Bewoners Huis te Lande bundelen krachten op Landelijke Opschoondag

Cultuur
Op het trapveldje staat een tent, de ontmoetingsplek in Huis te Lande op deze Opschoondag. Met koffie, een koekje en muziek. Even snel een foto en dan gaan ze de wijk in. Tweede van rechts: wethouder Werner van Damme is ook aanwezig om te horen wat er leeft onder de bewoners van 'zijn' wijk.
Op het trapveldje staat een tent, de ontmoetingsplek in Huis te Lande op deze Opschoondag. Met koffie, een koekje en muziek. Even snel een foto en dan gaan ze de wijk in. Tweede van rechts: wethouder Werner van Damme is ook aanwezig om te horen wat er leeft onder de bewoners van 'zijn' wijk. (Foto: Robert Heijdemann)

De bewoners van de wijk tussen het treinspoor en de Huis te Landelaan weten wat de kracht van samenwerking is. Op de Landelijke Opschoondag, zaterdag 18 maart, is het hún moment om samen de buurt op te ruimen. Gangmakers daarbij zijn Astrid Bennink en Marco Franken.

Door Robert Heijdemann

In de wijk Huis te Lande is geen officiële wijkorganisatie. Maar wat de bewoners voor elkaar krijgen is bijzonder. Marco: “We zijn erg betrokken bij onze wijk. Veel bewoners willen zich inzetten voor onze woonomgeving”.

Veiligheid

“In de wijk wonen best veel ouderen, ook met rollators. Om de wijk te verlaten zijn er twee oversteekplaatsen in de Huis te Landelaan. Een met, en een zónder vluchtheuvel. Als je bedenkt dat de auto’s hier best hard rijden, dan weet je hoe gevaarlijk dat is”, legt Astrid uit. De bewoners zijn nu in overleg met de gemeente voor een twee vluchtheuvel.

Voetbalveldje

In de groenstrook tussen het spoor en de Willekenslaan is vorig jaar een trapveldje aangelegd voor de jongeren in de wijk. “Daar waren we erg blij mee, maar wat blijkt nu, onder het nieuwe gras zaten plasticmatten, die komen nu bloot. Daar struikelen de voetballertjes over”, vertelt Marco.

Wijkcentrum

Terwijl meer bewoners naar het voetbalveldje komen om de wijk te gaan schoonmaken vertelt Astrid nog: “Voor met name de ouderen willen we graag een ontmoetingsplaats. Een plek waar ze samen een kop koffie kunnen drinken en een spelletje doen. Daar ontbreekt het nu aan. We kunnen ook niet een grote blokhut in de groenstrook zetten, omdat die deel uitmaakt van de Landgoederenzone.” Wat overigens pasgeleden tot stand is gebracht, dat is de vrolijke grafitti die aansluit op het groen in de omgeving, op de kolommen van de fietsbrug. Dat zag er tot voor kort niet uit, met allerlei nare kreten.

Krachten bundelen

Rond half tien gaan de aanwezige wijkbewoners met een grijper en een afvalzak op pad. Ook komt wethouder Werner van Damme (VVD Rijswijk) op de fiets aanrijden. “Met mijn kinderen ga ik vaak ‘prikken’ in het Havenkwartier waar we wonen. Ik ben hier de wijkwethouder, het is leuk om samen de klus te klaren en zo hoor ik ook veel van de bewoners. En het is natuurlijk prachtig zonnig weer.”