Bewoners laten Cromvliet stralen op Opschoondag

Cultuur
Klaar om de wijk te doorkruisen op zoek naar zwerfvuil.
Klaar om de wijk te doorkruisen op zoek naar zwerfvuil. (Foto: Robert Heijdemann)

In de wijk Cromvliet, gelegen in Oud-Rijswijk, wonen veel kinderen. Dat is goed te zien op de jaarlijkse Opschoondag op zaterdag 18 maart. De verzamelplaats is het schoolplein voor de Nicolaas Beetsschool. Al vóór de start om 11.00 uur is het druk met spelende kinderen. En er is vandaag een verrassing: De Gouden Afwasborstels.

Door Robert Heijdemann

De buurtcommissie is hier al vele jaren de spil van de wijk met allerlei activiteiten. “Ons doel is wijkgenoten bij elkaar te brengen, de verbondenheid te vergroten”, vertelt Esther. Net als Edith, Ruben, Trudy, Antoinette, Ilona en Inge, is ze lid van de buurtcommissie. Voor de Opschoondag hebben ze een flyer gemaakt die huis-aan-huis is rondgebracht.

Jong en oud

Meer dan 20 bewoners hebben zich aangemeld voor deze Opschoondag; zowel jong als oud gaat op pad om de buurt eens lekker op te schonen. Hoe meer handen, hoe lichter en gezelliger het werk. Al ruim voor de klok van 11 is de buurtcommissie druk bezig. “Van Jannie Marck van de Rijswijkse ‘Zwerfafvalbrigade’, hebben we spullen kunnen lenen zoals grijpers om makkelijk de buurt schoon te maken. Ook zijn er vuilniszakken en handschoenen,” horen we van Edith. “En voor alle harde werkers is er koffie en thee”.

Kinderen meegenomen

Veel bewoners hebben de kinderen meegenomen. Esther: “Naast dat de buurt er straks netjes bij ligt, is het voor kinderen natuurlijk een super goede manier om ze van jongs af aan bij te brengen dat afval niet op straat hoort, maar in de prullenbak. Jong geleerd is oud gedaan. En je bent meteen lekker in beweging met je kids én haalt een frisse neus.”

Gouden afwasborstel

Tijdens het opruimen vinden de deelnemers aan de Opschoondag ook afwasborstels, maar dat zijn geen gewone exemplaren. “Het zijn ‘Gouden’ afwasborstels. Die moeten niet bij het afval in de vuilniszak maar mee terug worden genomen naar het schoolplein. In ruil voor deze borstel krijgt de vinder een leuke verrassing”, onthult Trudy het geheim.


In de hele buurt worden de ‘gouden’ afwasborstels verstopt. - RH

Bewoners bijeenbrengen

De wijkcommissie bestaat uit een groep vrijwilligers die zich inzet om leuke evenementen te bedenken en te organiseren. Vaste prik zijn Koningsdag en Burendag. Daarnaast proberen ze elke keer weer wat nieuws uit, zoals een kookworkshop. Iedere bewoners kan aanhaken, ook voor een eenmalig evenement. “De commissie is een belangenvereniging die de bewoners vertegenwoordigt, we houden ons bezig met gezellige activiteiten die buurtbewoners bijeen brengen”, voegt Ruben toe.

Stralende wijk

Aan het einde van de opschoningsoperatie is de buurt zichtbaar een stuk schoner. Wat de opruimers veel tegenkwamen: sigarettenpeuken, blikjes en plastic verpakkingsmateriaal. En, was het een succes? “Natuurlijk, want iedereen woont toch liever in een wijk zonder zwerfafval? En alle gevulde vuilniszakken, die worden netjes afgevoerd,” vertelt een vader die met zijn dochter na afloop huiswaarts keert.