Bonifatiuskerk gevuld met klanken van Beethoven tot Rachmaninov

Cultuur
Romée Verbeeck Ghoos en Johannes Asfaw ontmoetten elkaar in 2018 in de vooropleiding van het conservatorium van Den Haag. Inmiddels zijn zij veel ervaringen en scholing rijker, maar ze blijven samen musiceren.
Romée Verbeeck Ghoos en Johannes Asfaw ontmoetten elkaar in 2018 in de vooropleiding van het conservatorium van Den Haag. Inmiddels zijn zij veel ervaringen en scholing rijker, maar ze blijven samen musiceren. (Foto: DvE)

Bijna 200 bezoekers genoten zondagmiddag 19 maart in de Bonifatiuskerk van de romantische muziek van Beethoven, Schubert, Brahms, Franck, Dvorák en Rahmaninov, uitgevoerd door violiste Romée Verbeeck Ghoos en pianist Johannes Asfaw.

Sinds 2004 opent de Bonifatiuskerk aan de Van Vredenburchweg eens in de maand op zondagmiddag haar deuren voor een gratis concert in de serie ‘Muziek in de Bonifatius’. Vanmiddag werd, met dit recital - een reeks van muziekstukken uitgevoerd door één componist - het publiek meegevoerd op een reis door de Romantiek. Het doel van het concert was aan hen de diverse vormen die de Romantiek vanaf begin 19e eeuw tot in de twintigste eeuw aannam te laten horen.

Zee van prachtige klanken

Romée Verbeeck Ghoos maakte fantastisch mooi gebruik van een viool gebouwd door de Nederlandse vioolbouwer Max Möller, die ze in bruikleen heeft gekregen van het fonds ‘Strings For Talent’. Uit die viool, en uit de piano van haar begeleider, stroomden aanzwellende, indrukwekkend krachtige, en dan weer lichtvoetige klanken, die in de prachtige akoestiek van het kerkgebouw samenkwamen tot een zee van geluid waar de luisteraars volledig in op konden gaan. Even weg uit de waan van alledag.


Het duo nam onder een staande ovatie bloemen in ontvangst. - DvE

Reis door de romantiek

De reis begon in 1801, het jaar waarin Ludwig van Beethoven de laatste hand legde aan zijn beroemde vijfde vioolsonate, ook wel Frühlingsonate (’voorjaarssonate’) genoemd. Daarna volgde de eerste vioolsonate van Franz Schubert uit 1817. Het derde muziekstuk bracht de kerk midden in de romantiek, met de tweede vioolsonate van Johannes Brahms: hierin hoorde men de plezierige en rustige periode die deze componist in Zwitserland beleefde. Het vierde muziekstuk is geschreven in België door César Franck. Daarna volgden vier stukken van de Tsjech Antonin Dvorák en tot slot een spetterende Hongaarse Dans van Sergej Rachmaninov, die dit jaar exact 150 jaar geleden werd geboren.

Aan het einde van het concert gaf het publiek een staande ovatie. Het duo Romée en Johannes, dat al sinds 2018 samen musiceert, nam bloemen in ontvangst. 

Volgende concert

Het volgende gratis concert aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk vindt zondag 2 april plaats om 15.00 uur: de Goldbergvariaties van Bach door The Hague String Trio. Meer informatie: www.muziekindebonifatius.nl.