Eerste taalwandeling in teken van de lente

Cultuur
De wandelaars gaan vandaag naar het Wilhelminapark.
De wandelaars gaan vandaag naar het Wilhelminapark. (Foto: Robert Heijdemann)

Met de wind in de rug en een zonnetje aan de hemel vertrekken de deelnemers van het Taalhuis op zaterdagmorgen 25 maart vanaf de Bibliotheek bij het Rijswijkse treinstation. Ook bij de filialen van Bibliotheek aan de Vliet in Voorburg en Leidschendam gaan wandelaars op pad.

Door Robert Heijdemann

“Deze taalwandeling is bedoeld voor iedereen die met de Nederlandse taal wil oefenen, andere mensen wil ontmoeten en natuurlijk houdt van wandelen”, vertelt Carola Schwabl. Carola en haar collega Colette van Heck - zij loopt vandaag in Voorburg - zetten zich in voor het Taalhuis van de Bibliotheek aan de Vliet.

Elk kwartaal

De wandelingen gaan ze elk kwartaal doen. “Vind je wandelen leuk? Houd je van de natuur? Wil je andere mensen ontmoeten? En wil je Nederlands spreken, dan ben je hier op goede adres”, vult Carola aan. “Je wandelt met vrijwilligers (vandaag Agnes en Hanneke) in de buurt. Je praat Nederlands. Je leert nieuwe woorden. Je beweegt en dat is goed.” Nu gaan ze richting het Wilhelminapark, dat is een mooi stukje Rijswijkse natuur. De komende wandelingen in Rijswijk zijn dit jaar op donderdag 22 juni en 14 december van 13.00 tot 14.30 uur en zaterdag 23 september van 11.00 tot 12.30 uur.

Vierde groep Leesclub

Een andere activiteit van het Taalhuis voor 18+ Rijswijkers is het Taalcafé. Dat is tweemaal in de week. Aan de hand van een bepaald onderwerp praten ze met elkaar. Thema’s zijn bijvoorbeeld gezondheid, tradities en wonen. Carola: “Er waren in eerste instantie drie groepen, maar door de grote animo zijn dat er vier geworden. Verdeeld naar de verschillende niveaus van taalbeheersing.” Het maandelijkse Taalcafé is een leuke en gezellige manier de Nederlandse taal beter te leren spreken en begrijpen. Ook kan je er nieuwe mensen spreken en ervaringen delen.

Taalmaatjes gevraagd

Al langere tijd bestaan er taalmaatjes. Die hebben hun waarde inmiddels ruimschoots bewezen. Een taalmaatje help één-op-één of in een kleine groep met het leren van de Nederlandse taal. Een keer in de week komen ze bij elkaar. In de bibliotheek, bij de mensen thuis of ergens anders. Samen oefenen ze het spreken, lezen of schrijven.

Het is een luxeprobleem, maar omdat de taalmaatjes zo succesvol zijn, heeft de bibliotheek een vraag. “Wij zoeken taalmaatjes zodat we meer mensen kunnen helpen.” Het telefoonnummer van het Taalhuis is 070- 3001902.