan.